fbpx
7 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου, 2020

Συνέντευξη Τύπου με τον Αντιπρόεδρο του ΕΚ Δημήτρη Παπαδημούλη (βίντεο)

- Χορηγούμενη-

Διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου στα μέσα μαζικής ενημέρωσης έδωσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης,  στην οποία συμμετείχε και το evros24.gr, για τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενόψει της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που διεξάγεται σήμερα 23 Απριλίου.

Σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε την περασμένη Παρασκευή, το Κοινοβούλιο χαιρετίζει τα δημοσιονομικά μέτρα της ΕΕ και την ενίσχυση της ρευστότητας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Πέραν όσων έχουν ήδη γίνει, η Ευρώπη χρειάζεται μια εκτενή δέσμη μέτρων για την ανάκαμψη και την ανοικοδόμηση, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν με την αύξηση του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο – MFF), από τα υφιστάμενα ταμεία και χρηματοδοτικά μέσα της ΕΕ, καθώς και από «ομόλογα ανάκαμψης» με εγγυήσεις από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, λένε οι ευρωβουλευτές. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο της προσπάθειας επανεκκίνησης της οικονομίας.

- Χορηγούμενη-

Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης τη θέσπιση ενός μόνιμου ευρωπαϊκού συστήματος αντασφάλισης ανεργίας και επιθυμούν τη σύσταση ενός Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ για τον Κορονοϊό, ύψους τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ. Το ταμείο αυτό ώστε θα στηρίξει τις οικονομικές προσπάθειες που καταβάλλουν οι τομείς υγειονομικής περίθαλψης όλων των κρατών μελών κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης, καθώς και τις επενδύσεις στον τομέα της υγείας μετά την κρίση, προκειμένου να καταστούν τα συστήματα πιο ανθεκτικά και εστιασμένα σε εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Ο κ. Παπαδημούλης τόνισε την ανάγκη της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και συνεργασίας για την αντιμετώπιση της κρίσης, τη θέσπιση ομολόγων ανασυγκρότησης της οικονομίας της ΕΕ. Αλλά και του κάθε κράτους ξεχωριστά με εγγύηση της Κομισιόν έτσι ώστε να μην προστεθεί χρέος στα κράτη – μέλη και μεγαλώσει το χάσμα Βορρά – Νότου.

- Advertisement -

Η ερώτηση που έθεσε το evros24.gr στον Κ. Παπαδημούλη είχε ως εξής:

«Κ. Παπαδημούλη μόλις χθες ο υπουργός εθνικής άμυνας της χώρας μας έκανε λόγο για μια υγειονομική βόμβα στην Τουρκία η οποία είναι πολύ πιθανό να μεταφερθεί στα σύνορα της Ελλάδας, του Έβρου πιο συγκεκριμένα, μέσω των παράνομων μεταναστών. Υπάρχει κάποια πρόβλεψη  ή δυνατότητα στην  σύσκεψη κορυφής να προταθεί μέρος των χρημάτων να διατεθούν στα δυο νοσοκομεία του Έβρου, Διδυμοτείχου και Αλεξανδρούπολης για υγειονομικό υλικό και προσωπικό, σε περίπτωση που η βόμβα αυτή σκάσει στα χέρια μας, να μπορέσει να αντιμετωπιστεί, έτσι ώστε και να προστατευθούν οι παράνομοι μετανάστες αλλά και ο τοπικός πληθυσμός;»

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απάντησε πως το παραπάνω ερώτημα καλό θα ήταν να το απαντήσει η Ελληνική Κυβέρνηση που εκπροσωπεί τη χώρα μας στη σημερινή σύνοδο.

«Σε ότι αφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε πολλά σημεία του ψηφίσματός μας αναφέρει την ανάγκη να ληφθούν μέτρα προστασίας από την κρίση εξάπλωσης του κορονοϊού για όλες τις ευαίσθητες κατηγορίες όπου λόγω των συνθηκών επικρατεί μεγαλύτερος συνωστισμός. Κέντρα υποδοχής μεταναστών, άστεγοι, φυλακές,  κέντρα για την τρίτη ηλικία περιοχές με υψηλή συγκέντρωση υπό όχι πολύ καλές συνθήκες προσώπων. Κι επειδή έχουμε τέτοια θέματα στην Ελλάδα, όχι μόνο στα σύνορα νομίζω ότι θα πρέπει να ληφθούν από την πολιτεία όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθεί μια εξάπλωση του κορονοϊού. Κατά συνέπεια συμμερίζομαι την ανάγκη να ενισχυθούν και οι δομές υγείας και του Έβρου για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Παπαδημούλη:

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

 

 
Διαβασε και αυτο

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

- Χορηγούμενη -