fbpx
13.9 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Θυλακίτιδα ή αλλιώς «Παγωμένος Ώμος»: Η πάθηση που «αγαπάει» τις γυναίκες

- Χορηγούμενη-

Αν και ονομάζεται «Παγωμένος Ώμος», στα αίτια αυτής της πάθησης δεν συγκαταλέγεται το κρύωμα ή κάτι ανάλογο. Η θυλακίτιδα ώμου, μια πάθηση όχι και τόσο συχνή, ταλαιπωρεί περισσότερο γυναίκες, με ηλικίες που κυμαίνονται από 40 έως 60 ετών. Αν και δεν είναι σοβαρή για την υγεία του ασθενούς, δυσκολεύει τον εκάστοτε ασθενή στις κινήσεις και του δημιουργεί πόνο, ακόμα και σε απλές κινήσεις.

Πάμε να γνωρίσουμε καλύτερα τη θυλακίτιδα, την πλήρως αντιμετωπίσιμη πάθηση που, με τη βοήθεια του ορθοπεδικού μας, μπορούμε να την κάνουμε παρελθόν.

Τι είναι η θυλακίτιδα ώμου;

Η θυλακίτιδα αφορά τον θύλακα της άρθρωσης του ώμου, που γίνεται ξαφνικά δύσκαμπτος. Όποια προσπάθεια κίνησης του ώμου γίνεται με δυσκολία και με οξύ πόνο.

Η θυλακίτιδα ακολουθεί τρία στάδια κατά την εμφάνισή της στον ασθενή. Στο πρώτο στάδιο, που διαρκεί έως και 9 μήνες, ο πόνος είναι στη χειρότερή του φάση και αυξάνεται συνεχώς, δυσκολεύοντας τον ασθενή να κινηθεί. Στο δεύτερο στάδιο, ο πόνος μειώνεται. Όμως, για περίπου 6 μήνες, η δυσκαμψία ακολουθεί τον ασθενή σε όλες του τις κινήσεις. Η τρίτη φάση της θυλακίτιδας μπορεί να κρατήσει έως και δύο χρόνια. Κατά αυτήν την περίοδο, ο ώμος από εκεί που είναι πλήρως ακινητοποιημένος, αποκαθίσταται με πολύ αργούς ρυθμούς μόνος του.

Από τι προκαλείται;

Η θυλακίτιδα ώμου δεν έχει τόσο αίτια, όσο ομάδες «υψηλού κινδύνου» που την εμφανίζουν περισσότερο. Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, προτιμά τις γυναίκες άνω των 40 ετών, αφού οι πιθανότητες εμφάνισής της σε σχέση με τους άνδρες είναι τριπλάσιες. «Χτυπά» συνήθως μετά από μια μεγάλης διάρκειας ακινητοποίηση του ώμου, όπως γίνεται για παράδειγμα μετά από ένα χειρουργείο ή ένα εγκεφαλικό.

Αν δεν έχει υπάρξει ακινητοποίηση ώμου, τότε «υπεύθυνες» είναι ορισμένες παθήσεις. Τέτοιες είναι ο διαβήτης, οι παθήσεις του θυροειδούς αδένα, ορισμένες καρδιακές ασθένειες, αλλά και η νόσος του Parkinson. Η σύνδεση της θυλακίτιδας με τον διαβήτη, ο οποίος και αποτελεί τη συχνότερη αιτία, είναι ακόμα άγνωστη ιατρικά.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Όπως σχεδόν κάθε ορθοπεδική πάθηση, η θεραπεία μπορεί να γίνει μέσω φυσικοθεραπείας ή χειρουργείου, ανάλογα την περίπτωση. Στη συντηρητική θεραπεία, ακολουθείται αντιφλεγμονώδης αγωγή μαζί με ένα πλάνο ασκήσεων φυσικοθεραπείας, που ορίζει ο ορθοπεδικός. Αν το πρόβλημα της θυλακίτιδας μονιμοποιηθεί πέραν του τρίτου σταδίου της, τότε προτείνεται η αρθροσκόπηση ώμου https://www.grigoriosavramidis.gr/%CF%80%CE%B1%CE%B8%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CF%8E%CE%BC%CE%BF%CF%82/%CE%B1%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%8E%CE%BC%CE%BF%CF%85 . Με μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, όπως είναι η αρθροσκόπηση ώμου, η αποκατάσταση της κίνησης είναι άμεση, ενώ παράλληλα εξαφανίζεται και ο πόνος που ταλαιπωρούσε μακροχρόνια τον ασθενή.

Με στοχευμένες εξετάσεις που οδηγούν σε λεπτομερή διάγνωση, ο ορθοπεδικός εντοπίζει το πρόβλημα που μας ταλαιπωρεί, και μας προτείνει μια μέθοδο για τη λύση του. Αν κάνετε μία γρήγρόρη αναζήτηση στο διαδίκτυο για ορθοπαιδικός στο Μαρούσι, σίγουρα θα βρείτε αξιόλογους γιατρούς. Και μην ξεχνάτε πως η εμπιστοσύνη μας στον γιατρό είναι το πρώτο βήμα για κάθε θεραπεία.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

Ορεστιάδα: «Το Κυνήγι των πασχαλινών αυγών»

Ο Δήμος Ορεστιάδας και η Τοπική Κοινότητα Δικαίων στο πλαίσιο των δράσεών τους,  προγραμματίζουν   εκδήλωση   με τίτλο  «Το Κυνήγι των πασχαλινών αυγών» την Μ....