fbpx
17 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2020

Στον αρχηγό των τουρκικών ειδικών δυνάμεων ανατέθηκε η διοίκηση του 2ου ΣΣ απέναντι από την Αλεξανδρούπολη!

- Χορηγούμενη-

Ο μέχρι σήμερα διοικητής ειδικών δυνάμεων του τουρκικού Στρατού, αντιστράτηγος Zekai Aksakalli ανέλαβε την διοίκηση του 2ου Σώματος Στρατού της 1ης Στρατιάς στην Ανατολική Θράκη.

Το 2ο ΣΣ με έδρα την Καλλίπολη/Gelibolu είναι προσανατολισμένο προς τη νότια περιοχή του Έβρου όπου και ο τομέας της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού του Ελληνικού Στρατού.

Το 2ο ΣΣ, έχει αποστολή την κατάληψη της Αλεξανδρούπολης και του λιμανιού της πόλης που είναι κρίσιμο για την έλευση δια θαλάσσης ενισχύσεων στον Εβρο και την εν συνεχεία κατάληψη της Σαμοθράκης.

- Χορηγούμενη-

Η 4η Μ/Κ ΤΑΞΠΖ εδρεύει στην Κεσσάνη/Keşan, η 8η Μ/Κ ΤΑΞΠΖ στη Ραιδεστό/Tekirdağ, η 18η Μ/Κ ΤΑΞΠΖ στο Τσανάκαλε/Çanakkale, η 95η ΤΘΤ στα Μάλγαρα/Malkara, το 102ο Σύνταγμα Πυροβολικού στο Ουζουνκιοπρού/Uzunköprü, το 2ο Σύνταγμα Μηχανικού και το 5ο Σύνταγμα Καταδρομών στην Ίμβρο/Gökçeada.

Είναι το ΣΣ στο οποίο επέστρεψαν πάλι στα 40 LEO2A4 από τις επιχειρήσεις στην Συρία.

Η τοποθέτηση του Zekai Aksakalli, ενός εξαιρετικά μάχιμου αξιωματικού με μεγάλη εμπειρία στις συγκρούσεις με τους Κούρδους, στην διοίκηση του 2ου ΣΣ, θα πρέπει να αξιολογηθεί πολύ προσεκτικά από τα ελληνικά Επιτελεία.

Σε συνδυασμό με το νέο Αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων που προέρχεται και αυτός από τις ειδικές δυνάμεις της Στρατοχωροφυλακής, δημιουργείται ένα εκρηκτικό μίγμα στην ηγεσία των τουρκικών ΕΔ.

Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, σε ελάχιστες περιοχές του πλανήτη υπάρχει τέτοια συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων, όση στο χερσαίο σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας:

Ο Τουρκικός Στρατός παρατάσσει στην Ανατολική Θράκη 3 Σώματα Στρατού με ένα σύνολο 7 Μηχανοκίνητων και 4 Τεθωρακισμένων Ταξιαρχιών.

O Ελληνικός Στρατός παρατάσσει στη Δυτική Θράκη το Δ΄Σώμα Στρατού με ένα σύνολο 5 Μηχανοκίνητων και 3 Τεθωρακισμένων Ταξιαρχιών.

Η 1η Στρατιά ως εφεδρεία του Δ΄ΣΣ διαθέτει σε απόσταση άνω των 400 χλμ., όμως, την 33η και 34 Μ/Κ ΤΑΞΠΖ (Πολύκαστρο Κιλκίς και Άσσηρο Θεσ/νικης, αντίστοιχα) καθώς και την ΧΧΙV TΘΤ ακόμα μακρύτερα (Λιτόχωρο Πιερίας).

Με την αναδιοργάνωση του ΕΣ, προωθήθηκε επίσης μία ανεξάρτητη Επιλαρχία Αναγνωρίσεων (Α΄ΕΑΝ) στη Κομοτηνή. Ολοι αυτοί οι σχηματισμοί θα πρέπει να κινηθούν προς το μέτωπο υπό τον φόβο της προσβολής τους είτε από τη τουρκική Αεροπορία, είτε από την απειλή των τουρκικών βαλλιστικών πυραύλων.

Η σύγκριση της τυπικής οργάνωσης μίας Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στις δύο πλευρές του Έβρου είναι αρκούντως διαφωτιστική.

Ο Τουρκικός Στρατός παρατάσσει Ταξιαρχίες τετραγωνικής δομής, δηλαδή Σχηματισμούς τεσσάρων μονάδων ελιγμού με δύο Μ/Κ Τάγματα Πεζικού και δύο Επιλαρχίες Μέσων Αρμάτων (EMA) που παρέχουν μεγαλύτερη ισχύ πυρός και ευελιξία.

Αντίθετα, ο Ελληνικός Στρατός παρατάσσει Ταξιαρχίες τριγωνικής δομής, με σύνθεση τριών μονάδων ελιγμού η καθεμία, δηλαδή με ένα Μ/Κ ΤΠ και δύο ΕΜΑ. Επιπλέον:

Η τυπική σύνθεση ΕΜΑ του Τουρκικού Στρατού περιλαμβάνει 54 άρματα μάχης ενώ οι ΕΜΑ του Ελληνικού Στρατού έχουν 41 άρματα μάχης.

Οι Ταξιαρχίες του Τουρκικού Στρατού περιλαμβάνουν 2 Μοίρες Α/Κ Πυροβολικού με 24 πυροβόλα εκάστη ενώ οι Ταξιαρχίες του Ελληνικού Στρατού διαθέτουν 1 Μοίρα Α/Κ Πυροβολικού με 18 πυροβόλα.

Οι Ταξιαρχίες του Τουρκικού Στρατού είναι πλήρως επανδρωμένες ενώ οι Ταξιαρχίες του Ελληνικού Στρατού πάσχουν από λειψανδρία.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

 

Διαβασε και αυτο

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Αλεξανδρούπολη: Μαθητές διαδηλώνουν για τις μάσκες στα σχολεία (βίντεο)

Διαμαρτυρία και πορεία κατά των μασκών στα σχολεία πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί μαθητές και μαθήτριες του 1ου ΕΠΑΛ Αλεξανδρούπολης.

Αχαρτογράφητος Έβρος: Τα Πετρωτά (φώτο+βίντεο)

Τα Πετρωτά είναι χωριό του Νομού Έβρου και ανήκουν διοικητικά στο Δήμο Ορεστιάδας. Δημιουργήθηκαν γύρω στο 1530 από Έλληνες που μετακόμισαν εκεί από την Ήπειρο και τη Μάλτα ενώ στη δεκαετία του 1970 μεγάλο μέρος των κατοίκων από τα Πετρωτά μετανάστευσαν στη Δυτική Ευρώπη. Σήμερα, το χωριό έχει περί τους 120 κατοίκους.
- Χορηγούμενη -