21.9 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 1 Ιουλίου, 2025

To μυστικό για τέλεια τηγανητά καλαμαράκια -Πολύ μαλακά μέσα, τραγανά απ΄ έξω

- Χορηγούμενη-

Ενας μεζές με αμέτρητους θαυμαστές. Τα τηγανητά καλαμαράκια είναι το αγαπημένο πιάτο των περισσότερων Ελλήνων.

Ολοι θέλουμε να πάμε στην παραλία και βόλτα με φίλους σε κάποιο ταβερνάκι κοντά στη θάλασσα.

Η όρεξή μας έχει ανοίξει για θαλασσινούς μεζέδες, ουζάκι και… τηγανητά καλαμαράκια.

Πώς όμως μπορούμε να μαγειρέψουμε στο σπίτι μας τραγανά καλαμαράκια που θα είναι μαλακά στο εσωτερικό τους;

Τι κι αν έχουν αρκετές θερμίδες επειδή είναι τηγανητά, τα καλαμαράκια είναι το φαγητό που δύσκολα μπορείς να αντισταθείς.

Ένα πιάτο υπέροχα καλοτηγανισμένα καλαμαράκια είναι πάντα ευπρόσδεκτο. Ωστόσο, το σωστό τηγάνισμα του καλαμαριού δεν είναι αυτονόητο και απλό.

Πόσες φορές έχει τύχει αντί για τραγανά έξω και μαλακά μέσα, τα καλαμαράκια που τηγανίζουμε να είναι σκληρά ή πανιασμένα και λαστιχωτά;

Το πρόβλημα εστιάζεται στον τρόπο που τηγανίζουμε το καλαμάρι και ήρθε λοιπόν η στιγμή να μάθουμε το μυστικό για να πετύχετε ωραιότατα τηγανητά καλαμαράκια και σε γεύση και σε εμφάνιση.

Το μυστικό για μαλακά καλαμαράκια εσωτερικά με τραγανή κρούστα εξωτερικά είναι το καυτό λάδι, το αλάτι στο τέλος του τηγανίσματος και όχι πριν το τηγάνισμα, αλλά πρώτα και πάνω από όλα είναι ο χρόνος ψησίματος.

Ο συνολικός χρόνος τηγανίσματος δεν πρέπει να ξεπεράσει τα δύο με τρία λεπτά με το ρολόι. Αμέσως μόλις πάρουν ένα χρυσοκίτρινο χρώμα είναι έτοιμα.

Μην τα αφήσετε ούτε ένα λεπτό περισσότερο.

Επίσης να βάζετε λίγα λίγα τα καλαμαράκια στο καυτό λάδι για να μη «πέφτει» η θερμοκρασία του λαδιού. Τα βάζουμε λίγα λίγα, γιατί αν βάλουμε πολλά, πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού και αντί να τα τηγανίσουμε, τελικά τα βράζουμε. Επίσης το λάδι πρέπει να καλύπτει τα καλαμαράκια.

Τελος, τα καλαμάρια πρέπει να είναι τελείως στεγνά χωρίς καθόλου υγρασία επάνω τους. Είναι πολύ σημαντικό να είναι καλά σκουπισμένα τα καλαμαράκια και να μην έχουν υπολείμματα νερού πάνω τους για να γίνουν τραγανά.

Ένα πολύ λεπτό σουρωτήρι για να στραγγίσουν και καλό απορροφητικό χαρτί για να τα ταμπονάρετε είναι ιδανικά.

Το απορροφητικό χαρτί αν δεν είναι καλής ποιότητας διαλύεται και κολλάει πάνω στα καλαμάρια. Γι αυτό προσοχή, αλλιώς θα φάτε πολύ χρόνο για να βγάλετε το κομματάκια χαρτιού από πάνω τους.

Υλικά συνταγής: Καλαμαράκια φρέσκα ή κατεψυγμένα, αλεύρι, αλάτι, λεμόνι, σπορέλαιο για τηγάνισμα.

Εκτέλεση συνταγής

  1. Ξεπαγώνουμε τα καλαμάρια μας αν είναι κατεψυγμένα

  2. Καθαρίζουμε τα καλαμάρια μας (αν είναι ολόκληρα) ως εξής: κόβουμε τα πλοκάμια και αφαιρούμε το στόμα και τα μάτια τους. Αν τραβήξουμε τα πλοκάμια αφαιρούνται μαζί τους και τα εντόσθια, που τα πετάμε. Επίσης αφαιρούμε το ζελατινώδες κεντρικό «κόκκαλο» από το εσωτερικό τους. Τα χωρίζουμε σε ροδέλες. Αν είναι μικρά μπορούμε να τα τηγανίσουμε και ολόκληρα. Τα πλένουμε καλά και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.

  3. Βάζουμε μπόλικο λάδι σε βαθύ τηγάνι ή φριτέζα και το αφήνουμε να κάψει πολύ καλά. Το λάδι πρέπει να σκεπάζει μια στρώση καλαμαράκια.

  4. Σε μια νάιλον σακούλα, βάζουμε αρκετό αλεύρι, παίρνουμε λίγα καλαμαράκια και τα βάζουμε μέσα. Κλείνουμε τη σακούλα και «χτυπάμε» το αλεύρι με τα καλαμαράκια μέχρι να αλευρωθούν καλά εσωτερικά και εξωτερικά.

  5. Αφού κάψει καλά το λάδι, τινάζουμε το περίσσιο αλεύρι από τα καλαμαράκια και τα βάζουμε λίγα λίγα στο καυτό λάδι. Προτιμήστε να είναι και σε βαθύ τηγάνι για να σκεπάζονται από το λάδι.

  6. Τηγανίζουμε τα καλαμαράκια για 3 λεπτά το πολύ.

  7. Αφαιρούμε τα καλαμαράκια με τρυπητή κουτάλα τα βάζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας ώστε να στραγγίξουν τα περίσσια λάδια και τα αλατίζουμε.

  8. Αφήνουμε να ξανακάψει το λάδι και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα. Τα σερβίρουμε ζεστά και τα περιχύνουμε με χυμό λεμονιού. Τον χυμό λεμονιού τον προσθέτουμε την ώρα του σερβιρίσματος και όχι νωρίτερα.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Εορτασμός των Δώδεκα Αποστόλων στους φερώνυμους ναούς της Μητρόπολης Διδυμοτείχου

Επι τη μνήμη των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων, το διήμερο 29 και 30 του μηνός Ιουνίου ε.έ., οι κήρυκες της Αληθείας του ιερού Ευαγγελίου τιμήθησαν...

“Θετική εξέλιξη η πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών για τη δημιουργία Περιφερειακής...

Η πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών για τη δημιουργία Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Έβρου είναι μια θετική εξέλιξη και δικαίωση για τους φορείς που συγκροτήσαμε την...

Καιρός: Αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις – Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός σήμερα Τρίτη 1/7 με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι...

Ο αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας Κογκό

Ο ιός CCHF Crimean-Congo haemorrhagic fever μεταδίδεται στους ανθρώπους είτε μέσω τσιμπημάτων τσιμπουριών είτε μέσω επαφής με μολυσμένο αίμα ή ιστούς ζώων κατά τη...

Υπογραφή Σύμβασης για την Ενίσχυση Πυροπροστασίας Κατοικημένων Περιοχών του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση του έργου «Ενίσχυση Πυροπροστασίας Κατοικημένων Περιοχών του Δήμου Αλεξανδρούπολης», με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο. Ο συνολικός προϋπολογισμός του...

Συναυλία της Ακαδημίας «Strings in Motion» στο Αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να συνεχίσει και φέτος τη συνεργασία της με την Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Αυστρίας...

Εθνική Τραγωδία το δημογραφικό της Ελληνικής Περιφέρειας

Με αδιάφορο το πολιτικοοικονομικό κατεστημένο, η επαρχία μαραζώνει – και μαζί της το μέλλον της χώρας. Η εικόνα είναι γνώριμη πια: κλειστά σχολεία, ερειπωμένα χωριά,...

Ιερά αγρυπνία μέσα σε κλίμα κατάνυξης στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων...

Με ευλάβεια και σεβασμό σε μια μακρά παράδοση, ο μητροπολίτης Κεφαλληνίας Δημήτριος, τέλεσε το βράδυ της Κυριακής, στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, ιερά αγρυπνία,...

Διαβασε και αυτο