Το ΥΠΑΑΤ συγκροτεί Εθνικό Κέντρο Ελέγχων Νοσημάτων στην Αθήνα – Άραγε γιατί και δεν ενεργοποιεί το Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων στην Ορεστιάδα; (βίντεο)

Με Υπουργική Απόφαση συγκροτείται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Εθνικό Κέντρο Ελέγχου για την Οζώδη ∆ερµατίτιδα των Βοοειδών, την Γρίπη των Πτηνών, την Ευλογιά του Προβάτου, τον Καταρροϊκό Πυρετό του Προβάτου, τον Αφθώδη Πυρετό, την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων και την Πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών.

Μάλιστα το Κέντρο αυτό θα στελεχωθεί από κτηνιάτρους και προσωπικό από την ΑΘήνα και δεν θα συμμετέχουν σε αυτό κτηνίατροι από τον Έβρο που έχουν μακρά εμπειρία στην αντιμετώπιση των ζωονόσων.

Κι αυτό όταν στην Ορεστιάδα υπάρχει… στα χαρτιά τουλάχιστον το Διασυνοριακό Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων (Κέντρο Αναφοράς Επιζωοτιών) ως κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας που είχε σκοπό να πραγματοποιεί διαρκή επιδημιολογικό έλεγχο στα σύνορα.

Αυτό το κέντρο θα λειτουργούσε μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος αλλά στην πράξη τα τελευταία 8 χρόνια περίπου, είναι “νεκρό” με αποτέλεσμα ο Έβρος να μείνει χωρίς αυτό το πλεονέκτημα που θα βοηθούσε εξαιρετικά στην πρόληψη ζωονόσων.

Να θυμίσουμε ότι στη Βουλή το Μαϊο του 2017 ο βουλευτή Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης, υπέβαλλε ερώτηση στον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσιρώνη, ο οποίος στην απάντησή του ανακοίνωσε ότι “η λειτουργία του κέντρου θα αρχίσει άμεσα γιατί εντάχθηκε σε πρόγραμμα που περιέχει ανθρώπινο δυναμικό, υλικοτεχνική υποδομή, οχήματα για έξτρα ελέγχους”.

Ο υπουργός μάλιστα δήλωνε ότι δόθηκαν μάχες για να έρθει το πρόγραμμα αυτό, καθώς ήταν εκτός ευρωπαϊκών κονδυλίων. τονίζοντας επίσης ότι στον Έβρο θα έρθουν 2 κτηνίατροι ενώ σε άλλες περιοχές μόνο ένας. “Αποκαθίσταται μια αδικία” είχε πει.

Δείτε την απάντηση του κ. Τσιρώνη: