Πέμπτη, 31 Ιουλίου, 2025
26.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΕλλαδαΤέταρτο θανατηφόρο κρούσμα της ιλαράς

Τέταρτο θανατηφόρο κρούσμα της ιλαράς

Πρόκειται για έναν 18χρονο, από τον γενικό πληθυσμό, με υποκείμενη ανοσολογική ανεπάρκεια, πλήρως εμβολιασμένο, που κατέληξε λόγω πνευμονίας και αναπνευστικής ανεπάρκειας

Και τέταρτο θανατηφόρο κρούσμα της ιλαράς καταγράφηκε στη χώρα μας, σύμφωνα με τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Πρόκειται για έναν 18χρονο άνδρα, από τον γενικό πληθυσμό, με υποκείμενη ανοσολογική ανεπάρκεια, πλήρως εμβολιασμένο, που κατέληξε λόγω πνευμονίας και αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Ο νεαρός που κατέληξε την περασμένη Τρίτη, νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του νοσοκομείου, Κωνσταντίνος Εμμανουηλίδης, στις 7 Απριλίου 2018 ο 18χρονος διακομίστηκε διασωληνωμένος στην Α’ ΜΕΘ του «Παπανικολάου», λόγω βαριάς οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας, αποδιδόμενης σε λοίμωξη. Κατά τη διερεύνηση της αναπνευστικής λοίμωξης τέθηκε η διάγνωση της ιλαράς και για το περιστατικό ενημερώθηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της διοίκησης του νοσοκομείου, η κατάσταση του ασθενούς κρινόταν εξαιρετικά σοβαρή εξ αρχής και παρά τις γενόμενες προσπάθειες και τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν κατέληξε την Κυριακή 6 Μαΐου στις 20:10μ.μ.

Ο ασθενής βρισκόταν σε ιατρική παρακολούθηση από την παιδική του ηλικία, λόγω ανοσολογικού νοσήματος και είχε επιβαρυμένη αναπνευστική λειτουργία.

Υπενθυμίζεται ότι, άλλα τρία άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή της επιδημίας ιλαράς στη χώρα μας. Το πρώτο θύμα ήταν ένα βρέφος Ρομά 11 μηνών, ανεμβολίαστο, με υποκείμενη δυστροφία, το οποίο κατέληξε με κλινική εικόνα σηψαιμίας. Το δεύτερο θανατηφόρο κρούσμα αφορούσε σε 17χρονο Ρομά, ανεμβολίαστο, που κατέληξε με κλινική εικόνα εγκεφαλίτιδας και ο τρίτος θάνατο αφορούσε σε 35χρονη γυναίκα, από τον γενικό πληθυσμό, με αναφερόμενο εμβολιασμό με μία δόση εμβολίου ιλαράς, που κατέληξε λόγω πνευμονίας και αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Σύμφωνα με τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ, συνολικά σε εύρος 12μήνου στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 2.819 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Νότια Ελλάδα. Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Πάντως, το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς και στη Βόρεια Ελλάδα.

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Αστυνομικός εκτός υπηρεσίας απεγκλώβισε τον οδηγό ταξί που έπεσε στο λιμανάκι της Μάκρης

Η Συνδικαλιστική Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούποληςεκφράζει δημόσια τα θερμά της συγχαρητήρια προς το μέλος...

Κανονική πολιτική ταυτότητα αποκτούν πλέον οι ένστολοι: Τέλος στην υποχρεωτική χρήση των υπηρεσιακών δελτίων

Κανονική πολιτική ταυτότητα αποκτούν πλέον όλοι όσοι υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα...

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες στη Θράκη από τις μεσημβρινές ώρες μέχρι τη νύχτα της Πέμπτη 31/7

Πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού στη βόρεια και την κεντρική Ελλάδα προβλέπεται την Πέμπτη (31-07-2025)...

Παρόμοια