fbpx
19.4 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 25 Οκτωβρίου, 2020

Τζ. Πάιατ & Ν. Παναγιωτόπουλος στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης για την άσκηση “Defender Europe 20 του ΝΑΤΟ (βίντεο)

- Χορηγούμενη-

Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης βρέθηκε σήμερα το πρωί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μαζί με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρυ Ρος Πάιατ, για να παρακολουθήσουν την άσκηση το NATO “Defender Europe 20”.

Στη συνάντηση των δύο αντρών παρευρέθηκε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ιωάννης Ζαμπούκης, ο πρόεδρος του ΟΛΑ, Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ, ο Μητροπολίτης της πόλης, Σεβασμιότατος Άνθιμος, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς και πολλοί ακόμη φορείς του Δήμου.

Α-Δ: Ιωάννης Ζαμπούκης, Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ, Τζέφρυ Πάιατ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Δημήτρης Πέτροβιτς

«Σήμερα, διασφαλίζουμε τη βιωσιμότητα και την εξέλιξη του Έβρου»

Τις κοινές δηλώσεις ξεκίνησε ο κ, Χατζημιχαήλ, ο οποίος, αφού καλωσόρισε τους επισκέπτες στο λιμένα της Αλεξανδρούπολης, προέβη σε μια σύντομη ιστορική αναδρομή του λιμανιού. «Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του λιμένα πραγματοποιούμε μαζί συνδυασμένη μεταφορά πλοίου-τρένου, επανενεργοποιώντας το σιδηροδρομικό δίκτυο του νομού Έβρου και διασφαλίζοντας για τον λιμένα ικανό στρατηγικό βάθος σε Βαλκάνια και Ανατολική Ευρώπη. Σήμερα, διασφαλίζουμε την ασφάλεια, τη βιωσιμότητα και την εξέλιξη του Έβρου και της σπουδαίας Αλεξανδρούπολης για τα επόμενα 150 χρόνια» ολοκλήρωσε ο ίδιος.

«Έχει βελτιωθεί σημαντικά η λειτουργικότητα το λιμανιού της Αλεξανδρούπολης»

- Χορηγούμενη-

Με τη σειρά του, ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε τη σημασία της σημερινής άσκησης αλλά και του λιμένα της πόλης. «Βρισκόμαστε σήμερα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για να παρακολουθήσουμε την υποδοχή και προώθηση δυνάμεων της 101ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας των ΗΠΑ που αποτελεί σημαντικό στάδιο της επιχείρησης Atlantic Resolve. Σε διάστημα μικρότερο των 10 μηνών από την περσινή εκδήλωση στο χώρο αυτό, βλέπουμε πλέον στην πράξη τα θετικά αποτελέσματα για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, μετά την ανέλιξη της βυθοκόρου “Όλγα” που είχε γίνει με την οικονομική (και όχι μόνο) συνδρομή των ΗΠΑ» σημείωσε για την περσινή του επίσκεψη στον τόπο ο υπουργός.

«Έχει βελτιωθεί σημαντικά η λειτουργικότητα το λιμανιού και η δυνατότητα εκλιμενισμού μεγάλων πλοίων. Εναπόκειται πλέον σε εμάς να αξιοποιήσουμε στο έπακρον τις νέες δυνατότητες που δημιουργούνται για εξωστρέφεια και οικονομική ανάπτυξη, όχι μόνο για την Αλεξανδρούπολη αλλά και την ευρύτατη περιοχή, τη Θράκη, τη Β. Ελλάδα» εξήγησε στη συνέχεια, παρατηρώντας ότι λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, η Αλεξανδρούπολη μπορεί να προσεγγίσει μεγάλες επενδύσεις που περιλαμβάνουν νέα έργα υποδομών στις προβλήτες, εγκατάσταση του πλωτού τερματικού σταθμού επαναεριοποίησης καθώς και τη διασύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυ. «Οι επενδύσεις αυτές θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, θα πολλαπλασιάσουν τα οφέλη της χώρας και θα αναδείξουν τις ομορφιές και τη στρατηγική σημασία αυτής της περιοχής» επεσήμανε ο ίδιος.

«Η πόλη είναι έτοιμη να γίνει ένας ενεργειακός, μεταφορικός, αμυντικός και εμπορικός κόμβος»

Τέλος, ο κ. Πάιατ, αφού σημείωσε τα οφέλη της ανέλιξη της βυθοκόρου «Όλγα», η οποία έκανε πιο ελκυστικό το λιμάνι της πόλης για Αμερικανούς επενδυτές, έκανε λόγο για τη μεγάλη είσοδο του πλοίο ENDURANCE στο λιμάνι, του μεγαλύτερου πλοίο που εισέρχεται ποτέ στην Αλεξανδρούπολης, υποσχόμενος πάντα ότι οι συνεργασίες Ελλάδας-ΗΠΑ μέσω του λιμένα θα συνεχιστούν.

«Η παρουσία μας εδώ σήμερα στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους όσους βλέπουν ότι οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες να συνεργαστούν με την Ελλάδα, να προωθήσουν την κοινή ασφάλεια και τα οικονομικά συμφέροντα. Η Αλεξανδρούπολη διαδραματίζει έναν στρατηγικό ρόλο στον κοινό σκοπό των χωρών μας για την οικοδόμηση ευρωπαϊκής ενέργειας και χωρική ασφάλεια» ξεκαθάρισε ο πρέσβης, προσθέτοντας πως η πόλη είναι έτοιμη να γίνει ένας ενεργειακός, μεταφορικός, αμυντικός και εμπορικός κόμβος.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

 

Avatar
Νικήτας Διαμαντόπουλοςhttps://www.evros24.gr/author/nikitas/
Απόφοιτος Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε., Α.Π.Θ. MA στη Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα Επικοινωνίας, Α.Π.Θ. Ερευνητής στην ΕΣΗΕΜ-Θ

Διαβασε και αυτο

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

- Χορηγούμενη -