fbpx
22.9 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Την 1η Ιανουαρίου 2024 το FSRU Αλεξανδρούπολη – Το 2025 θα είναι έτοιμο το πρότζεκτ “Διώρυγα GAS”

- Χορηγούμενη-

Δυο FSRU, αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Η πρώτη μονάδα αφορά την πλωτή μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη (FSRU Αλεξανδρούπολη) της Gastrade και η δεύτερη αφορά τη Διώρυγα GAS, της Motor Oil.

Το ένα έργο βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα και το δεύτερο στο νότιο τμήμα της χώρας. Τα δύο πρότζεκτ έρχονται να πλαισιώσουν την μονάδα της Ρεβυθούσας, δημιουργώντας ακόμα δύο πόλους ασφαλείας στην προμήθεια αερίου.

Πρόκειται για δύο πολύ σημαντικά έργα τα οποία αναμένεται να παίξουν κρίσιμο ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και όχι μόνο. Την δεδομένη στιγμή το φυσικό αέριο αποτελεί το βασικό κομμάτι για το κλάδο της ενέργειας και η αύξηση των πηγών και υποδομών σταθεροποιεί το σύστημα σε μεγάλο βαθμό.

FSRU Αλεξανδρούπολη
Όπως αποκάλυψε ο κύριος Κωστής Σιφναίος, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Gastrade, στα πλαίσια του 4ου Power & Gas Forum, στόχος είναι το FSRU Αλεξανδρούπολη να είναι έτοιμο την 1η Ιανουαρίου 2024 και να λειτουργεί.

Σύμφωνα με τον κύριο Σιφναίο, αυτή τη στιγμή το πλοίο βρίσκεται σε Ναυπηγείο στη Σιγκαπούρη, όπου γίνονται οι απαραίτητες προσαρμογές και μετατροπές ώστε να λειτουργήσει ως πλωτή μονάδα φυσικού αερίου. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί το ερχόμενο φθινόπωρο και το πλοίο θα φτάσει στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2023.

Η Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (FSRU), χωρητικότητας 153.500 κ.μ. LNG, θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας με αγωγό μήκους 28 χλμ.

Το FSRU θα βρίσκεται αγκυροβολημένο σε απόσταση περίπου 18 χιλιομέτρων, μέσα στη θάλασσα, νοτιοδυτικά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και 10 χλμ. από την κοντινότερη ακτή στη Μάκρη του Έβρου.

Το έργο έχει ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» (ΕΠΑνΕΚ) με το ποσό της δημόσιας δαπάνης να ανέρχεται στα 166 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου αγγίζει τα 380 εκατομμύρια ευρώ.

Διώρυγα Gas
Το δεύτερο χρονικά έργο που θα τεθεί σε λειτουργία είναι το FSRU Διώρυγα Gas. Βάσει χρονοδιαγράμματος το πρότζεκτ αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2025, όπως αποκάλυψε ο κύριος Νικόλαος Σάτρας, Επικεφαλής της Μονάδας Φυσικού Αερίου της Motor Oil – Διώρυγα Gas.

Επιπλέον όπως ανέφερε, η Motor Oil σχεδιάζει επενδύσεις και στο υδρογόνο. Μάλιστα οι συνοδές υποδομές του Διώρυγα Gas, όπως ο αγωγός που θα το συνδέει με το ΕΣΦΑ, θα είναι συμβατός με υδρογόνο. Τα νέα σχέδια υδρογόνου προβλέπονται για υλοποίηση κοντά στο σημείο του FSRU, με στόχο να εκμεταλλευτούν όλα τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η θέση.

Η Διώρυγα GAS περιλαμβάνει Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης (FSRU) με χωρητικότητα 210.000 κ.μ LNG, οι οποία θα χρησιμεύσει για τη λήψη, την αποθήκευση και την επαναεριοποίηση LNG που θα μεταφερθεί στην πλωτή μονάδα από LNGC.

Τα LNGC αγκυροβολούνται το ένα δίπλα στο άλλο στο FSRU προκειμένου να τροφοδοτούν LNG με δεξαμενές κρυογονικής αποθήκευσης FSRU μέσω μεταφοράς πλοίου σε πλοίο.

Έναν λιμενοβραχίονα, που περιλαμβάνει μια κεντρική πλατφόρμα, θηλάζοντα και ελλιμενιστικά δελφίνια, για τον μόνιμο ελλιμενισμό του FSRU. Ο λιμενοβραχίονας θα φιλοξενεί τόσο την γραμμή αποστολής NG όσο και την LNG στην ακτή και θα εξυπηρετεί επίσης την πρόσβαση σε εξοπλισμό και οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Τέλος, θα περιλαμβάνει και χερσαίες εγκαταστάσεις με αγωγό NG υψηλής πίεσης (που θα κατασκευαστεί με δυνατότητα αποδοχής 100% υδρογόνου) και σταθμό μέτρησης και ρύθμισης για την έγχυση NG στο NNGTS, καθώς και εγκατάσταση φόρτωσης φορτηγών LNG.

Πηγή: https://ypodomes.com/

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο