fbpx
19.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Θράκη: Χρυσάφι είναι ο τόπος μας…

- Χορηγούμενη-

Από την Τετάρτη 28 Αυγούστου, στη μέση ορκωμοσιών των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών, ξεκίνησε από μια εταιρία δημοσκοπήσεων A… μια έρευνα με θέμα την τοπική ανάπτυξη, σε Ροδόπη, Έβρο, υποθέτω και σε Χαλκιδική σε δείγμα 700 ατόμων.

Οι ερωτήσεις σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν συγκεχυμένες, φανερά συνταγμένες από άτομα που δεν γνωρίζουν την περιοχή ή που απλά αδιαφορούν για τα κοινωνικοοικονομικοπολιτιστικοπεριβαλλοντικά χαρακτηριστικά της γιατί απλά σαν στόχο είχαν τα επενδυτικά σχέδια των εταιριών Ελληνικός Χρυσός, El Dorado, Μεταλλευτική Θράκης και Χρυσωρυχεία Θράκης.

Στην παράθεση ερωτήσεων σχετικά με τη γνώμη μας για συγκεκριμένες εταιρίες γίνεται αναφορά σε PHARMATEN, ΒΕΡΓΙΝΑ, ΘΡΑΚΙΚΑ ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΑ, τσιμεντοβιομηχανία αλλά και τον αγωγό ΤAP.

Ανάμεσα στις ερωτήσεις κάποιες αφορούν στο αν πιστεύουμε πως η μεταλλευτική δραστηριότητα επιβαρύνει την υγεία των κατοίκων, την ατμόσφαιρα, το περιβάλλον, αν θα προσελκύσει και άλλες επενδύσεις, εάν θ’ αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεργίας, αν θα συμβάλλει στην αύξηση της αξίας των ακινήτων, αν θα ενισχύσει τους τοπικούς προμηθευτές κλπ. Επίσης, τίθεται το ερώτημα σε ποιες περιοχές πιστεύουμε και αν θα γίνουν τα μεταλλεία χρυσού, σαν να πρόκειται για μπίλια σε ρουλέτα που υποχρεωτικά θα σταματήσει κάπου.

Η χρονική στιγμή που επέλεξε ο εντολέας της έρευνας μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ αλλά και την άρση των capital controls μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί. Να σημειώσω ότι η έρευνα ξεκινάει με την ερώτηση πώς βλέπουμε την κατάσταση στη χώρα και τοπικά και συνεχίζει με μια σειρά προβλημάτων που ενδεχομένως διακρίνουμε σε τοπικό επίπεδο. Η ονομαζόμενη «επένδυση στο μεταλλευτικό κλάδο» για την αξιοποίηση κοιτάσματος χρυσού εντός μεταλλευτικών παραχωρήσεων στο Νομό Έβρου είναι βέβαιο ότι ενδιαφέρει πολλούς και ας μην ξεχνάμε πως η περιοχή μας έχει μετρήσει πολλές επισκέψεις Καναδών, πολλές θετικές δηλώσεις από υπουργούς και υφυπουργούς κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Τον περασμένο Οκτώβρη ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ιδιότητα του αρχηγού της ΝΔ είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο πρακτορείο Bloomberg κι εκεί αναφέρθηκε στην επένδυση στο Ελληνικό αλλά και τις Σκουριές και δεσμεύτηκε ότι μέσα στο 2019 θα ξεκινήσει «η επένδυση», λέγοντας ότι οι άδειες στην καναδική εταιρεία «θα εκδοθούν μέσα στον πρώτο μήνα» από την αλλαγή κυβέρνησης.

Η πορεία των κινητοποιήσεων των τοπικών κοινωνιών μέσα από τις δράσεις της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης-Έβρου κατά της Εξόρυξης και Μεταλλουργίας Χρυσού καθώς επίσης και μελών των Επιτροπών Αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης είναι γνωστή και ξεκάθαρη. Οι αποφάσεις των παλιών κοινοτήτων, δήμων, περιφέρειας επίσης. Προφανώς απαιτείται όχι μόνο μία υπενθύμιση αλλά και μια στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στους αιρετούς άρχοντες της αυτοδιοίκησης, τους βουλευτές της Θράκης, αλλά και τη διοίκηση της περιφέρειας στην οποία πέφτει και μεγάλο βάρος καθώς ο Χρήστος Μέτιος ήταν προσωπική επιλογή του σημερινού πρωθυπουργού.

Επίσης, ειδικό βάρος έχουν οι αποφάσεις των νέων δημοτικών συμβουλίων σε Μαρώνεια Σάπες και Αλεξανδρούπολη. Εάν κάποιοι από τους παραπάνω «προβληματίζονται» ή δεν είναι έτοιμοι να συγκρουστούν, ας σκεφτούν την ώρα που ορκίζονται ή ορκίστηκαν εάν θα τηρήσουν επί της ουσίας τις δεσμεύσεις τους απέναντι στις τοπικές κοινωνίες για την προστασία της υγείας, της ζωής του καθενός αλλά και του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, παράλληλα με την προσπάθεια να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στην περιοχή. Ο μόνος τρόπος να πάψει το ενδιαφέρον Καναδών ή άλλων για το υπέδαφος της Θράκης και της Μακεδονίας είναι ο τόπος να μπορεί να θρέψει τους κατοίκους του.

Όσο για το χρυσάφι, ο λευκός χρυσός της Θράκης είναι το βαμβάκι, μια καλλιέργεια με μέλλον και δυναμική για την περιοχή καθώς η Ροδόπη και ο Έβρος ανήκουν στους τρεις πρώτους νομούς της χώρας σε καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Οι βιομηχανίες που αναφέρθηκαν στο ερωτηματολόγιο έχουν εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από τις «χρυσοφόρες» που προσβλέπουν να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή και φυσικά διαφορετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Εάν οι ερωτήσεις δεν είχαν συγκεκριμένη στόχευση θα ήταν καλό να δίνουν έμφαση στο πλήθος των επαγγελμάτων τόσο στον πρωτογενή τομέα όσο και στη μεταποίηση που απειλούνται από τις συγκεκριμένες μεταλλευτικές δραστηριότητες. Επίσης, είναι βασικό να ξεκαθαρίσει εάν οι εναπομείνασες μονάδες στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής θα παραμείνουν με μεταλλευτική δραστηριότητα ή θα μεταναστεύσουν. Οι απαντήσεις έχουν δοθεί μέσα από πολύωρες συνεδριάσεις, ψηφίσματα, καταγραφή σε ρεπορτάζ πολλών συναδέλφων.

Η Μνήμη βέβαια πρέπει να παραμένει ζωντανή, όπως και ο Τόπος μας και να μην αναφερόμαστε σ’ αυτόν μετά από χρόνια εις Μνήμην.

 

Της Μαρίας Αμπατζή

 

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο