Παρασκευή, 4 Ιουλίου, 2025
30.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΓενικαΤι ισχύει για τη συνταξιοδότηση εργαζομένων σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα

Τι ισχύει για τη συνταξιοδότηση εργαζομένων σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα

Διευκρινίσεις σε εγκύκλιο του υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης

Διευκρινίσεις σχετικά με θέματα που αφορούν σε όσους συνταξιοδοτούνται με διατάξεις περί βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και για τις συντάξιμες αποδοχές ορισμένων κατηγοριών ασφαλισμένων του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ)-πρώην ΕΤΑΠ-ΜΜΕ για το διάστημα από 1.1.2002 μέχρι 31.12.2016 παρέχει απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου, η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια».

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, με την παράγραφο 6 του άρθρου 2 του ν. 3029/2002, όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4093/2012 και ισχύει, καθορίστηκαν οι ηλικιακές και χρονικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των μέχρι 31.12.1992 ανδρών και γυναικών ασφαλισμένων του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ οι οποίοι πραγματοποιούν χρόνο ασφάλισης σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Όσον αφορά τις χρονικές προϋποθέσεις, απαιτείται η πραγματοποίηση χρόνου ασφάλισης 4.500 ημερών ή 15 ετών, από τον οποίο τουλάχιστον τα 4/5 σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, εφόσον 1.000 τουλάχιστον ημέρες εργασίας στα επαγγέλματα αυτά έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 13 χρόνια, πριν από τα προβλεπόμενα όρια ηλικίας.

Επίσης, θεσπίστηκε η αύξηση του χρονικού διαστήματος από 10 σε 13 έτη, εντός του οποίου πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί οι 1.000 ή 500 ημέρες ασφάλισης σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, πριν από τη συμπλήρωση του εκάστοτε οριζόμενου ορίου ηλικίας, στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης, σύμφωνα με τη νομοθεσία του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και με βάση τις διατάξεις του Κανονισμού Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων ή με άλλες ειδικές διατάξεις.

Με το άρθρο 33 του ν. 4611/2019, το οποίο αντικατέστησε τις ανωτέρω διατάξεις, επιμηκύνεται σε 17 έτη το ανωτέρω προβλεπόμενο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου αναζητούνται οι 1.000 ή 500 ημέρες ασφάλισης σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, πριν από τη συμπλήρωση του εκάστοτε οριζόμενου ορίου ηλικίας, σε κάθε περίπτωση συνταξιοδότησης, με βάση τις διατάξεις του Κανονισμού Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων ή με άλλες ειδικές διατάξεις.

Επισημαίνεται ότι, με το ανωτέρω άρθρο, δεν επέρχονται αλλαγές ως προς τις ισχύουσες ηλικιακές και χρονικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης για τις ανωτέρω κατηγορίες εργαζομένων που συνταξιοδοτούνται, με βάση τις διατάξεις του Κανονισμού Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων ή με άλλες ειδικές διατάξεις, παρά μόνο αυξάνεται από 10 ή 13 έτη, που ίσχυε μέχρι σήμερα, σε 17 έτη το χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί οι 1.000 ή 500 ημέρες ασφάλισης σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, πριν από τη συμπλήρωση του εκάστοτε οριζόμενου ορίου ηλικίας.

υπουργικήαπόφαση

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης παρουσίασε τα πεπραγμένα και τον σχεδιασμό για την Π.Ε. Ροδόπης

«Ο άνθρωπος είναι το επίκεντρο των προσπαθειών μας. Αυτό είναι και το όραμά μας...

Διακοπή υδροδότησης αύριο σε περιοχές της Ανατολικής Αλεξανδρούπολης

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Δήμου Αλεξανδρούπολης ενημερώνει τους δημότες ότι στα πλαίσια...

Ορεστιάδα, Σουφλί, Διδυμότειχο στην πρώτη δεκάδα με τα μεγαλύτερα ποσοστά μετακίνησης πληθυσμού σε ολόκληρη την Ελλάδα

Ορεστιάδα, Σουφλί, Διδυμότειχο. Τρεις ακριτικές περιοχές της ΠΕ Έβρου που σ' ότι αφορά στο...

POP UP! Κουλ: Το κρασί της Θράκης… αλλιώς, στον πεζόδρομο του Ταχυδρομείου

Στο πλαίσιο της 4ης ημέρας της Ναυτικής Εβδομάδας Αλεξανδρούπολης, ο πεζόδρομος του Ταχυδρομείου μεταμορφώθηκε...

Παρόμοια