15.9 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 27 Απριλίου, 2025

To μυστικό για τέλεια τηγανητά καλαμαράκια -Πολύ μαλακά μέσα, τραγανά απ΄ έξω

- Χορηγούμενη-

Ενας μεζές με αμέτρητους θαυμαστές. Τα τηγανητά καλαμαράκια είναι το αγαπημένο πιάτο των περισσότερων Ελλήνων.

Ολοι θέλουμε να πάμε στην παραλία και βόλτα με φίλους σε κάποιο ταβερνάκι κοντά στη θάλασσα.

Η όρεξή μας έχει ανοίξει για θαλασσινούς μεζέδες, ουζάκι και… τηγανητά καλαμαράκια.

Πώς όμως μπορούμε να μαγειρέψουμε στο σπίτι μας τραγανά καλαμαράκια που θα είναι μαλακά στο εσωτερικό τους;

Τι κι αν έχουν αρκετές θερμίδες επειδή είναι τηγανητά, τα καλαμαράκια είναι το φαγητό που δύσκολα μπορείς να αντισταθείς.

Ένα πιάτο υπέροχα καλοτηγανισμένα καλαμαράκια είναι πάντα ευπρόσδεκτο. Ωστόσο, το σωστό τηγάνισμα του καλαμαριού δεν είναι αυτονόητο και απλό.

Πόσες φορές έχει τύχει αντί για τραγανά έξω και μαλακά μέσα, τα καλαμαράκια που τηγανίζουμε να είναι σκληρά ή πανιασμένα και λαστιχωτά;

Το πρόβλημα εστιάζεται στον τρόπο που τηγανίζουμε το καλαμάρι και ήρθε λοιπόν η στιγμή να μάθουμε το μυστικό για να πετύχετε ωραιότατα τηγανητά καλαμαράκια και σε γεύση και σε εμφάνιση.

Το μυστικό για μαλακά καλαμαράκια εσωτερικά με τραγανή κρούστα εξωτερικά είναι το καυτό λάδι, το αλάτι στο τέλος του τηγανίσματος και όχι πριν το τηγάνισμα, αλλά πρώτα και πάνω από όλα είναι ο χρόνος ψησίματος.

Ο συνολικός χρόνος τηγανίσματος δεν πρέπει να ξεπεράσει τα δύο με τρία λεπτά με το ρολόι. Αμέσως μόλις πάρουν ένα χρυσοκίτρινο χρώμα είναι έτοιμα.

Μην τα αφήσετε ούτε ένα λεπτό περισσότερο.

Επίσης να βάζετε λίγα λίγα τα καλαμαράκια στο καυτό λάδι για να μη «πέφτει» η θερμοκρασία του λαδιού. Τα βάζουμε λίγα λίγα, γιατί αν βάλουμε πολλά, πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού και αντί να τα τηγανίσουμε, τελικά τα βράζουμε. Επίσης το λάδι πρέπει να καλύπτει τα καλαμαράκια.

Τελος, τα καλαμάρια πρέπει να είναι τελείως στεγνά χωρίς καθόλου υγρασία επάνω τους. Είναι πολύ σημαντικό να είναι καλά σκουπισμένα τα καλαμαράκια και να μην έχουν υπολείμματα νερού πάνω τους για να γίνουν τραγανά.

Ένα πολύ λεπτό σουρωτήρι για να στραγγίσουν και καλό απορροφητικό χαρτί για να τα ταμπονάρετε είναι ιδανικά.

Το απορροφητικό χαρτί αν δεν είναι καλής ποιότητας διαλύεται και κολλάει πάνω στα καλαμάρια. Γι αυτό προσοχή, αλλιώς θα φάτε πολύ χρόνο για να βγάλετε το κομματάκια χαρτιού από πάνω τους.

Υλικά συνταγής: Καλαμαράκια φρέσκα ή κατεψυγμένα, αλεύρι, αλάτι, λεμόνι, σπορέλαιο για τηγάνισμα.

Εκτέλεση συνταγής

  1. Ξεπαγώνουμε τα καλαμάρια μας αν είναι κατεψυγμένα

  2. Καθαρίζουμε τα καλαμάρια μας (αν είναι ολόκληρα) ως εξής: κόβουμε τα πλοκάμια και αφαιρούμε το στόμα και τα μάτια τους. Αν τραβήξουμε τα πλοκάμια αφαιρούνται μαζί τους και τα εντόσθια, που τα πετάμε. Επίσης αφαιρούμε το ζελατινώδες κεντρικό «κόκκαλο» από το εσωτερικό τους. Τα χωρίζουμε σε ροδέλες. Αν είναι μικρά μπορούμε να τα τηγανίσουμε και ολόκληρα. Τα πλένουμε καλά και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.

  3. Βάζουμε μπόλικο λάδι σε βαθύ τηγάνι ή φριτέζα και το αφήνουμε να κάψει πολύ καλά. Το λάδι πρέπει να σκεπάζει μια στρώση καλαμαράκια.

  4. Σε μια νάιλον σακούλα, βάζουμε αρκετό αλεύρι, παίρνουμε λίγα καλαμαράκια και τα βάζουμε μέσα. Κλείνουμε τη σακούλα και «χτυπάμε» το αλεύρι με τα καλαμαράκια μέχρι να αλευρωθούν καλά εσωτερικά και εξωτερικά.

  5. Αφού κάψει καλά το λάδι, τινάζουμε το περίσσιο αλεύρι από τα καλαμαράκια και τα βάζουμε λίγα λίγα στο καυτό λάδι. Προτιμήστε να είναι και σε βαθύ τηγάνι για να σκεπάζονται από το λάδι.

  6. Τηγανίζουμε τα καλαμαράκια για 3 λεπτά το πολύ.

  7. Αφαιρούμε τα καλαμαράκια με τρυπητή κουτάλα τα βάζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας ώστε να στραγγίξουν τα περίσσια λάδια και τα αλατίζουμε.

  8. Αφήνουμε να ξανακάψει το λάδι και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα. Τα σερβίρουμε ζεστά και τα περιχύνουμε με χυμό λεμονιού. Τον χυμό λεμονιού τον προσθέτουμε την ώρα του σερβιρίσματος και όχι νωρίτερα.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Καβάλα: Συλλήψεις 2 ατόμων που είχαν στην κατοχή τους σουγιά γκλοπ...

Συνελήφθη την 25-4-2025 το βράδυ σε οικισμό της Καβάλας από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Καβάλας...

Ελευθέρια 2025: Η Αλεξανδρούπολη γιορτάζει τα 105 χρόνια ελευθερίας της

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολη γιορτάζει φέτος τα 105 χρόνια ελευθερίας του με τα «Ελευθέρια 2025», έναν θεσμό βαθιά ριζωμένο στην ιστορία και την ψυχή του....

Δεκαοκτώ συλλήψεις για παραβάσεις του ΚΟΚ σε περιοχές της ΠΑΜΘ

Σε δεκαοκτώ -18- συλλήψεις προχώρησαν κατά το χρονικό διάστημα από 23 έως και 26-4-2025, οι αστυνομικοί Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας...

Το 23ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο ΚΕΒΕ στην Αλεξανδρούπολη

Στην Αλεξανδρούπολη θα φιλοξενηθεί, από τις 8 έως τις 10 Μαΐου 2025, το 23ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο της Καρδιολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, σε μεγάλη...

Πρωτομαγιά στη Λίμνη Τυχερού!

Παιχνίδια, γέλια και εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους!Κουτσό, μηλάκια,τζαμί ,σχοινάκι, πινγκ πονγκκαι πολλές δραστηριότητες που θα μας ξανακάνουν παιδιά!!!Στην απέναντι πλευρά του ξενοδοχείου, σε...

Ορεινός Αγώνας Κίρκης

Αύριο Κυριακή 27 Απριλίου, τα μονοπάτια της Κίρκης γεμίζουν παλμό, δύναμη και φυσική ομορφιά! Ο Ορεινός Αγώνας Κίρκης επιστρέφει για ακόμη μία χρονιά και...

Τιτανομαχία με έπαθλο το Κόπα Ντελ Ρέι

Σπουδαία παιχνίδια περιλαμβάνει το κουπόνι του Σαββάτου, με μεγαλύτερο όλων την μετωπική Μπαρτσελόνα - Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας. Στο «Γουέμπλεϊ», Κρίσταλ...

Διαβασε και αυτο

Καβάλα: Συλλήψεις 2 ατόμων που είχαν στην κατοχή τους σουγιά γκλοπ...

Συνελήφθη την 25-4-2025 το βράδυ σε οικισμό της Καβάλας από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Καβάλας...