Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου, 2025
12.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΓυναίκα - ΠαιδίΤι πρέπει να ξέρετε όταν βάζετε κρεμμύδι στο φαγητό

Τι πρέπει να ξέρετε όταν βάζετε κρεμμύδι στο φαγητό

Το κρεμμύδι αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα και αγαπημένα υλικά για το μαγείρεμα καθώς δίνει γεύση και άρωμα στα φαγητά.

Μεταξύ άλλων το κρεμμύδι περιέχει σημαντικές ποσότητες ενός φλαβονοειδούς που ονομάζεται κερκετίνη και η οποία θεωρείται ότι λειτουργεί κατά των καρδιακών νοσημάτων. H ουσία αυτή υπάρχει και σε άλλες τροφές, όπως το τσάι και το μήλο, αλλά όταν προέρχεται από το κρεμμύδι η απορρόφησή του από τον οργανισμό μας είναι διπλάσια από αυτήν του τσαγιού και τριπλάσια από αυτήν του μήλου.

Αυτό που δεν ξέρουν πολλοί είναι ότι ανάλογα με το πώς μαγειρεύεται το κρεμμύδι, υπάρχει διαφορά στα θρεπτικά συστατικά που προσφέρει.

Γενικά, η μαγειρική επεξεργασία του κρεμμυδιού δεν φαίνεται να επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τα επίπεδα της κερκετίνης και των άλλων φλαβονοειδών που περιέχει. Δείτε παρακάτω τρία πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματός του.

1. Oι υψηλές θερμοκρασίες κάνουν το κρεμμύδι πιο πικρό. Tο ξεφλούδισμα και το κόψιμο του κρεμμυδιού πρέπει να γίνεται λίγο πριν το μαγείρεμα ή το σερβίρισμα, καθώς η γεύση και το άρωμά του μειώνονται με την έκθεσή του στο οξυγόνο.

2. Tο τηγάνισμα δεν επηρεάζει σημαντικά την περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή παρόλο που πολλοί θεωρούν ότι μπορεί να χάνει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του.

3. Tο βράσιμο του κρεμμυδιού οδηγεί σε μερική απώλεια της κερκετίνης σε ποσοστό 30%, αλλά η ποσότητα αυτή μεταφέρεται στο νερό. Η χρήση φούρνου μικροκυμάτων διατηρεί τα επίπεδα των φλαβονοειδών του κρεμμυδιού σχεδόν ανέπαφα και για το λόγο αυτό θεωρείται προτιμότερος σε σχέση με το βρασμό.

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

«Έζησα από θαύμα»: Η συγκλονιστική εξομολόγηση του Νίκου Παπακωνσταντίνου μετά το τροχαίο στην Εγνατία Οδό (βίντεο)

«Έζησα από θαύμα». Με αυτή τη φράση περιγράφει ο Νίκος Παπακωνσταντίνου το σοβαρό τροχαίο...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξανδρούπολη λόγω μεταφοράς τμημάτων ανεμογεννητριών

Η Δημοτική Αρχή Αλεξανδρούπολης ανακοίνωσε προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν στις 24 και...

“Ελπιδοφόρες προοπτικές για το εργοστάσιο ζάχαρης Νέας Ορεστιάδας” – Συμμετοχή Αναστάσιου Δημοσχάκη σε τηλεδιάσκεψη με επενδυτή ομογένειας

Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε την 25η/11 διευρυμένη τηλεδιάσκεψη για την επαναλειτουργία του εργοστασίου ζάχαρης...

Αφθώδης Πυρετός: 274 εστίες στην Τουρκία – Μία εστία λίγα μέτρα από τα σύνορα του Βόρειου Έβρου

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προχώρησε σε αναλυτική ενημέρωση για...

Παρόμοια