fbpx
29 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 5 Αυγούστου, 2020

Την άμεση λειτουργία Πανεπιστημιακής Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης ζητά ο Σύλλογος Καρκινοπαθών “Μαζί για τη Ζωή”

- Χορηγούμενη-

Επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια έστειλε ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Βορείου Έβρου “Μαζί για Ζωή”, ζητώντας την άμεση λειτουργία Πανεπιστημιακής Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Αρ. Πρωτ. : 10/2019

- Χορηγούμενη-

Ορεστιάδα, 22 Ιουλίου 2019

Θέμα: Προώθηση εγκατάστασης / ανάπτυξης ολοκληρωμένης Πανεπιστημιακής Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής στο Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης για ΚΥΑ

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Ως Σύλλογος Καρκινοπαθών Β. Έβρου «Μαζί για Ζωή», με την παρούσα θα θέλαμε να εκφράσουμε σαφές και άμεσο ενδιαφέρον (ή και την ανησυχία μας) για την, κατά κάποιο τρόπο, βραδεία εξέλιξη στο θέμα της εγκατάστασης / ανάπτυξης ολοκληρωμένης Πανεπιστημιακής Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής στο Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης.

Τονίζουμε ότι, σε αντίθεση με ότι είναι κοινώς πιστευτό (πλαστικές επεμβάσεις για κοσμητικούς / αισθητικούς λόγους), για εμάς πρόκειται για μείζονα ανάγκη στην ολοκλήρωση του μακρού και δύσβατου δρόμου της αποθεραπείας ενός καρκινοπαθούς. Η ανάγκη χειρουργικών επεμβάσεων, λόγω καρκίνου, είναι αδιαπραγμάτευτη. Πολλές φορές όμως οι επεμβάσεις αυτές είναι, αναγκαστικά, ακρωτηριαστικές: ολική μαστεκτομή, λαρυγγεκτομή, εκτομές μεγάλων τραχηλικών μυών, εκτομές γνάθου ή γλώσσας, πολλαπλά χειρουργεία στο κοιλιακό τοίχωμα με σχηματισμό εκτεταμένων ουλών – συμφύσεων – κοιλιοκηλών, όλα αυτά αφήνουν βαθιά προβλήματα στη διαδικασία επιστροφής του καρκινοπαθούς στο περιβάλλον του, στην καθημερινή λειτουργία του και τέλος, στην επανένταξή του στον κοινωνικό και επαγγελματικό βίο. Αυτά τα προβλήματα Αποκατάστασης (και όχι Αισθητικής) καλείται πρωτίστως να καλύψει η Πλαστική Χειρουργική και αυτά μας αφορούν άμεσα.

Στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση με εγκατεστημένη Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής, σε μία μεγάλη χιλιομετρική απόσταση, από την Ορεστιάδα ως τη Θεσσαλονίκη. Στην παρούσα φάση πράγματι είχε εγκριθεί η σύσταση της κλινικής και πήρε και υπογραφή ΚΥΑ, από την προηγούμενη κυβερνηση. Δυστυχως, λόγο των πρόωρων εκλογών δεν πρόλαβε να πάρει Αρ. ΦΕΚ και να περάσει. Αυτό σημαίνει για εμας, μια νέα μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση τις εγκατάστασης, εφόσον πρέπει να περάσει τώρα εκ νέου από ΚΥΑ. Ως τώρα, το ΠΓΝ Αλεξ/πολης διαθέτει δύο ειδικευμένους Πλαστικούς Χειρουργούς, με τον ένα να αποτελεί και τον Καθηγητή Πλαστικής Χειρουργικής κ. Νικόλαο Παπαδόπουλο. Ωστόσο, παρά τις εξαιρετικές και φιλότιμες προσπάθειες του κ. Καθηγητή (αλλά και την πολύτιμη συνεπικουρία από την Α’ Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική), η κατάσταση απέχει από το να χαρακτηρισθεί επαρκής.

Ο λόγος για μία χειρουργική ειδικότητα που αυτή τη στιγμή στο ΠΓΝ Αλεξ/πολης λειτουργεί οριακά: στους Πλαστικούς Χειρουργούς διατίθενται δύο ημέρες Χειρουργείου το μήνα (μία πρωινή βάρδια). Ωστόσο, η Πλαστική Χειρουργική απαιτεί πολύωρες και λεπτεπίλεπτες επεμβάσεις. Συνεπώς, οι εξυπηρετούμενοι ασθενείς είναι εξαιρετικά λίγοι κάθε μήνα, η δε λίστα αναμονής εκτείνεται σε μη αποδεκτά χρονικά διαστήματα Το ιατρικό προσωπικό είναι ελλιπές. Επιπροσθέτως, εφόσον δεν έχει προωθηθεί η εγκατάσταση της Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής, η Α’ Παν. Χειρ. δε δικαιούται την εκπαίδευση ειδικευομένων Πλαστικής Χειρουργικής, γεγονός που δυσχεραίνει περισσότερο τη λειτουργία της ειδικότητας αυτής (αυτή τη στιγμή υπό τις οδηγίες του κ. Καθηγητή τελούν δύο ειδικευόμενοι Γενικής Χειρουργικής, με εκπεφρασμένο ενδιαφέρον να ακολουθήσουν την πορεία της Πλαστικής – και οι δύο όμως τελούν υπό παράταση παραμονής και το Νοσοκομείο αναμένεται να στερηθεί των υπηρεσιών τους σε 4-5 μήνες).

Γνωρίζουμε ότι το θέμα θα δρομολογηθεί, αλλά αν και έχει ληφθεί η απόφαση για την ίδρυση Πανεπιστημιακής Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής στο ΠΓΝ Αλεξ/πολης (ΦΕΚ Β 2560/ 19.08.2016), εκκρεμεί η υλοποίηση της εγκατάστασης της Κλινικής. Ως εκ τούτων, και με δεδομένη την ιδιαίτερη γεωγραφική θέση της περιοχής μας, γίνεται αντιληπτό ότι θεωρούμε την προώθηση της εγκεκριμένης εγκατάστασης Πανεπιστημιακής Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής απολύτως αναγκαία. Για εμάς, δεν αποτελεί «πολυτέλεια», αλλά αδήριτη ανάγκη: η αναμενόμενη αύξηση των εξυπηρετούμενων περιστατικών, η διενέργεια περισσότερων χειρουργείων, η παρουσία τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων, η δυνατότητα εκτέλεσης επεμβάσεων σε συνέχεια (πχ, ολική μαστεκτομή που ακολουθείται από τοποθέτηση ενθέματος μαστού, «στο ίδιο χειρουργείο») και όχι μετά από εκ νέου προγραμματισμό, όλα αυτά αποτελούν για εμάς σημαντικές παραμέτρους της παροχής Υπηρεσιών Υγείας στους συμπάσχοντες συνανθρώπους μας. Επιπροσθέτως, η παρουσία Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής θα μπορούσε να προσφέρει και υπηρεσίες σε άλλα ζητήματα, επίσης εξειδικευμένα, που δεν άπτονται απαραιτήτως του καρκίνου, είναι όμως μείζονος σημασίας για άλλους συμπολίτες μας (πχ αντιμετώπιση εγκαυμάτων και ιδίως κατακλίσεων – ο Νομός εμφανίζει αυξημένα κρούσματα λόγω γήρανσης του υπάρχοντος πληθυσμού).

Δε θέλουμε καν να φανταστούμε ότι το Υπουργείο σας θα αδιαφορήσει για ένα φλέγον θέμα των Υπηρεσιών Υγείας της περιοχής μας, ωθώντας μας έτσι είτε σε αναζήτηση λύσεως σε απομακρυσμένες μεγάλες πόλεις (Θεσ/νίκη, ως και την Αθήνα) είτε στον ιδιωτικό τομέα, και στις δύο περιπτώσεις με μεγάλη οικονομική επιβάρυνση των πασχόντων, καθώς και σημαντική ψυχική – σωματική ταλαιπωρία.

Παρακαλούμε θερμά όπως επιταχύνετε τις σχετικές διαδικασίες, ώστε το θέμα να προωθηθεί ιδανικά τις επόμενες ημέρες για ΚΥΑ, για να προληφθεί / αποφευχθεί επιπροσθέτως και η αποχώρηση των ανωτέρω ειδικευομένων ιατρών (έχουν επίσης εκφράσει ενδιαφέρον να παραμείνουν στο ΠΓΝ Αλεξ/πολης, εφόσον αυτό προβεί στη σύσταση Κλινικής), με στόχο να υπάρχει μία συνέχεια στη λειτουργία του Πλαστικής και η μετάβαση σε Κλινική να είναι, κατά το δυνατόν, χωρίς κραδασμούς.

Για οποιοδήποτε θέμα παραμένουμε στη διάθεσή σας. Ιδιαίτερα δε, θα χαιρόμασταν να δεχτείτε εκπρόσωπό μας σε συνάντηση μαζί σας, ώστε να συζητήσουμε τα προβλήματα της περιοχής από κοντά.

Ευχαριστούμε θερμά εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση,

Η Πρόεδρος Δ.Σ.
Ευανθία Ορφανού

Σύμφωνα με την κ. Ευανθία Ορφανού τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε επίσκεψη με τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς και τον Βουλευτή της ΝΔ Σταύρο Κελέτση, όπου τους τέθηκε το παραπάνω ζήτημα.

” Και οι δυο μας άκουσαν με μεγάλη προσοχή και δεσμεύτηκαν να προωθήσουν και ίδιοι το θέμα αυτό, ώστε να λήξη το συντομότερο δυνατόν, διότι αφορά έναν πληθυσμό 700.000 ανθρώπων σε όλη την ΑΜΘ.
Εμείς από την πλευρά μας ευχαριστούμε θερμά, που μας δόθηκε η ευκαιρία να ακουστούμε και ελπίζουμε αυτή να είναι μόνο η αρχή μιας αρίστης συνεργασίας” σημειώνει η ίδια.

- Χορηγούμενη-

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

 

Διαβασε και αυτο

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

- Χορηγούμενη -