fbpx
19.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το φροντιστήριο Διακρότημα στην Αλεξανδρούπολη διαπρέπει χωρίς να ακολουθεί τη ροή προγράμματος του σχολείου αλλά εξατομικεύοντας τις ανάγκες κάθε μαθητή (βίντεο)

- Χορηγούμενη-

Δίχως να ακολουθεί την «παραδοσιακή» ροή προγράμματος των μαθημάτων στα σχολεία αλλά ταιριάζοντάς τα στις ξεχωριστές ανάγκες κάθε μαθητή και μαθήτριας, το φροντιστήριο Διακρότημα στη Αλεξανδρούπολη συνεχίζει να διαγράφει ανοδική πορεία, όντας σήμερα ο μεγαλύτερος όμιλος φροντιστηρίων πανελλαδικά.

Ο φυσικός και διευθυντής στο φροντιστήριο Διακρότημα στην Αλεξανδρούπολη, Κώστας Μπακαλάκης, παραχώρησε συνέντευξη στο δημοσιογράφο Σάκη Σταυρίδη, μιλώντας για το πότε είναι καλό να εγγραφεί ένα παιδί στο φροντιστήριο, για τις δύσκολες ηλικίες της Α’ Λυκείου αλλά και για το ρόλο του καθηγητή που, πέρα από εκπαιδευτικός, οφείλει να είναι και κάποιος άξιος εμπιστοσύνης.

Ο Κώστας Μπακαλάκης

Τι κάνει ένα παιδί στο φροντιστήριο; Πώς ξεκινά, πώς αποκτά την πρώτη πρόσβαση και πώς φτάνουμε μέχρι τις Πανελλήνιες εξετάσεις;

«Πράγματι έκλεισε ένας κύκλος, όπως για εμάς κλείνει ένας κύκλος κάθε χρόνο, έτσι τώρα μιλάμε για μια νέα φουρνιά μαθητών. Συνήθως η πλειονότητα των μαθητών ξεκινά στην Α’ Λυκείου τα μαθήματα. Φέτος βλέπουμε και μαθητές του Γυμνασίου να ξεκινούν μαθήματα στο φροντιστήριο από μικρότερες τάξεις – αυτό οφείλεται στους ρυθμούς που έχουμε στη ζωή και που “υποχρεώνουν” τα παιδιά να ξεκινήσουν σε μικρότερη ηλικία τα μαθήματα. Υπάρχουν και δύο κατηγορίες μαθητών που είτε θα έχουν κάποια δυσκολία στα μαθήματά τους, οπότε θα πρέπει να δουν κάποιον καθηγητή για βοήθεια, είτε υπάρχουν και οι «χαρισματικοί» που θέλουν το “κάτι παραπάνω”.»

Μπορεί ένα παιδιά από το Γυμνάσιο ή το Λύκειο να αποδεσμευτεί πλήρως από τους γονείς, όσον αφορά την εκπαίδευσή του;

«Το να είμαστε κοντά στα παιδιά μας, ως γονείς, δε σημαίνει ότι πρέπει να μαλώνουμε! Από εκεί και πέρα, πρέπει να υπάρχει ένας προγραμματισμός, μια βοήθεια ώστε να δίνονται ο κατευθύνσεις για το πώς θα κάνουν τα μαθήματά τους ώστε να μη χρειάζεται να είναι υπεύθυνοι οι γονείς για αυτό. Μία επίβλεψη στα μαθήματα, για τις ώρες διαβάσματος, για τα ηλεκτρονικά βιβλία – όλα αυτά χρειάζονται. Αυτό που το φροντιστήριο μπορεί να δείξει σε μία ώρα στο παιδί, στο γονιό ενδεχομένως να πάρει πολύ περισσότερο χρόνο και χωρίς το σωστό αποτέλεσμα.»

Τι γίνεται με τα παιδιά που έρχονται την τελευταία στιγμή στο Φροντιστήριο με μεγάλα κενά, τα οποία πρέπει να καλυφτούν;

«Αυτό που παρατηρούμε πολλές φορές είναι ότι παιδιά έχουν αποστροφή προς κάποια μαθήματα, συχνά της Α’ Λυκείου. Όταν κάποιοι μαθητές δεν έχουν τους αντίστοιχους καθηγητές ή έχουν γενικά ζοριστεί, σκοπός είναι να δώσουμε στους μαθητές να ανταποκριθούν σωστά στα μαθήματα αυτά και να τα αγαπήσουμε. Κυρίως αποσκοπούμε στο να τους δώσουμε την έμπνευση, να τους εμπνεύσουμε ώστε να τους είναι ευχάριστη η διαδικασία. Είναι πολύ σημαντικό να πηγαίνουν τα παιδιά σε ένα χώρο εκπαίδευσης και να το κάνουν ευχάριστα, να μην το κάνουν αναγκαστικά.»

Φτιάχνετε εσείς το πρόγραμμα της εκπαίδευσης; Ποια μαθήματα πρέπει αν ακολουθήσει ένα παιδί;

«Στο Διακρότημα ΔΕΝ ακολουθούμε τη ροή του προγράμματος στο σχολείο, όπως εφαρμόζουν πολλά άλλα φροντιστήρια. Η δομή του προγράμματος στο Διακρότημα είναι τελείως διαφορετική, βλέπουμε τί πρέπει να έχει από εφόδια κάθε μαθητής. Έτσι, μαθήματα που υπάρχουν στο σχολείο σε εμάς δεν υπάρχουν (ή μπαίνουν επικουρικά κάποια κεφάλαια σε άλλα μαθήματα). Σκοπός μας είναι να μπορούν οι μαθητές να ανταπεξέλθουν σε  ό,τι συναντήσουν, και κυρίως στις πανελλαδικές εξετάσεις. Για αυτό βλέπουμε ότι είναι πολλή διαφορετική η δομή προγράμματος στο Διακρότημα, το οποίο και έχει ως αποτέλεσμα τις επιτυχίες που έχουμε ως όμιλος Φροντιστηρίων. Σήμερα είμαστε ο μεγαλύτερος όμιλος Φροντιστηρίων πανελλαδικά, και έχουμε επιτυχίες που είναι υπερδιπλάσιες συγκριτικά με το γενικό πανελλαδικό δίκτυο.»

Πώς είναι να συναναστρέφεται ο καθηγητής με παιδιά 17-19 ετών, μια δύσκολη ηλικία;

«Είναι όντως δύσκολο, ειδικά στα παιδιά της Α’ Λυκείου. Είναι κοντά στην εφηβεία τους. έχει να κάνει πώς “εσύ” συμπεριφέρεσαι στα παιδιά. Ο εκπαιδευτικός πρέπει να αγαπά τα παιδιά, να αγαπά τους μαθητές του και όταν κλείνει η πόρτα να τους αντιμετωπίζει “ως ίσους” απέναντί του, να τους νοιάζεται. Εκεί λύνονται τα πάντα. Οποιοδήποτε πρόβλημα και αν έχουν οι μαθητές, πρέπει να αισθάνονται τον καθηγητή ως έναν άνθρωπο στον οποίο μπορούν να μιλήσουν, τον οποίο μπορούν να εμπιστευτούν – επιτελούμε και έναν τέτοιο ρόλο.»

Πότε πρέπει μια οικογένεια να κάνει τον προγραμματισμό για τη νέα χρονιά;

«Όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο. Ξεκινήσαμε τις εγγραφές μας εδώ και καιρό. Ξεκινήσαμε και τα καλοκαιρινά μας μαθήματα. Στην Αλεξανδρούπολη, αυτό που συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια ήταν μαθητές που προετοιμάζονταν το καλοκαίρι πριν την Α’ Λυκείου. Φέτος, για πρώτη φορά, έχουμε πολλά τμήματα μαθητών που μόλις τελείωσαν την Α’ Λυκείου, όλοι οι μαθητές ενδιαφέρθηκαν να ξεκινήσουν και καλοκαιρινά μαθήματα. Φέτος ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά, όπου το σχολείο δε μπορούσε να ανταποκριθεί όπως θα έπρεπε. Ακόμα κι εμείς, που δε χάσαμε ούτε μέρα μαθημάτων, είχαμε τους μαθητές μας εξ αποστάσεως. Προφανώς είναι πολύ καλό να έχεις τον εξοπλισμό και να βλέπεις τους μαθητές σου στην οθόνη αλλά η προσωπική επαφή είναι κάτι διαφορετικό. Επειδή πλέον τα μέτρα δεν είναι ίδια με αυτά που είχαμε πριν από δύο μήνες, τώρα μπορούμε να έχουμε μαθητές και από κοντά. Διαμορφώσαμε έτσι τις αίθουσές μας – έχουμε αίθουσες 45 τετραγωνικών, όπου μπορούμε να έχουμε τμήματα με έξι άτομα και τις υπόλοιπες για τέσσερα άτομα. Αυτό οδήγησε πολλούς γονείς να γράψουν τα παιδιά τους. Δεν ξέρουμε βέβαια τί θα ακολουθήσει – είμαστε έτοιμοι να έχουμε ξανά τους μαθητές εξ αποστάσεως. Αυτοί που θέλουν να κάνουν τα παιδιά τους από Σεπτέμβριο, μπορούμε να προσαρμόσουμε το πρόγραμμα στις ανάγκες του καθενός. »

Τα στοιχεία

Το Διακρότημα βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη, στη Λ. Δημοκρατίας & Αρκαδιουπόλεως 18, στον 1ο και 2ο όροφο. Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 25510 277720. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν και διαδικτυακή εγγραφή. Η ενημέρωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Φροντιστηρίου διαρκεί περίπου μία ώρα. Το ίδιο το κτίριο αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό επίτευγμα που θα εμφανιστεί σε σελίδες περιοδικού για την ιδιαίτερη αισθητική του.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο