Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου, 2026
8.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΚοινωνιαΘλίψη στην Αλεξανδρούπολη για το θάνατο του Γιάννη Βαγενά

Θλίψη στην Αλεξανδρούπολη για το θάνατο του Γιάννη Βαγενά

Πλήρης ημερών, έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος τροχονόμος της παλιάς Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Βαγενάς

Ήταν εξαιρετικός γνώστης ιστορικών γεγονότων με μνήμη που πραγματικά εντυπωσίαζε τον συνομιλητή του, πολυγραφότατος (ποιήματα και πεζά) αλλά και λαϊκός ζωγράφος διαφόρων τοπίων της φύσης ιδιαίτερα εκείνων που είχαν σχέση με τον τόπο καταγωγής του, την πανέμορφη Λευκάδα.

Τον υπέροχο αυτόν γλυκύτατο άνθρωπο, μας τον θυμίζει με ένα εξαιρετικό κείμενο ο απόστρατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΑΖΛΗΣ .
_ _ _ _ _
Κατά την δεκαετία του 1950, καθήκοντα τροχονόμου εκτελούσαν άνδρες της που συνήθως ήταν ψηλοί και είχαν δίπλωμα οδήγησης μοτοσυκλέτας.
Οι μοτοσυκλέτες ήταν ελάχιστες ,αλλά και οι αμιγείς υπηρεσίες Τροχαίας επίσης, γιατί και τα κυκλοφορούντα τότε οχήματα ήταν επίσης ελάχιστα.
Στην έδρες των νομών, οι Διοικήσεις Χωροφυλακής επέλεγαν το προσωπικό (που ήταν ελάχιστο) και το έθεταν στην δύναμη των Αστυνομικών Τμημάτων, που συγκροτούσαν τις ομάδες τροχαίας, με δικαιοδοσία σε όλο το δίκτυο της περιφέρειας της Διοίκησης Χωροφυλακής.
Ένας τέτοιος χωροφύλακας ήταν και ο ΒΑΓΕΝΑΣ Ιωάννης, καταγόμενος από την Λευκάδα. Από το 1951,επελεγει για την ομάδα Τροχαίας, υπηρετώντας στην Δράμα.
Ήταν από τους πρώτους τροχονόμους δικυκλιστές, πανύψηλος, ευγενής, αλλά και ιδιαίτερα αυστηρός και αποφασιστικός στην άσκηση τροχονόμου ελέγχου και βεβαίωσης των παραβάσεων.
Μετατέθηκε στην Καβάλα, αλλά, κατόπιν έντονων πιέσεων του τότε διοικητού Διοίκησης Χωροφυλακής Δράμας, αντισυνταγματάρχη Χωροφυλακής Σκαλούμπακα Θεοδώρου, πέτυχε την επιστροφή του στην Δράμα.
Στις 22 Νοεμβρίου 1956, με διαταγή του, που κοινοποίησε σε όλους τους διοικητές των υπηρεσιών του νόμου, τους γνώρισε ότι ο Βαγενάς Ιωάννης του Τρύφωνος οδηγός, προσκολλήθηκε στο επιτελείο της Διοίκησης, με αντικείμενο την άσκηση ελέγχου, για την διαπίστωση τροχονομικών παραβάσεων σε ολόκληρη την περιοχή της Διοίκησης.
Τέθηκε στην άμεση εποπτεία και διοίκηση του υπασπιστή της, αποκλειστικά , με καθημερινό καθορισμένο δρομολόγιο, από αυτόν.
Κάθε πρωί, θα ανέφερε σε αυτόν λεπτομερώς τις παραβάσεις που βεβαίωνε.
Τις παραβάσεις που θα βεβαίωνε ,είχε την υποχρέωση να τις αναφέρει στην αρμόδια τοπικά υπηρεσία όπου βεβαίωνε την παράβαση και για την πόλη της Δράμας, στο Α. Αστυνομικό Τμήμα και αν αφορούσε την ύπαιθρο στις αρμόδιες Υποδιοικήσεις Χωροφυλακής
Το Α. Αστυνομικό Τμήμα, κάθε τέλος του μήνα, θα ανέφερε συγκεντρωτικά όλες τις τροχονομικές παραβάσεις που βεβαίωνε.
Ο Βαγενάς Ιωάννης, από τότε, έκτισε την φήμη του ως εξειδικευμένος τροχονόμος, ήταν από τους πρώτους δικυκλιστές – τροχονόμους , αλλά και οδηγός υπηρεσιακού οχήματος που έγραψαν την ιστορία Τροχαίας Αλεξανδρούπολης!!!

Η νεκρώσιμος ακολουθία του Γιάννη Βαγενά θα τελεστεί το προσεχές Σάββατο 1 Μαρτίου και ώρα 11:00 π.μ από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου.
Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

  • Από τη σελίδα του Γιάννη Μαλκίδη στο Fb

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Τσικνοπέμπτη με DJ Party στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης – Δύο δρόμοι, ένα μεγάλο γλέντι

Με μουσική, ρυθμό και αποκριάτικο κλίμα θα γιορταστεί η Τσικνοπέμπτη στην Αλεξανδρούπολη την Πέμπτη...

Παρουσιάστηκε στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης βιβλίο για τις παροιμίες των Πομάκων της Θράκης

Η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Δρ Λαογραφίας Νικολάου Θ. Κόκκα με τίτλο «Dǽdavasa...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εθνική Οδό Κομοτηνής – Σαπών – Αλεξανδρούπολης λόγω διέλευσης βαρέων οχημάτων

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τίθενται σε ισχύ στην Εθνική Οδό Κομοτηνής – Σαπών – Αλεξανδρούπολης,...

Έρχονται 1.400 προσλήψεις αστυνομικών στην ΕΛ.ΑΣ.

Την ενίσχυση των αστυνομικών δομών της Αττικής με περίπου 1.400 επιπλέον στελέχη προανήγγειλε ο...

Παρόμοια

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού: Ισχυρές βροχές και άνεμοι σε ΑΜΘ – Προσοχή σε ιρλανδικές διαβάσεις

Σύμφωνα με το, με αριθμό 5/2026, Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της Ε.Μ.Υ,  δύο διαδοχικές ατμοσφαιρικές διαταραχές προβλέπεται να επηρεάσουν τον καιρό της χώρας μας. Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και πολύ ενισχυμένοι άνεμοι προβλέπονται από τις νωρίς το βράδυ απόψε...