fbpx
13.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Θετικά τα μηνύματα για την παραγωγή βαμβακιού στη Ροδόπη

- Χορηγούμενη-

Με καλούς οιωνούς ξεκίνησε η φετινή σπορά του βαμβακιού και στη Θράκη, αφού ως φαίνεται οι βαμβακοκαλλιεργητές θα έχουν σύμμαχο και τον καλό καιρό, ο οποίος σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα δώσει και «τις λίγες βροχές» που χρειάζονται, αρκεί βέβαια να μην σημειωθούν χαλαζοπτώσεις ή έκτακτα καιρικά φαινόμενα. 

Σύμμαχος βέβαια στην προσπάθεια των αγροτών είναι πάντα η εταιρία «Θρακικά Εκκοκκιστήρια», με τον διευθυντή της Σταμάτη Κουρούδη, να αναφέρει στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm: «Πιστεύουμε ότι εμείς τα εκκοκκιστήρια έχουμε έναν πολύ συγκεκριμένο ρόλο να παίξουμε, τουλάχιστον αυτοί που είμαστε χρόνια και έχουμε μια εικόνα και έχουμε και τις δυνατότητες. Κατ’ αρχήν πρέπει να καταλάβουμε τη θέση της χώρας μας παγκοσμίως σχετικά με το βαμβάκι: στο βαμβάκι ανήκουμε στις μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού αναπτυγμένες χώρες που παράγουν βαμβάκι. Όλες οι άλλες είναι ασιατικές, αφρικανικές κτλ. Άρα θα πρέπει να προσανατολιστούμε στις αναπτυγμένες χώρες, να δούμε τι κάνουν αυτές, για να δούμε τι κάνουμε και εμείς. Οι άλλες δύο εκτός από εμάς είναι ΗΠΑ και Αυστραλία και η μεγάλη μας διαφορά με αυτές τις χώρες είναι ότι σε αυτές οι εκτάσεις είναι τεράστιες του κάθε αγρότη, δηλαδή κάθε αγρότης εκεί έχει κατά μέσο όρο πάνω από 4.000 στρέμματα.

Στην Ελλάδα που ανήκει σε αυτό το κλαμπ των λίγων χωρών και δεν είναι αφρικανική ή ασιατική, δυστυχώς οι εκτάσεις είναι πιο μικρές και οι οικονομικές δυνατότητες του κάθε παραγωγού μικρότερες. Άρα εκεί ερχόμαστε εμείς τα εκκοκκιστήρια να παίξουμε έναν άλλο ρόλο, έτσι τουλάχιστον βλέπω εγώ τον ρόλο των εκκοκκιστηρίων στη νέα εποχή γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια κάνουμε καινούργιες παρεμβάσεις. Ιδιαίτερα φέτος κάναμε παρεμβάσεις για 4 τομείς σαν επιχείρηση». Οι τέσσερις τομείς στους οποίους θα βοηθήσουν τα ΘΕ τους παραγωγούς σχετίζονται με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να αξιοποιήσουν, τα τραπεζικά και τα ασφαλιστικά συστήματα που καλούνται να διαχειριστούν, με στόχο βέβαια την ενίσχυση του εισοδήματος όλων των παραγωγών, ανεξάρτητα με το μέγεθος των καλλιεργειών τους.

Η ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ
Ένα από τα βήματα που πρέπει να γίνουν προς την περεταίρω ανάπτυξη της βαμβακοκαλλιέργειας, λέει ο κος Κουρούδης, είναι αυτό ονομάζουμε «ψηφιακή εποχή». Σε αυτόν τον τομέα τα «ΘΕ» επενδύουν τα μέγιστα φέρνοντας τους αγρότες σε επαφή με την τεχνολογία και παρέχοντας τους χρήσιμες πληροφορίες μέσω emails και ηλεκτρονικών εφαρμογών: «Ένα από τα δεδομένα για να γίνει κανείς επιχειρηματίας είναι καταρχήν να έχει πρόσβαση στη γνώση και στα νέα, στο τι γίνεται στον κόσμο. Εμείς στους συνεργάτες, τους δικούς μας βαμβακοπαραγωγούς κάθε πρωί στέλνουμε ένα email με όλα τα νέα της ημέρας, τι έκανε το χρηματιστήριο, τι λένε οι διάφοροι φορείς για το πώς θα πάνε οι τιμές, ποια είναι τα προβλήματα και όλα αυτά. Θα μου πείτε ‘έχουν email οι αγρότες;’ Και όμως όλο και περισσότεροι αγρότες έχουν τα smart phones που εκεί πέρα πάει το email και το βλέπουν και ξέρουν ανά πάσα στιγμή τι γίνεται. Ο τομέας της ενημέρωσης είναι κάτι που έχουμε αρχίσει και προσφέρουμε εδώ και ένα διάστημα. Ένα δεύτερο που αυτό το θεωρώ επίσης πρωτοποριακό είναι ότι οι συνεργάτες οι δικοί μας, σύντομα θα έχουν άμεση πρόσβαση online σε όλα τα στοιχεία τα εμπορικά που τους αφορούν: δηλαδή πότε παρέδωσαν βαμβάκι, πόσα κιλά ήταν κάθε παρτίδα, με ποιο τιμολόγιο κόπηκε, αν αυτό πληρώθηκε κτλ. Αυτή είναι μια καινούργια υπηρεσία που προσφέρουμε στους συνεργάτες μας και την οποία την αναθέσαμε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και θα την ολοκληρώσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Αυτή την εφαρμογή και θα μπορεί ο καθένας είτε από το pc είτε από το κινητό του να βλέπει όλα αυτά τα στοιχεία.

Σε αυτή την κατεύθυνση να γίνει ο αγρότης επιχειρηματίας εμείς ό,τι εμπειρία έχουμε θα την εξαντλήσουμε».
Στην ίδια λογική, δηλαδή της τεχνολογικής εξέλιξης της βαμβακοκαλλιέργειας, ο κος Κουρούδης δήλωσε πως η εταιρία του θα «τρέξει» και ένα πιλοτικό πρόγραμμα της λεγόμενης «γεωργίας ακριβείας». Αυτός είναι ένας τρόπος να φέρει πιο κοντά τους αγρότες με τις παγκόσμιες εξελίξεις γύρω από την βαμβακοκαλλιέργεια και να τους «συστήσει» πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλα μέρη του κόσμου: «Αν πούμε αυτή τη στιγμή ότι θέλουμε το βαμβάκι να έχει μέλλον στην Ελλάδα θα πρέπει να μειώσουμε το κόστος παραγωγής, να αυξήσουμε τις αποδόσεις και να βελτιώσουμε την ποιότητα. Στην Ευρώπη ακούγεται ήδη, η λεγόμενη γεωργία ακριβείας- αυτό σημαίνει η γεωργία στην ψηφιακή εποχή, δηλαδή η γνώση και η τεχνολογία να μπουν στη γεωργία. Το ερώτημα είναι αν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα. Στις άλλες ανεπτυγμένες χώρες γίνεται εδώ και μεγάλο διάστημα. Στην Ελλάδα ο κάθε αγρότης ενδεχομένως από μόνος του να μην έχει τη δυνατότητα να βάλει μια gps αντένα σε κάθε χωράφι του, επειδή τα αγροτεμάχια είναι πολλά και μικρά, ενώ στην Αμερική κάποιος μπορεί να τη βάλει για τα 5.000 στρέμματα που διαθέτει. Αυτό το ρόλο όμως μπορεί να παίξουμε εμείς τα εκκοκκιστήρια, ήδη ξεκινάμε από φέτος με την BAYER στα πλαίσια αυτού του προγράμματος ένα σταθμό που θα μετράει όλα τα δεδομένα μετεωρολογικά. Με αυτή την εταιρεία θα κάνουμε πιλοτικά σε μια έκταση 4,5 χιλιάδων στρεμμάτων ένα πρόγραμμα διαχείρισης της καλλιέργειας στην ουσία ό,τι έχει να κάνει με άρδευση, λίπανση, εντομοκτονία, με βάση τα δεδομένα που θα συλλέγονται από αυτά τα πράγματα έτσι ώστε να βοηθούμε τον παραγωγό με τις αποφάσεις του».
ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2020
Το 2020 είναι μία κομβική χρονιά για το βαμβάκι, καθώς από εκείνη τη χρονιά και πέρα θα διακινείται μόνο πιστοποιημένο βαμβάκι. Ήδη πολλές εταιρίες έχουν ανακοινώσει ότι θα χρησιμοποιούν μόνο πιστοποιημένο βαμβάκι από το 2020 και μετά, εν τούτοις στην Ελλάδα οι διαδικασίες πιστοποίησης καθυστερούν, κάτι που ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα. Ο κος Κουρούδης περιγράφει την κατάσταση ως εξής: «Για την πιστοποίηση του βαμβακιού δυστυχώς σαν χώρα έχουμε μείνει πίσω. Αυτό είναι ένα θέμα που πρωτίστως έχει να κάνει με τους εκκοκκιστές και λιγότερο με τους βαμβακοπαραγωγούς. Επειδή το ελληνικό βαμβάκι πωλείται σχετικά εύκολα στο εξωτερικό για πολλούς συναδέλφους μου δεν είναι τόσο σημαντική η πιστοποίηση, αλλά αυτό δεν είναι καλό. Στο εξωτερικό όλες οι εταιρείες -τα μεγάλα ονόματα που ξέρουμε όλοι, από το ΙΚΕΑ που είναι στα έπιπλα αλλά και nike, adidas h&m- έχουν δηλώσει ότι από το 2020 και μετά θα παίρνουν μόνο πιστοποιημένο βαμβάκι. Δυστυχώς, επειδή η πιστοποίηση γίνεται μόνο σε εθνικό επίπεδο δεν είναι θέμα εγώ σαν επιχείρηση να το αποφασίσω μόνος μου και να το κάνω. Δεν έχουμε φτάσει στο επιθυμητό σημείο και το 2020 έφτασε. Εμείς στα «Θρακικά Εκκοκκιστήρια», επειδή δεν υπάρχει εθνική πιστοποίηση προχωρήσαμε σε κάτι δικό μας με την εταιρία BAYER. Δίνουμε δηλαδή μια πιστοποίηση. Φέτος είναι η τρίτη χρονιά και πάει πάρα πολύ καλά. Κάθε χρόνο τα στρέμματα αυξάνονται».
ΤΑ ΕΚΚΟΚΙΣΤΗΡΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ
Μεταξύ άλλων, ο κος Κουρούδης σημείωσε ότι είναι υποχρέωση των εκκοκκιστηρίων να βοηθούν παντί τρόπω τον αγρότη, έτσι ώστε και την παραγωγή του να βελτιώνει, αλλά να αυξάνει και το εισόδημά του. Σε αυτό το πλαίσιο τα «Θρακικά Εκκοκκιστήρια», λέει ο κος Κουρούδης προτρέπουν και βοηθούν τους παραγωγούς να συμμετάσχουν στη λεγόμενη «συμβολαιακή τραπεζική», με την οποία μπορούν να προσπελάσουν τον σκόπελο των πιστώσεων, οι οποίες πλέον δεν δίνονται από πουθενά.

- Χορηγούμενη-
πηγηxronos.gr

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο