fbpx
9.9 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023

Το ελαιοτριβείο που αξιοποιεί τα υποπροϊόντα της ελιάς

Η καινοτομία που έφερε την κυκλική οικονομία στην Αλεξανδρούπολη

- Χορηγούμενη-

Ενα ελαιοτριβείο στη Μάκρη Αλεξανδρούπολης έχει σπάσει το κατεστημένο που θέλει τα ελαιοτριβεία να παράγουν μόνο λάδι. Το ελαιοτριβείο Κύκλωπας, της οικογένειας Κελίδη, εκτός από ελαιόλαδο παράγει θερμότητα και λίπασμα, αφού έχει καταφέρει να αξιοποιήσει κάθε παράγωγο υποπροϊόν της διαδικασίας. Με τη λογική ότι τίποτα δεν πρέπει να πετιέται, η οικογένεια Κελίδη εκμεταλλεύεται τα λύματα, τα φύλλα και το κουκούτσι της ελιάς, μειώνοντας το κόστος τους και αυξάνοντας την ποιότητα του τελικού προϊόντος, ενώ δημιουργεί το δικό της κομπόστ ως επιπλέον λίπασμα.

Η Βάλια Κελίδου, η μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας, γεωπόνος και υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της εταιρείας, αναλύει στην «ΥΧ» τη διαδικασία παραγωγής ενέργειας και λιπάσματος από τα υπολείμματα του ελαιοτριβείου. «Το ελαιοτριβείο λειτουργεί σε τρεις φάσεις. Από τη μία βγαίνει λάδι, από την άλλη νερό και από την τελευταία κουκούτσι. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, μαζεύαμε σε λιμνοδεξαμενές τα λύματα, τα οποία έμεναν ανεκμετάλλευτα. Μετά τη δημιουργία του εργοστασίου βιοαερίου στην Κομοτηνή, τα λύματα μεταφέρονται εκεί με φορτηγά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μεθάνιο, η οποία έπειτα διοχετεύεται στο δίκτυο της ΔΕΗ. Επίσης, αξιοποιείται και το υποπροϊόν αυτής της διαδικασίας, καθώς επιστρέφει στα χωράφια μας ως βιολογικό λίπασμα. Αγρότες από την Κομοτηνή και από τις γύρω περιοχές αγοράζουν, επίσης, αυτό το λίπασμα για τα δικά τους χωράφια, οπότε γίνεται πλήρης απορρόφηση ξανά στη γη».

Θερμότητα από το κουκούτσι

Η τρίτη φάση του ελαιοτριβείου, δηλαδή ο πυρήνας, αξιοποιείται και αυτός για την παραγωγή πυρηνέλαιου, αλλά και για τη θέρμανση του ίδιου του ελαιοτριβείου. «Ο πυρήνας της ελιάς μεταφέρεται με φορτηγά στη Λάρισα σε πυρηνελαιουργείο για την παραγωγή πυρηνέλαιου, ενώ κρατάμε και εμείς μια ποσότητα, η οποία ξεραίνεται και χρησιμοποιείται για καύσιμη ύλη. Ζεσταίνουμε, δηλαδή, το ίδιο το εργοστάσιο με το κουκούτσι του», τονίζει η Β. Κελίδου.

Τα φύλλα της ελιάς

Όπως αναφέραμε, η οικογένεια Κελίδη δεν αφήνει τίποτα να πάει χαμένο. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και τα φύλλα από τις ελιές, τα οποία τα συγκεντρώνουν και τα δίνουν σε κτηνοτρόφους της περιοχής, που τα αξιοποιούν ως ζωοτροφή στα ζώα τους. Επιπλέον, μία ποσότητα των φύλλων αναμειγνύεται μαζί με τον πυρήνα της ελιάς για τη δημιουργία κομπόστ, το οποίο χρησιμοποιείται και αυτό από την οικογένεια ως λίπασμα.

Η απόφαση της οικογένειας για τις παραπάνω διαδικασίες ξεκινά από την οικολογική συνείδηση που διαθέτει. Όπως τονίζει η Β. Κελίδου, «όλο το στήσιμο της επιχείρησης έχει βασιστεί σε αυτήν τη λογική. Ακόμα και τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συσκευασίες είναι οικολογικά και ανακυκλώσιμα, όπως οι γυάλινες συσκευασίες, οι οποίες επιστρέφονται σε εμάς. Όλα λειτουργούν βάσει αυτής της νοοτροπίας και από την όλη διαδικασία δεν πετιέται τίποτα».

Οφέλη

Τα οφέλη από την πρακτική της κυκλικής οικονομίας που ακολουθεί το ελαιοτριβείο Κύκλωπας είναι τόσο οικονομικά όσο και ποιοτικά. Συγκεκριμένα, η Β. Κελίδου αναφέρει ότι «έχουμε μειώσει το κόστος τόσο σε λιπάσματα όσο και σε ενέργεια, ενώ το τελικό μας προϊόν είναι πολύ πιο αγνό, γιατί δεν χρησιμοποιούμε χημικά. Έτσι, λοιπόν, έχουμε ένα πολύ ποιοτικό προϊόν, αλλά και μειωμένα έξοδα, καθώς αξιοποιούμε ό,τι παράγεται μέσω αυτού του κύκλου».

Bικτωρία Αποστολοπούλου

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

Σύλληψη ημεδαπής για κλοπή στην Καβάλα

Συνελήφθη την 9-12-2023 το απόγευμα στην Καβάλα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Καβάλας, μία ημεδαπή, διότι νωρίτερα αφαίρεσε από κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος μία τσάντα...