Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2025
27.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΚοινωνιαΤι αλλάζει στις παροχές του e-ΕΦΚΑ σε χρήμα – Τι προβλέπει ειδικό...

Τι αλλάζει στις παροχές του e-ΕΦΚΑ σε χρήμα – Τι προβλέπει ειδικό πόρισμα

Εντός πλαισίου βρίσκεται η διαδικασία κατάρτισης του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Ασθενείας και Λοιπών Παροχών του e-ΕΦΚΑ, την οποία συντονίζει ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου.

Η ομάδας εργασίας που έχει αναλάβει τη σύνταξη πορίσματος προτάσεων για τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Ασθενείας e-ΕΦΚΑ θα στείλει εντός των ημερών στον κ. Τσακλόγλου τις προτάσεις της.

Το εν λόγω πόρισμα θα επικεντρώνεται στις παροχές του e-ΕΦΚΑ σε χρήμα, ήτοι στο επίδομα ασθένειας, στο επίδομα εργατικού ατυχήματος, στο επίδομα μητρότητας, στα έξοδα κηδείας, στις παροχές κατασκηνώσεων και στις λοιπές παροχές.

Συγκεκριμένα, θα αναλύονται οι προϋποθέσεις υπαγωγής στην ασφάλιση για παροχές σε χρήμα, η έκταση της κάλυψης, το ύψος των παροχών, το εύρος των δικαιούχων και η διαδικασία χορήγησης των παροχών.

Δεδομένου ότι το πόρισμα θα αποτελέσει τη βάση για την κατάρτιση του Ενιαίου Κανονισμού Ασθενείας και Λοιπών Παροχών του e-ΕΦΚΑ, εξετάζει διεξοδικά την υφιστάμενη κατάσταση ανά ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ Φορέα.

Παράλληλα, ανανεώνεται από σήμερα 1η Μαρτίου 2021 και για ένα έτος, έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022 η ασφαλιστική ικανότητα όλων των ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ που ήταν ασφαλιστικά ικανοί στις 29 Φεβρουαρίου 2020, δηλαδή κατά το χρόνο που ξέσπασε η πανδημία στην Ελλάδα.

Επισημαίνεται ότι βάσει του νόμου η ασφαλιστική ικανότητα για παροχές σε είδος ανανεώνεται για όλους τους ασφαλισμένους ετησίως την 1η Μαρτίου κάθε έτους και για ένα δωδεκάμηνο.

Η ανανέωση προϋποθέτει την ύπαρξη τουλάχιστον δύο μηνών ή 50 ημερών ασφάλισης κατά το προηγούμενο της ανανέωσης έτος.

Η πανδημία του κορωνοϊού, ήδη από τον Φεβρουάριο του 2020 και μέχρι σήμερα, συνεχίζει να πλήττει τη χώρα μας, και να επηρεάζει τη δυνατότητα των πολιτών να εργαστούν ή να ξεκινήσουν μία νέα επαγγελματική δραστηριότητα ώστε να αποκτήσουν ασφαλιστική ικανότητα σε είδος.

Ωστόσο, τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, έχουν εξασφαλίσει για την πλειονότητα των ασφαλισμένων την κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών ή και τη διευκόλυνση στην εξόφληση τους.

Η προτεινόμενη ρύθμιση ανανεώνει την ασφαλιστική ικανότητα όλων των ασφαλισμένων που ήταν ασφαλιστικά ικανοί κατά την έναρξη της πανδημίας, και συγκεκριμένα την 29η.2.2020, πριν την τελευταία ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας, χωρίς να εξετάζονται οι λοιπές χρονικές προϋποθέσεις.

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Θλίψη στην Αλεξανδρούπολη για τον αιφνίδιο θάνατο του Άκη Κασαπίδη

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ν. Έβρου εκφράζουν την βαθιά τους θλίψη και...

Αλεξανδρούπολη: “Έφυγε” από τη ζωή ο Νικηφόρος Καραμανίδης

Στην ηλικία των 77 χρόνων έφυγε από τη ζωή ο Νικηφόρος Καραμανίδης, ιδιαίτερα αγαπητός...

Σε συναγερμό οι Ένοπλες Δυνάμεις λόγω του «Πίρι Ρέις» – Άσκηση ετοιμότητας από τον Έβρο έως τη Μεγίστη

Σε καθεστώς αυξημένης επιφυλακής βρίσκονται από το πρωί της Τετάρτης 17 Σεπτεμβρίου 2025 οι...

Σε ισχύ ο νέος ΚΟΚ: Αυστηρότερες ποινές – «Η δεύτερη φορά δεν συγχωρείται»

Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, ο οποίος τέθηκε από χθες Σάββατο (13.9.2025) σε ισχύ...

Παρόμοια