Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου, 2025
15.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΚοινωνιαΤο Γενέθλιο της Θεοτόκου στη Μονή Δαδιάς

Το Γενέθλιο της Θεοτόκου στη Μονή Δαδιάς

Κάθε χρόνο στο περίφημο Δάσος της Δαδιάς, με τη μοναδική χλωρίδα και πανίδα του, στις 8 του μηνός Σεπτεμβρίου πλήθη πιστών συρρέουν στο ομώνυμο Μοναστήρι για να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Δαδιάς, επι τη εορτή του Γενεθλίου της Θεοτόκου. Οι ακρίτες του Έβρου διαχρονικά βιώνουν την προστασία της Παναγίας μας, της “Υπερμάχου Στρατηγού”, η οποία προστατεύει, φρουρεί, σκεπάζει, καθοδηγεί και παρηγορεί τον λαό Της για να επιβιώσει σε δύσκολους καιρούς και για να κρατήσει την ελπίδα του.

Φέτος, κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού στην πανήγυρη της Μονής ελάμπρυναν με τη συμμετοχή τους ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως κ. Προκόπιος, ο οποίος προέστη της Ευχαριστιακής Συνάξεως και ωμίλησε ανήμερα της εορτής, και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τανάγρας κ. Απόστολος, ο οποίος προέστη της Εσπερινής ακολουθίας και ωμίλησε επίκαιρα. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας λιτανεύθηκε η θαυματουργός εικόνα πέριξ του Καθολικού της Ιεράς Μονής και στη φιάλη τελέσθηκε ο καθιερωμένος αγιασμός.

Στις λατρευτικές εκδηλώσεις προσήλθαν ο Βουλευτής Έβρου Σταύρος Κελέτσης, ο Δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος, ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού αντιστράτηγος Παναγιώτης Καβιδόπουλος, ο Διοικητής της 12ης Μεραρχίας υποστράτηγος Κωνσταντίνος Γάκης, ο Διοικητής της 50ής Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Δημήτριος Λυμπερέας, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Σουφλίου Χαράλαμπος Βομβέλης , ο αντιπεριφερειακός σύμβουλος Βασίλειος Δελησταμάτης, αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητος Δαδιάς Ηλίας Βίντσης.

Ο Σεβασμιώτατος καλωσορίζοντας τους εκλεκτούς προσκεκλημένους Ιεράρχες επανέλαβε το του ιερού ψαλμωδού “Ἰδού δὴ τί καλὸν ἢ τί τερπνόν, ἀλλ᾿ ἢ τὸ κατοικεῖν ἀδελφοὺς ἐπὶ τὸ αὐτό;” (Ψαλμ. 132) και εμνήσθη των αδελφικών σχέσεων μετα των οποίων συνδέεται με αμφοτέρους, καθώς γνωρίζει τον μεν Θεοφιλέστατο Χριστιανουπόλεως κ. Προκόπιο από τα φοιτητικά τους χρόνια και αργότερα από τη συνεργασία τους στα γραφεία της Ιεράς Συνόδου, τον δε Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Τανάγρας κ. Απόστολο από την μακρόχρονη διακονία του στην όμορη Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στους ευλαβείς προσκυνητές και τους παρισταμένους επισήμους η Παναγία να μεσιτεύει στον Μονογενή Υιό Της υπέρ αυτών και των οικογενειών τους για να πορεύονται κατά τις εντολές Του, να ειρηνεύουν και να εργάζονται τα έργα του Φωτός.

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

«Ανάσα» για Νέους Αγρότες: Άτοκα δάνεια έως 100.000 € με 40% επιδότηση και μόλις 10% ίδια συμμετοχή

Μια σημαντική «ανάσα» ρευστότητας για τους Νέους Αγρότες φέρνει το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο «Agri‑Generation»...

Αγανάκτηση: Έγραψαν συνθήματα στο ανακαινισμένο 6ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης

Στο νέο ανακαινισμένο σχολικό μας κτίριο του 6ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης – έργο που...

Η λίστα με τους 12.720 οικισμούς που θα καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια

Στην κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για οικισμούς έως 1.500 κατοίκων αναφέρθηκε ο Κυριάκος Πιερρακάκης κατά...

“Απαξιωτική η στάση του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στην πρόσφατη περιοδεία του στην Αν. Μακεδονία και Θράκη”

Καταγγέλλουμε την απαξιωτική στάση του Υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη στην πρόσφατη περιοδεία του...

Παρόμοια