Πέμπτη, 21 Αυγούστου, 2025
28.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΤο συντηρητικό κόμμα του Γιάνεζ Γιάνσα κέρδισε τις εκλογές στη Σλοβενία

Το συντηρητικό κόμμα του Γιάνεζ Γιάνσα κέρδισε τις εκλογές στη Σλοβενία

Ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα αναδείχθηκε νικητής των βουλευτικών εκλογών που διενεργήθηκαν την Κυριακή στην Σλοβενία.

Το κόμμα του Γιάνσα, ο οποίος είναι σύμμαχος του ούγγρου δεξιού εθνικιστή ηγέτη Βίκτορ Όρμπαν, κέρδισε στις κάλπες, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία κατά τη διάρκεια της οποίας επέσειε διαρκώς την απειλή της «εισβολής» των μεταναστών στη μικρή χώρα που βρίσκεται πάνω στην πρώην «βαλκανική οδό», όμως, δεν έχει εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο.

«Κάναμε ένα πρώτο βήμα για μια ισχυρή και υπεύθυνη Σλοβενία στην Ευρώπη», έγραψε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο 59χρονος Γιάνσα, ο οποίος έκανε εκστρατεία επιστρατεύοντας έναν λόγο ανοιχτά ξενοφοβικό, όπως αυτός του Όρμπαν, παρότι η χώρα του δεν φιλοξενεί σήμερα παρά μόλις περίπου χίλιους αιτούντες άσυλο.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός του προσέφερε την αμέριστη υποστήριξή του και τον χαρακτήρισε ούτε λίγο ούτε πολύ «εγγυητή της επιβίωσης του σλοβένικου λαού».

Τα αποτελέσματα των εκλογών
Πανταχού παρών στο σλοβένικο πολιτικό σκηνικό μετά την ανεξαρτησία της χώρας το 1991 από την πάλαι ποτέ γιουγκοσλαβική ομοσπονδία και μετά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, ο Γιάνσα, άλλοτε αντιφρονών, βλέπει το Σλοβένικο Δημοκρατικό Κόμμα (SDS), του οποίου ηγείται, να συγκεντρώνει το 25% των ψήφων και 25 έδρες με το 99% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί.

Αντίθετα, το Κόμμα του Σύγχρονου Κέντρου (SMC, κεντροαριστερά) του απερχόμενου πρωθυπουργού Μίρο Τσέραρ βλέπει το δικό του ποσοστό να υποχωρεί στο 9,7%. Αλλά η απερχόμενη κυβερνητική συμμαχία ουσιαστικά ήλθε ισόπαλη με το SDS, αν συνυπολογιστούν οι επιδόσεις των σοσιαλδημοκρατών (10%) και του κόμματος των συνταξιούχων (4,9%).

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Εξαφάνιση του Χυτούδη – Περούδη Χαράλαμπου – Χρυσοβαλάντη στην Αθήνα

Ο Χυτούδης – Περούδης Χαράλαμπος – Χρυσοβαλάντης, 37 ετών, εξαφανίστηκε στην περιοχή της πλατείας...

Αλεξανδρούπολη: Διακοπή κυκλοφορίας λόγω πυρκαγιάς σε διαμέρισμα στην ανατολική είσοδο -video

Στις 02:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης, ξέσπασε φωτιά σε διαμέρισμα πρώτου ορόφου στην ανατολική...

Αλεξανδρούπολη: Εγκαταλείφθηκε το εμβληματικό έργο τηλεθέρμανσης Φερών – 10 εκατ. ευρώ για άλλα έργα

Την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αλεξανδρούπολης και της εταιρείας «ΤΑΡ AG» ενέκρινε...

ΑΡΧΗ: «Τηλεθέρμανση Φερών – 4 ψέματα και 1 αλήθεια»

Μία από τις «πιο μαύρες σελίδες» στην αυτοδιοικητική ιστορία του τόπου χαρακτηρίζει η παράταξη...

Παρόμοια