fbpx
9.9 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τα αλλαντικά Θράκη επιστρέφουν…

- Χορηγούμενη-

Ένα αγαπημένο όνομα αλλαντικών από το παρελθόν, με μια πλούσια παράδοση, κάνει δυναμικά την εμφάνισή του στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Ο λόγος για τα αλλαντικά «ΘΡΑΚΗ» που επανήλθε με ανανεωμένο πρόσωπο, από τα μέσα του 2016, σιγά – σιγά με στόχο να ξανακατακτήσει μεγάλο κομμάτι της αγοράς.
Ξεκινώντας από τις Φέρες Έβρου το 1972, ως μια μικρή αλλαντοποιία, τα αλλαντικά «ΘΡΑΚΗ» είχαν γρήγορα κυριαρχήσει στην αγορά της Βόρειας Ελλάδας και αργότερα ολόκληρης της χώρας.

Σήμερα, χτίζοντας πάνω σε μια μακρά ιστορία 40 και πλέον χρόνων, τα αλλαντικά «Θράκη» χρησιμοποιούν και πάλι τις καλά φυλαγμένες τους συνταγές για να δημιουργήσουν παραδοσιακά προϊόντα που συνδυάζουν περισσότερη φρεσκάδα και λιγότερη επεξεργασία.

Όπως φαίνεται, μια μεγάλη ιστορία της γεύσης επιστρέφει, και όπως βλέπουμε στην ετικέτα των προϊόντων αυτά παράγονται σε εργοστάσιο της Ξάνθης, στη Θράκη.

Η ιστορία της ΘΡΑΚΗ

Η αλλαντοβιομηχανία Θράκη ιδρύθηκε το 1972 από την οικογένεια Ποταμιάνου με έδρα το δήμο Φερρών Έβρου. Το 1993, ύστερα από μία ζημιογόνο πορεία που οδήγησε αρχικά στη μετοχοποίηση των χρεών της εταιρείας από την ΕΒΑ, η εταιρεία πέρασε στην ιδιοκτησία του επιχειρηματία Κωνσταντίνου Σπέντζου μέσω της εταιρείας Spentzos K.G. Την περίοδο εκείνη η Θράκη λειτουργούσε δύο μικρές μονάδες επεξεργασίας κρέατος και παραγωγής αλλαντικών στην Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη αντίστοιχα, είχε κύκλο εργασιών περίπου 12 εκατ. ευρώ και απασχολούσε 250 άτομα.
Η εξαγορά έθεσε νέες βάσεις ανάπτυξης για την εταιρεία. Οι παραγωγικές της μονάδες αυξήθηκαν και πραγματοποιήθηκε επενδυτικό πρόγραμμα που ξεπέρασε τα 80 εκατ. ευρώ που κάλυψε την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό. Σταδιακά οι πωλήσεις ακολούθησαν ανοδική πορεία με αύξηση 21,3% το 1999 και 16,6% το 2000 φθάνοντας τα 178 εκατ. ευρώ τζίρο.
Η αύξηση των μεγεθών οδήγησε τη διοίκηση να καταθέσει αίτηση εισαγωγής της στο Χ.Α., κάτι που ωστόσο δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Παράγοντες όπως η νόσος των τρελών αγελάδων που πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας, η σημαντική υποχώρηση της τιμής πώλησης του χοιρινού κρέατος, οι αθρόες εισαγωγές και η εμφάνιση νέας γενιάς ανταγωνιστών όπως η Creta Farm, που άλλαξε την εικόνα του κλάδου όπου μονοπωλούσαν ονόματα όπως ο Νίκας και ο Υφαντής, επηρέασαν σημαντικά την ακριτική βιομηχανία.
Υπό το βάρος των διαρκώς αυξανόμενων ζημιών, η παραγωγική δραστηριότητα της εταιρείας περιορίζεται στον Έβρο και την Κομοτηνή. Οι πιστώτριες τράπεζες αρνούνται να χρηματοδοτήσουν περαιτέρω την εταιρεία που κλείνει το 2006 με ζημιές 23 εκατ. ευρώ από ζημιές 19 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

Ο κατανυκτικός Εσπερινός της Β’ Κυριακής των Νηστειών στην Μητρόπολη Μαρωνείας...

Ἡ καθ' ἡμᾶς Ἱερά Μητρόπολις προσκαλεῖ ἅπαντας τοὺς εὐσεβεῖς Χριστιανούς στὸν Κατανυκτικό Ἑσπερινό, ποὺ θα τελεσθεῖ στόν Μητροπολιτικό Ἱερό Ναό Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου Κομοτηνῆς,...