fbpx
21 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2020

Τ. Θεοδωρικάκος: «Άμεση επιχορήγηση 5 εκατ. ευρώ ως πρώτη δόση έκτακτης οικονομικής στήριξης της Αν. Μακεδονίας και Θράκης» (βίντεο)

- Χορηγούμενη-

Πέντε εκατομμύρια ευρώ, ως πρώτη δόση έκτακτης οικονομικής στήριξης των δήμων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανακοίνωσε εχθές ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη και εκπροσώπησε την κυβέρνηση στον εορτασμό των Ελευθερίων της πόλης. Το ποσό αυτό προορίζεται για την κάλυψη των προβλημάτων που προκλήθηκαν από την κρίση του covid-19.

Επιπρόσθετα, ο κ. Θεοδωρικάκος έκανε λόγο για την κατάθεση σχετικής νομοθετικής παρέμβασης στη Βουλή από το Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα επέκτασης των κοινόχρηστων χώρων που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες της εστίασης που έχουν σχετικές άδειες, ή όπου αυτό δεν είναι εφικτό να μειωθούν κατά 50% τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν.

Α-Δ: κ. Θεοδωρικάκος, κ. Καράογλου, κ. Δημοσχάκης

Τα παραπάνω ανακοίνωσε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μετά την κατάθεση των Στεφάνων για τα Ελευθέρια στο Νομαρχείο Έβρου, όπου ο Υπουργός Εσωτερικών συζήτησε  με τους: Υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου, Περιφερειάρχη ΑΜΘ,  Χρήστο Μέτιο, τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες Έβρου και Ροδόπης, τους θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες Υγείας, Οικονομικών και Τουρισμού και τους Δημάρχους των Περιφερειακών Ενοτήτων Έβρου και Ροδόπης.

«Οι Έλληνες, όταν είμαστε ενωμένοι, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή»

- Χορηγούμενη-

«Είναι μια επέτειος που μας βοηθά να βγάλουμε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Οι Έλληνες, όταν είμαστε ενωμένοι, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή. Αυτό αποδείχθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, όταν η πατρίδα έδωσε μάχες σε δύο μέτωπα– το ένα εδώ, στον ακριτικό χώρο, με όλους εσάς πρωταγωνιστές και όλους του Έλληνες μαζί σας, γιατί η Θράκη είναι Ελλάδα» δήλωσε σχετικά με τα 100 χρόνια που συμπληρώθηκαν από την απελευθέρωση και ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό.

O υπουργός Εσωτερικών καταθέτει στεφάνι για τα Ελευθέρια της Θράκης

«Η Ελλάδα όμως, το τελευταίο διάστημα, πέτυχε μια σπουδαία επιτυχία, καθώς υπήρξαμε ένα ονομαζόμενο καλό παράδειγμα για ολόκληρο τον κόσμο στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης που επηρέασε ολόκληρη την ανθρωπότητα» επεσήμανε αναφορικά με τον τρόπο που η χώρα αντιμετώπισε την κρίση του covid-19.

«Η Ελλάδα τα πήγε πάρα πολύ καλά, χάρη στις αποφάσεις της, χάρη στην ενότητα των Ελλήνων, την υπευθυνότητα της Ελληνικής κοινωνίας, χάρη στη συμβολή όλου του συστήματος που αναπτύχθηκε τους τελευταίους δύο μήνες. Σε αυτή τη μάχη, η Τοπική Αυτοδιοίκηση είχε σπουδαία συμβολή με τις δράσεις της Περιφέρειας, του Αντιπεριφερειάρχη και όλων των δημάρχων» υπογράμμισε.

Επιχορήγηση 5 εκατ. ευρώ ως πρώτη δόση έκτακτης οικονομικής στήριξης της Α. Μακεδονίας και Θράκης

«Η καταβολή αυτή θα γίνει οριζόντια για όλους τους δήμους με βάση το μηχανισμό που κατανέμονται και οι ΚΑΠ, και αν στην πορεία διαπιστωθεί ότι κάποιος δήμος έχει μεγαλύτερες ανάγκες, ενώ κάποιος άλλος μπορεί να έχει σχετικά μικρότερες ανάγκες, θα υπάρχουν εξισορροπήσεις του ποσού» σημείωσε όσον αφορά την επιχορήγηση ο κ. Θεοδωρικάκος, βεβαιώνοντας ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Το επόμενο διάστημα προετοιμάζουμε από κοινού το νομοσχέδιο με το οποίο γίνεται πράξη η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση στη χώρα και η Αυτοδιοίκηση και πρώτου και δεύτερου βαθμού, θα ενισχυθεί με περαιτέρω αρμοδιότητες, προσωπικό και φυσικά τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους» συμπλήρωσε ο ίδιος επί του θέματος.

Ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι η περιφέρεια ΑΜΘ αποτελεί προτεραιότητα στη χρηματοδότηση σημαντικών έργων υποδομής μέσω του νέου προγράμματος Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης, του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Σύμφωνα με τον ίδιο, εξάλλου, έχουν ήδη διασφαλιστεί οι πόροι για έργα τα οποία συζητούνταν από την προηγούμενη κυβέρνηση και τα οποία δεν είχαν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, και παρά την κρίση του κορωνοϊού, υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας και διασφαλίστηκαν 2,5 δισ. ευρώ που προέρχονται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και απ’ την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Επτά έργα προϋπολογισμού 17 εκατ. Ευρώ για τους Δήμους Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας και Σουφλίου

Ειδικότερα, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου και Ορεστιάδας εντάσσονται σε πρόγραμμα υλοποίησης επτά έργων προϋπολογισμού 17 εκατ. ευρώ.

«Πρόκειται για πολύ σημαντικές παρεμβάσεις οι οποίες αφορούν και στις δύο περιπτώσεις υποδομές ύδρευσης, περιβαλλοντικές υποδομές αναβάθμισης των βιολογικών καθαρισμών, δηλαδή έργα και παρεμβάσεις τα οποία στοχεύουν στη βελτίωση ποιότητας ζωής των πολιτών, στην ασφάλειά τους και στη δημόσια υγεία. Σημαντικές παρεμβάσεις που δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα δευτερόλεπτο και να υλοποιηθούν κανονικά πάντα σε συνεργασία με τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις» ανέφερε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, προσθέτοντας ότι τα αιτήματα της Σαμοθράκης θα εξεταστούν θετικά και αποτελεσματικά, δεσμευόμενος όμως να τα ικανοποιήσει.

Η βοήθεια στον κλάδο σίτισης

«Με σχέδιο, ενότητα και αλληλεγγύη θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε και τη βαριά οικονομική επίδραση που είχε η πανδημία του κορωνοϊού…Προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης είναι να στηρίξει τους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους, τις θέσεις απασχόλησης» σχολίασε σχετικά με τον κλάδο σίτισης ο Τάκης Θεοδωρικάκος. «Θέλουμε να στηρίξουμε τον κλάδο του επισιτισμού γιατί εκεί υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και ανάμεσά τους πολλά νέα παιδιά, και φυσικά πολλοί επαγγελματίες του χώρου. Αυτοί επλήγησαν σε πολύ μεγάλο βαθμό λόγω της κρίσης του κορονοϊού και λόγω των μέτρων ασφαλείας που οφείλουν να υλοποιήσουν από την 1η Ιουνίου που θα ξανανοίξουν. Οι άνθρωποι χάνουν ένα τεράστιο μέρος του τζίρου τους και το πρόβλημα είναι τεράστιο… Αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε πάρει πρωτοβουλίες, από κοινού με την Αυτοδιοίκηση, για να κρατήσουμε ισχυρές τις επιχειρήσεις του επισιτισμού, ειδικά αυτό το καλοκαίρι» δήλωσε, κάνοντας λόγο για κατάθεση σχετικής νομοθετικής παρέμβασης στη Βουλή προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα επέκτασης των κοινόχρηστων χώρων που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες της εστίασης που έχουν σχετικές άδειες, ή όπου αυτό δεν είναι εφικτό να μειωθούν κατά 50% τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

 

Avatar
Νικήτας Διαμαντόπουλοςhttps://www.evros24.gr/author/nikitas/
Απόφοιτος Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε., Α.Π.Θ. MA στη Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα Επικοινωνίας, Α.Π.Θ. Ερευνητής στην ΕΣΗΕΜ-Θ

Διαβασε και αυτο

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Αλεξανδρούπολη: Μαθητές διαδηλώνουν για τις μάσκες στα σχολεία (βίντεο)

Διαμαρτυρία και πορεία κατά των μασκών στα σχολεία πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί μαθητές και μαθήτριες του 1ου ΕΠΑΛ Αλεξανδρούπολης.

Αχαρτογράφητος Έβρος: Τα Πετρωτά (φώτο+βίντεο)

Τα Πετρωτά είναι χωριό του Νομού Έβρου και ανήκουν διοικητικά στο Δήμο Ορεστιάδας. Δημιουργήθηκαν γύρω στο 1530 από Έλληνες που μετακόμισαν εκεί από την Ήπειρο και τη Μάλτα ενώ στη δεκαετία του 1970 μεγάλο μέρος των κατοίκων από τα Πετρωτά μετανάστευσαν στη Δυτική Ευρώπη. Σήμερα, το χωριό έχει περί τους 120 κατοίκους.
- Χορηγούμενη -