fbpx
22.9 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 12 Ιουνίου, 2021

Σύσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτων στον Έβρο

- Χορηγούμενη-

Μετά από αίτημα της Νομαρχιακής Επιτροπής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, προς το Γραφείο Συντονισμού, πραγματοποιήθηκε στις 19-6-2018 ευρεία σύσκεψη για την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτων της λεκάνης απορροής του ποταμού Έβρου.

- Χορηγούμενη-1

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο γραφείο του αναπληρωτή Υπουργού κ. Σωκράτη Φάμελου, με συντονιστή της συζήτησης τον κ. Γεώργιο Μπάκη, Διευθυντή του Αναπληρωτή Υπουργού.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι βουλευτές Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καΐσας και Νατάσα Γκαρά, ενώ τον Δημήτρη Ρίζο, που απουσιάζει σε αποστολή εκτός Ελλάδας, εκπροσώπησε συνεργάτης του.

Τη Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Έβρου εκπροσώπησαν, ο αναπληρωτής συντονιστής και υπεύθυνος του τμήματος Ανάπτυξης Μενέλαος Μαλτέζος και ο υπεύθυνος του τμήματος Αγροτικής Πολιτικής Σπύρος Δέδογλου.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος εκπρόσωποι από όλα τα συναρμόδια υπουργεία. Τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτη εκπροσώπησε ο διευθυντής του γραφείου του. Τον υπουργό Επικρατείας Χ. Βερναδάκη, που οργάνωσε την σύσκεψη, εκπροσώπησε ο διευθυντής του γραφείου του. Τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χ. Σπίρτζη εκπροσώπησαν η διευθύντρια του γραφείου του υπουργού και η συνεργάτης του Υπουργού. Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευ. Αποστόλου εκπροσώπησε ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού. Την υφυπουργό Εσωτερικών για τη Μακεδονία – Θράκη κ. Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά εκπροσώπησε ο σύμβουλος της.


Ο ΕΛΓΑ εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρό του κ. Φάνη Κουρεμπέ. Η Ειδική Γραμματεία Υδάτων εκπροσωπήθηκε από τον Ειδικό Γραμματέα κ. Ιάκωβο Γκανούλη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν και υπηρεσιακοί παράγοντες. Η διευθύντρια της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, υπάλληλος της ΕΥΔΕ Έβρου του Υπουργείου Υποδομών, εκπρόσωπος της Εταιρείας που εκπόνησε την μελέτη του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας, ο Υπεύθυνος Έργου ο οποίος και παρουσίασε τα βασικά στοιχεία του σχεδίου.

Έγινε ουσιαστική και γόνιμη συζήτηση για την εξεύρεση μόνιμης λύσης στο πρόβλημα των πλημμυρών, της διαχείρισης και αξιοποίησης των υδάτινων πόρων για ύδρευση και άρδευση.

Σε ένα μήνα προβλέπεται να ολοκληρωθεί η διοικητική διαδικασία υπογραφών της Υπουργικής Απόφασης, προκειμένου να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ το Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας.

Έγινε συζήτηση για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό Αντιμετώπισης των Πλημμυρών που έχει ολοκληρώσει η ΕΓΥ και πήρε ΦΕΚ πρόσφατα.

Οι Βουλευτές και τα μέλη της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Έβρου κατέθεσαν τις απόψεις τους και τις προτάσεις της τοπικής κοινωνίας.

Διαπιστώθηκε η ανάγκη αποσαφήνισης του ρόλου των εμπλεκομένων φορέων στη διαχείριση των υδάτων και πλημμυρών (Κεντρική Κυβέρνηση – αποκεντρωμένη διοίκηση – ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού και λοιποί φορείς).

Έγινε ενημέρωση για το νέο Interreg Ελλάδας – Βουλγαρίας που πρόκειται να υπογραφεί εντός των ημερών, στο οποίο θα ενταχθούν έργα υποδομών στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Ετοιμάζεται μελέτη για την συντήρηση των κυρίως αναχωμάτων, τα οποία θα ενισχυθούν και ουσιαστικά θα ανακατασκευαστούν.

Ένα μεγάλο έργο το οποίο απασχολεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, και αφορά στο περιβόητο φράγμα του Δερείου, φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να πάρει το δρόμο του. Έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του και σύντομα θα γίνει διαγωνισμός για την ανάληψη εκπόνησης μελέτης του έργου.

Βεβαίως έγινε συζήτηση και για την ανάγκη δημιουργίας μικροφραγμάτων που θα λύσουν το πρόβλημα της άρδευσης στο νομό Έβρου.

Η Ειδική Γραμματεία Υδάτων ανέλαβε την υποχρέωση να συντάξει την καταγραφή των εμπλεκόμενων φορέων και το πλάνο ενεργειών και έργων με βάση το σχέδιο διαχείρισης υδάτων του υδατικού διαμερίσματος Θράκης και του Σχεδίου διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας.

Μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω θα ακολουθήσει μια εκδήλωση στον Έβρο όπου θα παρουσιαστεί η ολοκληρωμένη πρόταση με την οποία η Ν.Ε. Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστεί να δοθεί βιώσιμη λύση σε ένα τεράστιο πρόβλημα που απασχολεί την οικονομική και κοινωνική ζωή του νομού και ταλαιπωρεί έντονα τον αγροτικό χώρο.

 

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ