Σάββατο, 27 Δεκεμβρίου, 2025
6.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΓενικαΤα μυστικά για την τέλεια σούβλα το Πάσχα

Τα μυστικά για την τέλεια σούβλα το Πάσχα

Το αρνί του Πάσχα αποτελεί το αγαπημένο έδεσμα μικρών και μεγάλων, όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Οι παρακάτω συμβουλές θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες για ένα τέλειο αποτέλεσμα.

Δείτε την λίστα:

  1. Περνάτε τη σούβλα από την ουρά και τη βγάζετε από το κεφάλι. Δένετε τα χεράκια και ύστερα τα στερεώνετε με τον σπάγκο πάνω στη σούβλα και γύρω από το σβέρκο του αρνιού. Ύστερα δένετε τα ποδαράκια μεταξύ τους και τα στερεώνετε με τον σπάγκο πάνω στη σούβλα.
  2. Παίρνετε μια χοντρή σακοράφα και χοντρό (κερωμένο) σπάγκο. Κάνετε έναν κόμπο στην άκρη της κλωστής και την περνάτε με τη σακοράφα στο σημείο της σπονδυλικής στήλης που τελειώνει ο ώμος του αρνιού και προς τα μέσα.
  3. Πιάνετε με τον σπάγκο τη σούβλα και τη σπονδυλική στήλη και τρυπώντας ξανά το αρνί με τη σακοράφα βγάζετε την κλωστή πάλι έξω. Αφήνετε τον κόμπο χαλαρό και κάνετε μια χιαστί βελονιά περνώντας πάλι την κλωστή μέσα και ξαναβγάζοντάς την έξω.
  4. Δένετε την κλωστή, κάνετε κόμπο και κόβετε την κλωστή στερεώνοντας το αρνί πάνω στη σούβλα. Επαναλαμβάνετε την ίδια βελονιά στο σημείο της σπονδυλικής στήλης που αρχίζει το μπούτι του αρνιού. Αν είναι μεγάλο το αρνί κάνετε μια χιαστί βελονιά και στο κέντρο της σπονδυλικής στήλης. Το ράψιμο πρέπει να είναι καλό και προσεκτικό για να μην ανοίξει το αρνί κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
  5. Ανακατεύετε σε ένα μπολ μπόλικο αλάτι και πιπέρι και αλατοπιπερώνετε γενναιόδωρα το εσωτερικό του αρνιού, μην το λυπηθείτε, με τις χούφτες θα το ρίξετε. Δεν το αλατίζετε εξωτερικά. Ράβετε με τον σπάγκο και τη χοντρή βελόνα την κοιλιά του αρνιού.
  6. Το αρνάκι σας είναι έτοιμο πλέον για ψήσιμο. Το γυρίζετε ανάποδα πάνω σε ένα ταψί και αφήνετε να στραγγίξει.
  7. Το ψήσιμο είναι θέμα εμπειρίας. Τα κάρβουνα και η φωτιά που θα ανάψετε πρέπει να είναι αρκετά για να μη σβήσει η φωτιά και, φυσικά, να φτάσει να ψηθεί σωστά το αρνί σας. Στο κέντρο να είναι λιγότερη η φωτιά γιατί εκεί είναι άδειο, μόνο παϊδάκια και κοιλιά. Πάνω και κάτω πρέπει να είναι περισσότερη η φωτιά γιατί εκεί είναι τα μπούτια και τα χεράκια κι υπάρχει το περισσότερο κρέας.
  8. Στερεώνετε, λοιπόν, τη σούβλα πάνω από τη φωτιά, αρχικά πιο ψηλά και στην αρχή τη γυρίζετε γρήγορα, για να μην αρπάξει το αρνί. Σταδιακά μειώνετε την ταχύτητα περιστροφής και κατεβάζετε το αρνί πιο χαμηλά. Για το γύρισμα καλό είναι να πάρετε το ειδικό μοτεράκι που θα κάνει τη δουλειά μόνο του στην ταχύτητα που θα το ρυθμίσετε.
  9. Το ψήσιμο για ένα μέτριο αρνί διαρκεί περίπου 3-4 ώρες σε εξωτερικό χώρο και 2-2,5 ώρες σε εσωτερικό.
  10. Θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμο όταν το κρέας αρχίσει να ξεχωρίζει από τα κόκαλα.

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Αλεξανδρούπολη: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών ο Μιχάλης Χατζής – Ο «Ματάκιας» της πόλης

Θλίψη στην Αλεξανδρούπολη προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Μιχάλη Χατζή, ο οποίος έφυγε...

Αλεξανδρούπολη: Έφυγε από τη ζωή ο Θεοδόσης Μολλάς σε ηλικία 59 ετών

Με βαθιά θλίψη έγινε γνωστή στην Αλεξανδρούπολη η απώλεια του Θεοδόση Μολλά του Αθανασίου,...

Σε εξέλιξη το νέο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης – Σύντομα έτοιμο για το κοινό

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αλεξανδρούπολης, Ν. Ιωάννης Ναϊτίδης, επισκέφθηκε το εργοτάξιο του...

Τραγωδία στη Ροδόπη: Δικογραφία σε βάρος της μητέρας για τον θάνατο 7χρονου αγοριού από πυρκαγιά

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ποινική διερεύνηση της φονικής πυρκαγιάς που σημειώθηκε στο Ρίζωμα Ροδόπης,...

Παρόμοια