fbpx
34.6 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024

Τα «Ίμια 1996» μέσα από το ανιστόρητο βιβλίο Ιστορίας της Γ΄ Γυμνασίου

Στο βιβλίο Ιστορίας της Γ΄ Γυμνασίου στα γραφόμενα για τα Ίμια υπάρχουν τρία τεράστια λάθη: Ηθικό, Ιστορικό και Γεωγραφικό. Πότε επιτέλους η Ελληνική Ιστορία θα γράφεται όπως πραγματικά είναι και όχι όπως την θέλει ο καθένας;

Στην ιερή μνήμη των τριών παλικαριών του Πολεμικού Ναυτικού

Το βιβλίο της Γ´ Γυμνασίου, «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία», η πρώτη έκδοση του οποίου έγινε το 2007, στην Ενότητα «Η Ελλάδα στη μεταψυχροπολεμική εποχή 1989-2001», μεταξύ άλλων, έγραφε:

«Την ίδια εποχή, με αφορμή τη διεκδίκηση της βραχονησίδας Ίμια, στα Δωδεκάνησα, ξέσπασε κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που αποκλιμακώθηκε με αμοιβαίες υποχωρήσεις (1996)».

Μετά από έντονες διαμαρτυρίες και δημοσιεύματα για τα γραφόμενα αυτά, όπου σε τρεις μόνο σειρές υπήρχαν τρία λάθη, το Υπουργείο Παιδείας, με “Δελτίο Τύπου” που εξέδωσε την 25-7-2010 ανέφερε:

«Σχετικά με δημοσιεύματα στον τύπο για το βιβλίο της Γ΄ Γυμνασίου «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία», διευκρινίζουμε: Η Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου, με υπουργική απόφαση που υπέγραψε στις 19/10/2009, κατόπιν εισήγησης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, ενέκρινε την ανατύπωση με βελτιώσεις από τον ΟΕΔΒ για την κάλυψη των διδακτικών αναγκών – μεταξύ άλλων – και του βιβλίου της Ιστορίας της Γ΄ Γυμνασίου, «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία»,του οποίου η πρώτη έκδοση έγινε το 2007. Οι διορθώσεις αυτές περιλαμβάνουν και το επίμαχο σημείο. Συγκεκριμένα, στη σελ. 163 στιχ. 19-20: “με αφορμή τη διεκδίκηση της βραχονησίδας Ίμια” αλλάζει στο ορθό “με αφορμή τη διεκδίκηση από την Τουρκία της βραχονησίδας Ίμια”. Οι διορθώσεις αυτές θα συμπεριληφθούν, σε κάθε περίπτωση, στην επανέκδοση του βιβλίου τον Ιανουάριο του 2011, ενώ το Υπουργείο Παιδείας, θα αποστείλει συμπληρωματική εγκύκλιο για την ενημέρωση των καθηγητών, ώστε αυτές να περιλαμβάνονται στην προφορική διδασκαλία των μαθητών».

Σήμερα, στο βιβλίο της Γ΄ Γυμνασίου «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία» (ISBN 960-06-2O13-X), που έχουν οι μαθητές στα χέρια τους, σε σχέση με το προηγούμενο, έχουν προστεθεί μόνο τρεις λέξεις (από την Τουρκία) και γράφει:

«Την ίδια εποχή, με αφορμή τη διεκδίκηση από την Τουρκία της βραχονησίδας Ίμια, στα Δωδεκάνησα, ξέσπασε κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που αποκλιμακώθηκε με αμοιβαίες υποχωρήσεις (1996)».

Εδώ, και με αυτή την προσθήκη – βελτίωση, κυριολεκτικά σε τρεις γραμμές, εξακολουθούν να υπάρχουν τρία τεράστια λάθη: Ηθικό, Ιστορικό και Γεωγραφικό:

Πρώτο λάθος (Ηθικό)

Δεν γίνεται καμία αναφορά στην ιερή μνήμη των τριών παλικαριών του Πολεμικού Ναυτικού, πλήρωμα του ελικοπτέρου ΠΝ 21 της Φρεγάτας «ΝΑΒΑΡΙΝΟ» – Χριστόδουλου ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ κυβερνήτη, Υποπλοιάρχου ΠΝ, Παναγιώτη ΒΛΑΧΑΚΟΥ συγκυβερνήτη, Υποπλοιάρχου ΠΝ και Έκτορα ΓΙΑΛΟΨΟΥ χειριστή συσκευών, Αρχικελευστή ΠΝ – που θυσιάστηκαν στη θάλασσα των Ιμίων, την 31 Ιανουαρίου 1996, υπερασπιζόμενοι τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας.

Δεύτερο λάθος (Ιστορικό)

Δεν γίνεται καμία αναφορά στην Τουρκική πολεμική επιχείρηση κατάληψης των Ελληνικών νησίδων Ίμια, από 28 μέχρι 31 Ιανουαρίου 1996. Η Ελλάδα, μέσα από επίσημο βιβλίο, αποδέχεται, έστω και έμμεσα, ότι δεν έχει την πλήρη κυριαρχία των νησίδων Ίμια, αφού: (i) …διεκδικεί η Τουρκία, καθώς η λέξη διεκδικώ σημαίνει «προσπαθώ να αποκτήσω κάτι που το επιδιώκουν και άλλοι» και (ii) …έγιναν και «αμοιβαίες υποχωρήσεις» που σημαίνει ότι, και εμείς και οι Τούρκοι, περιορίσαμε τις αξιώσεις μας (άραγε για αυτές τις νησίδες;).

Τρίτο λάθος (Γεωγραφικό)

Δεν υπάρχει μια βραχονησίδα Ίμια, αλλά υπάρχουν δυο νησίδες Ίμια, τα ανατολικά Ίμια, με βάθη από 5 μέχρι 35 μέτρα και τα δυτικά Ίμια, με βάθη από 7 μέχρι 35 μέτρα, και σε αυτές (στον πληθυντικό) αναφερόταν η από 29/12/1995 Τουρκική Ρηματική Διακοίνωση. Στους επίσημους ναυτικούς χάρτες της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού, χαρακτηρίζονται με τη συντομογραφία «Νες Ίμια», δηλαδή, νησίδες Ίμια. Είναι νησίδες που ανήκουν στην αλυσίδα νησιών, νησίδων και βραχονησίδων με την γενική ονομασία «Δωδεκάνησα», τα οποία με τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων (1947) προσαρτήθηκαν από τους Ιταλούς στην Ελλάδα. Έχουν συνολική έκταση 10 στρέμματα με βλάστηση.

Πότε επιτέλους, η “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ” θα γράφεται όπως πραγματικά είναι και όχι όπως την θέλει ο καθένας;

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Υποναύαρχος Λ.Σ. (ε.α)

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

Ο Ντούμας Ευάγγελος-Εφραίμ θα αγωνιστεί στο Παρίσι στα 4×100 μικτή mixed

Με 17 κολυμβητές και κολυμβήτριες θα συμμετέχει η Εθνική Ομάδα Κολύμβησης και Μαραθώνιας Κολύμβησης, στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024». Οι κολυμβητές μας θα αγωνιστούν συνολικά...