fbpx
22.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2024

Τελικά πόσο “κακό” είναι να διαφωνούν οι γονείς μπροστά στα παιδιά τους;

- Χορηγούμενη-

Ο σύζυγός σας κατεβαίνει σκοντάφτοντας τις σκάλες στις 10 το πρωί του Σαββάτου και παραπονιέται για το πόσο κουρασμένος είναι. Εν τω μεταξύ, εσείς έχετε ξυπνήσει εδώ και τέσσερις ώρες και ήδη ταΐζετε και διασκεδάζετε τα παιδιά. “Συγγνώμη;!;;” σας έρχεται να φωνάξετε! Αλλά βλέποντας τα παιδιά σας να υποδέχονται τον σύντροφό σας με τεράστια χαμόγελα και ανοιχτές αγκαλιές, αποφασίζετε να αφήσετε το σχόλιό του για αργότερα (ή, ξέρετε, να σιγοβράσετε μέσα στη δυσαρέσκεια για το υπόλοιπο της ημέρας).

Ίσως να είδατε τους γονείς σας να τσακώνονται όταν μεγαλώσατε και ορκιστήκατε ότι δεν θα το κάνατε ποτέ αυτό στα παιδιά σας. Ή ίσως οι γονείς σας δεν αντάλλαξαν ποτέ ούτε μια άσχημη λέξη μεταξύ τους, συμπεριφορά που θα θέλατε να διαμορφώσετε ως πρότυπο για τα δικά σας παιδιά. Ή ίσως διαβάσατε κάπου ότι εσείς και ο σύζυγός σας πρέπει να παρουσιάζετε ένα κοινό μέτωπο μπροστά στα παιδιά, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να κρατάτε τις διαφωνίες και τα παράπονα πίσω από κλειστές πόρτες. Γιατί όλοι γνωρίζουν ότι είναι κακό για τα παιδιά να βλέπουν τους γονείς να τσακώνονται, σωστά;

Στην πραγματικότητα, όχι. Οι ειδικοί σε θέματα γονέων τονίζουν ότι όχι μόνο είναι καλό για τα παιδιά να βλέπουν τους γονείς τους να τσακώνονται για το ποιανού είναι η σειρά να ξεφορτώσει το πλυντήριο πιάτων, αλλά στην πραγματικότητα είναι σημαντικό να το κάνουν!

“Στην πραγματικότητα είναι πολύ χρήσιμο να διδάξετε στα παιδιά σας ένα μοντέλο επικοινωνίας, αλλά και πώς είναι η διαδικασία αντιμετώπισης των διαφωνιών ανάμεσα σε ένα ζευγάρι”, λέει η θεραπεύτρια γάμου και οικογενειακή σύμβουλος Marisa T. Cohen. ”

Η Neha Navsaria, παιδοψυχολόγος και σύμβουλος στο Parent Lab, συμφωνεί: “Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι οι συγκρούσεις και οι διαφωνίες είναι μέρος της ζωής και των σχέσεων. Αν δεν έχουν έκθεση στη διαδικασία αυτή, τότε καθώς μεγαλώνουν, όταν προκύπτουν συγκρούσεις μπορεί να τις βρίσκουν συντριπτικές ή να δυσκολεύονται να μάθουν πώς να υπερασπιστούν τον εαυτό τους”. Πράγματι, οι έρευνες δείχνουν ότι οι γονείς που μπορούν να διευθετούν τις διαφορές τους κι έπειτα να επανέρχονται σε μια καλή ισορροπία με αγάπη ο ένας για τον άλλον μαθαίνουν στα παιδιά δεξιότητες αντιμετώπισης διαφωνιών.

Είναι επίσης σημαντικό για τα παιδιά να δουν ότι και οι γονείς μπορούν να ενοχληθούν, να απογοητευτούν και, ναι, ακόμη και να θυμώσουν μεταξύ τους. “Τα παιδιά πρέπει να δουν ότι οι γονείς είναι ακριβώς σαν κι αυτά- ανθρώπινα όντα με τις δικές τους επιθυμίες και συναισθήματα”, λέει η Navsaria.

Ποιοι είναι οι καλύτεροι κανόνες

-«Πολεμήστε δίκαια»: “Υπάρχει διαφορά μεταξύ μιας διαφωνίας και ενός καυγά, στο ότι ένας καυγάς μπορεί να περιλαμβάνει εχθρικό τόνο ή περιεχόμενο, το οποίο μπορεί να είναι δύσκολο για τα παιδιά και να τους προκαλεί άγχος”, εξηγεί η Cohen, τονίζοντας ότι το να φωνάζετε ή να χρησιμοποιείτε σκληρό τόνο είναι απαγορευτικό.

-Καλές δεξιότητες. Όταν τσακώνεστε με το σύζυγό σας, χρησιμοποιήστε «εργαλεία» όπως η αναγνώριση των συναισθημάτων του άλλου, η καλή επικοινωνία, τα όρια, αλλά και οι συμβιβαστικές λύσεις. (Σκεφτείτε: “Στην πραγματικότητα αισθάνομαι κι εγώ αρκετά κουρασμένη αφού σηκώθηκα νωρίς με τα παιδιά – θα μπορούσες σε παρακαλώ να τα προσέχεις όσο εγώ θα πάω επάνω να ξεκουραστώ για λίγο; Θα επιστρέψω κάτω για να πάω το παιδί στην προπόνηση”).

-Να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται τα παιδιά να γνωρίζουν τα πάντα. “Το να είστε ανοιχτοί με το παιδί σας είναι ένα πράγμα, αλλά το λεπτομέρειες για το τι συνέβη απλώς μεταφέρει το δικό σας βάρος στα παιδιά”, λέει η Navsaria. Επίσης είναι άλλο να αφήσετε τα παιδιά σας να δουν πώς εσείς οι δύο διαχειρίζεστε μια διαφωνία π.χ για το δίπλωμα των ρούχων και άλλο να γνωρίζουν για τα οικονομικά σας ή για τα εντελώς προσωπικά θέματα με τον σύζυγό σας.

-Και το πιο σημαντικό: όταν τσακώνεστε με το σύζυγό σας, αφήστε τα παιδιά σας να δουν πώς εσείς οι δύο λύσατε το ζήτημα. Για τα μικρότερα παιδιά, αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το να τα αφήσετε να σας δουν να αγκαλιάζετε τον σύντροφό σας, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να επωφεληθούν από μια συζήτηση για το τι συνέβη. Όπως και να έχει, θα βοηθήσετε στο να μεγαλώσετε πιο ανθεκτικά και ικανά παιδιά – και αυτό είναι το πραγματικό κέρδος για όλους.

πηγη : themamagers.gr

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο