fbpx
14.9 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 17 Μαρτίου, 2024

Τις παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας σε Κρήτη και Δωδεκάνησα καταγγέλλει ο Μανώλης Κεφαλογιάννης

- Χορηγούμενη-

«Οι χάρτες των παράνομων διεκδικήσεων της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο παρουσιάστηκαν στο Ε.Κ από τον Μανώλη Κεφαλογιάννη»

«Η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα έχουν κυριαρχικά δικαιώματα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», ερώτηση του Μανώλη Κεφαλογιάννη.

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας παρουσίασε στα μέλη της Επιτροπής τους χάρτες των παράνομων διεκδικήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και τους ενημέρωσε για την κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος και της Κύπρου καθώς και για την καταπάτηση από πλευράς της Τουρκίας του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Παράλληλα ο Έλληνας ευρωβουλευτής κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις έκνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας που παραβιάζουν ευθέως και το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας που ρητά στο άρθρο 121 αναφέρει ότι όλα τα νησιά που κατοικούνται και έχουν οικονομική ζωή έχουν δικαίωμα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ όπως και οι ηπειρωτικές περιοχές. 

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Η χώρα μου, η Ελλάδα αν και είναι ένας πυλώνας ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μία χώρα που σέβεται πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και επιζητά σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας με όλες τις χώρες αντιμετωπίζει μία συνεχή και απρόκλητη επιθετική και παράνομη πολιτική από πλευράς της Τουρκίας, μίας υπό ένταξη χώρας που δεν σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων της και λειτουργεί έξω από κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου όπως αυτή έχει καταγραφεί και καταδικαστεί απερίφραστα σε όλες τις Εκθέσεις Προόδου της ενταξιακής της πορείας.

Πριν μερικούς μήνες επιβλήθηκαν στην Τουρκία αυστηρότατες κυρώσεις για τις παράνομες γεωτρήσεις που επιχειρεί εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παρά τη διεθνή κατακραυγή και αποδοκιμασία στις 13 Νοεμβρίου 2019 ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών απέστειλε επιστολή προς το Γενικό Γραμματέα με την οποία υποστήριζε ότι τα ελληνικά νησιά των Δωδεκανήσων δεν έχουν δικαίωμα ΑΟΖ παρά μόνο χωρικά ύδατα. Ενώ η τουρκική πλευρά στις 27 Νοεμβρίου 2019 υπέγραψε το γνωστό μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη με το οποίο οριοθέτησε ΑΟΖ μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, ένα παράνομο και άκυρο μνημόνιο που δεν παράγει ασφαλώς κανένα έννομο αποτέλεσμα, που αγνοεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και με το οποίο παραβιάζεται κατάφωρα η Σύμβαση του ΟΗΕ για τη Θάλασσα και συγκεκριμένα το άρθρο 121 καθώς δεν αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα ενώ εξαφανίζει από το χάρτη το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελορίζου.

Μία παράνομη θέση που εξέφρασε μόλις πριν από λίγες ημέρες και ο Τούρκος πρόεδρος που συγκεκριμένα ανέφερε: « Μιλούν για υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κρήτη. Δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα γύρω από τα νησιά, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εκεί αφορά μόνο τα χωρικά ύδατα».

Ενώ μόλις χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας Κ. Κιλιντσάρογλου προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και απείλησε την ελληνική κυριαρχία στην Κρήτη δηλώνοντας ότι είναι τουρκική πλην της περιοχής των Χανίων.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

–          Είναι σε γνώση της τα παραπάνω και τι  ενέργειες και κυρώσεις προτίθεται να προβεί σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα;

–          Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να εναρμονιστεί η Τουρκία με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να υπογράψει τη Συμφωνία του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας;»

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο