fbpx
18 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, Ιούνιος 17, 2019

Τρόφιμα που μπορούν να επιδεινώσουν τον πόνο των μυών και των αρθρώσεων

- Χορηγούμενη-

Δυστυχώς υπάρχουν τροφές που μπορούν να αυξήσουν τον πόνο και τη δυσκαμψία των μυών.
Ενώ υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που περιέχουν συγκεκριμένες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στο να μαλακώσουν τις αρθρώσεις και τους μύες σας φυσικά (όπως εκείνοι που είναι πλούσιοι σε μαγνήσιο), υπάρχουν δυστυχώς άλλα τρόφιμα εκεί που πραγματικά μπορούν να αυξήσουν τον πόνο και τη δυσκαμψία.

Αυτό συμβαίνει συνήθως επειδή προκαλούν μια φλεγμονώδη αντίδραση η οποία, όπως είναι επόμενο, θα επιδεινώσει τις φλεγμονώδεις καταστάσεις!

- Χορηγούμενη-

Εδώ είναι ένας οδηγός που θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τέτοια τρόφιμα.

Αντί αυτών μπορείτε να αρχίσετε να επιλέγετε καλύτερα υποκατάστατα που όχι απλώς δεν θα επιβαρύνουν τους μυς και τις αρθρώσεις σας αλλά θα βοηθήσουν στην ανακούφισή τους.

Απλές εναλλαγές τροφίμων

Να τρώτε περισσότερο Να τρώτε λιγότερο
Λιπαρά ψάρια όπως σολομός, τόνος, ρέγγα, σαρδέλες Κρέας, ειδικά το κόκκινο και τα επεξεργασμένα κρέατα
Ολικής αλέσεως, συμπεριλαμβανομένης της βρώμης, κινόα , κεχρί, καστανό ρύζι, όσπρια Εξευγενισμένοι υδατάνθρακες, όπως λευκό ψωμί και πηγές ραφιναρισμένης ζάχαρης
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το λάχανο ή το σπανάκι και τα λαχανικά τα σταυρανθή , όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι ή τα λαχανάκια Βρυξελλών Λαχανικά όπως είναι οι πατάτες , οι ντομάτες, οι πιπεριές και οι μελιτζάνες
Φυτικές γαλακτοκομικές εναλλακτικές λύσεις όπως γάλα αμυγδάλου ή tofu Πλήρη Γαλακτοκομικά προϊόντα
Αποξηραμένα φρούτα όπως τα σύκα Επεξεργασμένα τρόφιμα συμπεριλαμβανομένων των αρτοσκευασμάτων, κέικ, πατατάκια ή fast food
Φρέσκα βότανα και μπαχαρικά, όπως μαϊντανός, δεντρολίβανο, θυμάρι, κουρκούμη και κύμινο. Αλάτι
Να πίνετε περισσότερο Να πίνετε λιγότερο
Νερό και τσάι Καφεϊνη και αλκοόλ

Οι εξηγήσεις πίσω από όλα αυτά…
Μπορεί να είναι ιδιαίτερα τρομακτικό το να βλέπετε ξαφνικά μια λίστα με τρόφιμα που δεν μπορείτε να καταναλώσετε.

Παρακάτω λοιπόν θα δούμε ιδέες για το πώς να τις αντικαταστήσετε με άλλα τρόφιμα καθώς και το γιατί.

Πηγές πρωτεϊνών
Τρώτε λιγότερο …

Στόχος είναι να μειώσετε την πρόσληψη κορεσμένων ζωικών λιπών, διατηρώντας στο ελάχιστο την πρόσληψη κόκκινου κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων και αυγών.

Η υπερφόρτωση σε αυτά τα τρόφιμα μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία αραχιδονικού οξέος, το οποίο είναι φλεγμονώδες και δεν βοηθά στις αρθρώσεις σας.

Αντί για αυτά τρώτε περισσότερο…

Τα λιπαρά ψάρια όπως η ρέγγα, το σκουμπρί, οι σαρδέλες και ο σολομός είναι πλούσια σε ω-3 και μπορούν μειώνουν τη φλεγμονή.

Εάν δεν τρώτε ψάρια τακτικά όμως, για να βοηθήσετε στη διαχείριση του πόνου σας, ίσως θελήσετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο λήψης συμπληρώματος ιχθυελαίου.

Όταν πρόκειται για γαλακτοκομικά προϊόντα, επιλέξτε εναλλακτικές λύσεις , όπως γάλα αμυγδάλου ή τόφου. Όσον αφορά στο κρέας, επιλέξτε πιο άπαχα κομμάτια βοδινού ή χοιρινού κρέατος και κοτόπουλο και γαλοπούλα χωρίς πέτσα.

Υδατάνθρακες
Τρώτε λιγότερο …

Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί μεγαλύτερη επεξεργασία πρέπει να είναι περιορισμένα καθώς προσφέρουν λιγότερα θρεπτικά συστατικά και είναι πιο πιθανό να περιλαμβάνουν επιπλέον πρόσθετα που μπορούν να επιδεινώσουν τις αρθρώσεις προωθώντας τη φλεγμονή.

Μερικοί από τους κύριους ενόχους υδατανθράκων που πρέπει αποφεύγουμε είναι το λευκό αλεύρι , ψημένα προϊόντα ( σφολιατοειδή ), λευκό ψωμί και τυχόν πηγές ραφιναρισμένης ζάχαρης.

Αυτά δεν έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, ενώ ’κουβαλάνε’ πολλές θερμίδες.

Αντί για αυτά τρώτε περισσότερο …

Βρώμη, αποξηραμένα φρούτα όπως σύκα, σπόροι όπως κολοκύθα, σουσάμι, όσπρια όπως τα φασόλια και οι φακές, όλα έχουν πολλά να προσφέρουν όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά που παρέχουν.

Είναι όλα πλούσια σε μαγνήσιο, το οποίο βοηθάει πολύ στην καλύτερη απορρόφηση και αξιοποίηση τόσο του ασβεστίου όσο και της βιταμίνης D.

Η ανεπάρκεια μαγνησίου οδηγεί στη μειωμένη απορρόφηση ασβεστίου, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κρύσταλλοι ασβεστίου μέσα και γύρω από τις αρθρώσεις, καθώς επίσης εντείνονται και οι μυϊκοί πόνοι.

Η βιταμίνη D είναι μια άλλη σημαντική θρεπτική ουσία για την υποστήριξη των μυών και των οστών μας.

Φρούτα και λαχανικά
Τρώτε λιγότερο …

Αν και δεν ισχύει για όλους (συνιστούμε να κρατήσετε ένα ημερολόγιο καταγραφής γευμάτων για να προσπαθήσετε να εντοπίσετε μοτίβα σε αυτό που λειτουργεί καλά για εσάς), ίσως αξίζει να αποφύγετε ορισμένα φρούτα και λαχανικά για λίγο, για να δείτε αν επιβαρύνουν τις αρθρώσεις σας με προβλήματα.

Καταρχάς, έχουμε την οικογένεια των λαχανικών που περιλαμβάνει πατάτες, μελιτζάνες, ντομάτες και πιπεριές.

Τα λαχανικά αυτά περιέχουν ένα χημικό περιεχόμενο που ονομάζεται σολανίνη το οποίο μπορεί να προκαλέσει χημική αντίδραση στο σώμα και αυτό μπορεί να συμβάλει στον πόνο.

Έπειτα έχουμε τα εσπεριδοειδή. Παρόλο που αυτά είναι συχνά μια υγιεινή επιλογή και είναι γεμάτα με βιταμίνη C, σε μερικούς ανθρώπους μπορούν να προκαλέσουν μια αντίδραση αποτοξίνωσης που μπορεί να επιδεινώσει τα πράγματα αρχικά.

Αντί για αυτά τρώτε περισσότερο …

Καταναλώστε πράσινα φυλλώδη λαχανικά σας, όπως το λάχανο και το σπανάκι που είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά.

Τα κοκκώδη λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι επίσης καλές επιλογές και λέγετε ότι διαθέτουν κάποιες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Όταν πρόκειται για φρούτα, γιατί να μην δοκιμάσετε κάποιες πιο εξωτικές ποικιλίες όπως ανανά, παπάγια ή μάνγκο;

Αυτά περιέχουν φυσικά πεπτικά ένζυμα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της οξύτητας στο σώμα – αυτό θα είναι πάντα επωφελές για τις αρθρώσεις σας!

Τρώτε λιγότερο …Γλυκά και fast food

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ζάχαρη μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον πόνο, ειδικά για εκείνους που πάσχουν από φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως αρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα και ινομυαλγία.

Το ίδιο ισχύει και για όλα τα φθηνά φυτικά έλαια που χρησιμοποιούνται στις fast food επιλογές.

Επιπλέον, η κατανάλωση ζαχαρούχων ή λιπαρών τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, που συχνά συνδυάζουν τόσο κρυμμένα σάκχαρα και λίπος σε ένα κακό εθιστικό συνδυασμό (όπως τα κέικ ή τασφολιατοειδή), μπορεί να συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους, πράγμα που θα ασκήσει πρόσθετη πίεση στις αρθρώσεις σας.

Αντί για αυτά τρώτε περισσότερο …

Για να ικανοποιήσετε την ανάγκη σας για γλυκό, συμπεριλάβετε ασφαλέστερες επιλογές φρέσκων φρούτων στη διατροφή σας όπως αναφέρθηκε παραπάνω.

Στη συνέχεια, όταν νιώθετε την ανάγκη για κάποια αλμυρή απόλαυση μπορείτε να επιλέξετε το μαγείρεμα με πιο καλά λίπη όπως είναι το ελαιόλαδο.

Επιπλέον
Τρώτε λιγότερο …

Παρόλο που πολλοί από εμάς έχουμε τη συνήθεια να προσθέτουμε στο φαγητό μας πολύ αλάτι, η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να χτυπήσει την ισορροπία άλλων βασικών ηλεκτρολυτών και μεταλλικών στοιχείων στο σώμα που βοηθούν στη στήριξη της υγείας και της σωστής λειτουργίας των μυών και των αρθρώσεων μας.

Το αλάτι μπορεί επίσης να εμποδίσει τα επίπεδα ενυδάτωσης που δεν πρέπει να ξεχνάμε την σημασία της.

Αντί για αυτά τρώτε περισσότερο …

Αντικαταστήστε το αλάτι με φρέσκα βότανα και μπαχαρικά.

Αυτά μπορούν να προσθέσουν μεγαλύτερη ποικιλία και γεύση στα γεύματά σας, αλλά έχουν επίσης το πλεονέκτημα ότι είναι αντιφλεγμονώδη.

Μερικές κορυφαίες επιλογές περιλαμβάνουν κουρκούμη, τζίντζερ, κανέλα, μαϊντανό, βασιλικό, δενδρολίβανο και θυμάρι.

Μην ξεχνάτε τα υγρά!
Πίνετε λιγότερο …

Περιορίστε την υπερβολική καφεΐνη ( > 300 mg) και το αλκοόλ. Η καφεΐνη και το αλκοόλ, προκαλούν φλεγμονώδεις διεργασίες στο σώμα σας.

Αντί για αυτά πίνετε περισσότερο …

Καταναλώστε νερό!

Να πίνετε καθημερινά 1,5-2 λίτρα καθαρού νερού.

Η αφυδάτωση είναι συχνά μια αιτία για τον πόνο στις αρθρώσεις, οπότε η διατήρηση της καλής ενυδάτωσης είναι απλή, αλλά σημαντική.

Χριστίνα Αβραμίδη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

- Χορηγούμενη-

Διαβασε και αυτο

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

- Χορηγούμενη -