Αναστάτωση επικρατεί στον δήμο Σερρών μετά την ανακοίνωση της ΔΕΥΑ Σερρών το μεσημέρι της Πέμπτης 22 Μαΐου 2025 για απαγόρευση χρήσης νερού του δικτύου ύδρευσης για πόση και μαγείρεμα, εξαιτίας αυξημένων τιμών ουρανίου που ανιχνεύθηκαν σε επτά περιοχές της πόλης.
Η απαγόρευση αφορά συνολικά 7 περιοχές, για τις οποίες δημοσιοποιήθηκαν χάρτες. Παρότι ακόμη δεν έχει καθοριστεί επακριβώς η έκταση του προβλήματος, εκτιμάται ότι η ασφαλής υδροδότηση των περιοχών θα αποκατασταθεί το φθινόπωρο.
Η ανακοίνωση της ΔΕΥΑ Σερρών και οι ενέργειες
Σε συνέντευξη Τύπου, η Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σερρών και Δήμαρχος, Κα Βαρβάρα Μητλιάγκα, σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Οδηγία για την ποιότητα του νερού ενσωματώθηκε στον ελληνικό νόμο το 2023, με προθεσμία συμμόρφωσης έως τις 12 Ιανουαρίου 2026. Ωστόσο, με εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας στις 9 Απριλίου 2025 ζητήθηκε η άμεση εφαρμογή ελέγχων, κάτι που η ΔΕΥΑ Σερρών έπραξε από τις πρώτες.
Από τις αναλύσεις διαπιστώθηκε υπέρβαση της παραμετρικής τιμής του ουρανίου και πραγματοποιήθηκε νέα σειρά δειγματοληψιών από πηγές, γεωτρήσεις και σημεία διανομής. Τα ευρήματα επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του προβλήματος.
Οι περιοχές με απαγόρευση χρήσης νερού
Οι επηρεαζόμενες περιοχές είναι:
Μελικιώτικα (οδός Δελφών και Παπατσεφάνου)
Άνω οδός Ευθαλίας Αδάμ
Επαρχιακή οδός Σερρών – Χρυσούπολης
Οικισμός Χρυσουπογής
Οικισμός Μετοχίου
Δ.Κ. Λευκώνα
Δ.Κ. Χρυσού
Η ΔΕΥΑ Σερρών βρίσκεται σε αναμονή των τελικών οδηγιών από τον «Δημόκριτο» και έχει ήδη ξεκινήσει τον σχεδιασμό έργων διύλισης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί οριστικά το πρόβλημα.
Θεσμικές αντιδράσεις και δηλώσεις
Ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος τόνισε ότι η κατάσταση αντιμετωπίζεται με υπευθυνότητα και επιστημονικά δεδομένα. Η Περιφέρεια συνεργάζεται με τη ΔΕΥΑ Σερρών και θα στηρίξει τις απαραίτητες παρεμβάσεις. Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως οι μετρήσεις θα επαναληφθούν ώστε να επιβεβαιωθούν τα δεδομένα και να προχωρήσουν οι λύσεις.
Ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑ Σερρών, κ. Νίκος Σαφαρίκας, δήλωσε ότι η ενημέρωση των πολιτών συνεχίζεται, ενώ οι μετρήσεις έχουν σταλεί στο διαπιστευμένο εργαστήριο «Δημόκριτος».
Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ
Σύμφωνα με την ΚΥΑ για την ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, οι υπεύθυνοι ύδρευσης υποχρεούνται να διασφαλίζουν τη συμμόρφωση στις τιμές για ουσίες όπως το ουράνιο, το χρώμιο, μικροκυτταρίνες και άλλες. Η ισχύς της ΚΥΑ ξεκίνησε από τις 12 Ιανουαρίου 2026, με μεταβατική περίοδο προσαρμογής.
Πηγή: https://www.enanews.gr