fbpx
14 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου, 2020

Συνάντηση Μιχαηλίδη με την νέα διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Α.Ε (Ο.Λ.Α.)

- Χορηγούμενη-

Με αφορμή την αλλαγή προσώπων στην διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Α.Ε., πραγματοποιήθηκε συνάντηση του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Παύλου Μιχαηλίδη, με τον νέο πρόεδρο τον κ. Κωνσταντίνο Χατζημιχαήλ και τον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο τον κ. Κωνσταντίνο Χατζηκωνσταντίνου.

Μεταξύ των θεμάτων τα οποία συζητήθηκαν και αφορούν την πολυπόθητη ανάπτυξη του λιμένα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας αναφέρθηκε και το ζήτημα της αξιοποίησης του δυτικού τμήματος της χερσαίας ζώνης του λιμένα.

Για το θέμα αυτό ο κ.Μιχαηλίδης ανταποκρινόμενος σε παλαιότερη πρόσκληση του πρώην Προέδρου – Διευθύνοντος Συμβούλου του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης κ. Χρήστου Δούκα, είχε καταθέσει εγγράφως τις προτάσεις του στο πλαίσιο της τότε διαβούλευσης με στόχο την επικαιροποίηση του MASTER PLAN του λιμένα Αλεξανδρούπολης.

- Χορηγούμενη-

Συγκεκριμένα είχε τονισθεί τότε από πλευράς Μιχαηλίδη πως σε περίπτωση που αποφασισθεί στην περιοχή αυτή να γίνει η χωροθέτηση για μαρίνα τουριστικών σκαφών μαζί με τις ναυταθλητικές δραστηριότητες, θα πρέπει να δημιουργηθούν σύμφωνα με τον νόμο (παρ. 3 του άρθρου 31 του Ν.2160/1993) και οι απαραίτητες χερσαίες εγκαταστάσεις, εμπορικά καταστήματα αλλά και χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας. Επί πλέον οι οχλούσας χρήσεις-δραστηριότητες (οδική αρτηρία, πάρκινγκ κλπ) μπορούν να μεταφερθούν ή και να παραμείνουν κάτω από τον Φάρο ως σκεπαστοί χώροι, το δώμα των οποίων θα είναι βατό έτσι ώστε να γίνει εκμετάλλευση της υφιστάμενης υψομετρικής διαφοράς. Διαμορφωμένο το δώμα με πρανή και βαθμιδωτά επίπεδα, θα βοηθήσει στην ομαλή _σταδιακή_ μετάβαση προς την θάλασσα και την Μαρίνα Τουριστικών Σκαφών. Με ενδεχόμενη μελλοντική πεζοδρόμηση της Β. Αλεξάνδρου από το ύψος της Τράπεζας της Ελλάδος- κτίριο ναυτοπροσκόπων μέχρι την πλατεία Ελευθερίας (Αστικά), ενοποιούνται η Ακαδημία, το πάρκο Ανεξαρτησίας με όλο το παραλιακό μέτωπο μέχρι την θάλασσα, η πλατεία του Φάρου και η περιοχή της οδού Κουντουριώτου. Η παραλιακή οδός θα μπορούσε να εκτραπεί (διπλής κυκλοφορίας μόνο για αυτοκίνητα και τουριστικά λεωφορεία) αρχικά από το ύψος των ναυτοπροσκόπων (με κλειστό Τούνελ) μέχρι και το σημερινό πάρκινγκ, κατά μήκος του υπάρχοντος τοιχείου. Στο σημείο αυτό και σε μεγάλο του τμήμα, είναι ήδη σήμερα διαμορφωμένος ο δρόμος και το Τούνελ θα βοηθήσει έτσι ώστε να «πατήσει» πάνω του το πρανές και τα βαθμιδωτά επίπεδα. Στην συνέχεια ως ανοιχτή οδός (όπως είναι σήμερα διαμορφωμένη) θα συνεχίζει μπροστά από τις αποθήκες του Ο.Σ.Ε. μέχρι και τον επιβατικό σταθμό, μπροστά από τον κυκλικό κόμβο. Εδώ λοιπόν είναι που χρειάζεται η από κοινού συνεργασία δήμου και Ο.Λ.Α. με τελικό στόχο να οριστικοποιηθούν όλοι αυτοί οι κατευθυντήριοι άξονες που θα καθορίσουν την φυσιογνωμία αλλά και τις αναπτυξιακές προοπτικές Λιμένα και Πόλης για τις επόμενες δεκαετίες. Στην συνέχεια το τελικό αποτέλεσμα θα προκύψει μέσω ενός Πανελλήνιου η και Πανευρωπαϊκού Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών (μέχρι και τις τελικές μελέτες εφαρμογής) με σκοπό να καθορίσει την συνολική διαμόρφωση όλων αυτών των αξόνων, ως ένα ενιαίο παραλιακό μέτωπο υψηλών προδιαγραφών όπως πρέπει να αρμόζει σε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη.

Από την συζήτηση προέκυψε πως η νέα διοίκηση ήδη εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση και συγκεκριμένα για την χωροθέτηση της Μαρίνας τουριστικών σκαφών, την δημιουργία πολυόροφου πάρκινγκ με την αναγκαία οδική πρόσβαση σε αυτό και φυσικά για την ευρύτερη διαμόρφωση και αξιοποίηση του υπολοίπου χώρου μέχρι και την «ΑΡΓΩ», με την τελική μελέτη να προκύπτει ορθώς  διαμέσου ενός μελλοντικού Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τα επίσης σημαντικά ζητήματα της σύνδεσης του λιμένα τόσο με τον σχεδιαζόμενο ανατολικό περιφερειακό της πόλης, όσο και με μια σύγχρονη σιδηροδρομική γραμμή.

Από πλευράς Μιχαηλίδη, τονίστηκε το ζήτημα της αναγκαιότητας για την υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής, θέμα το οποίο θα φέρει σε ένα από τα προσεχή δημοτικά συμβούλια.

Παύλος Α. Μιχαηλίδης 

Ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

 

Διαβασε και αυτο

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

- Χορηγούμενη -
error: Content is protected !!