fbpx
6.9 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

Στο πειθαρχικό ακόμη ένας πρύτανης του ΔΠΘ

- Χορηγούμενη-

Επτά μήνες μετά την απομάκρυνση από τη θέση του πρύτανη του Αθ. Καραμπίνη ύστερα από το καταδικαστικό πόρισμα των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και μετά την απόφαση του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, ήρθε πριν από λίγες μέρες και η παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο για την ίδια υπόθεση του πρώην πρύτανη και καθηγητή Ιατρικής Κ. Σιμόπουλου.

Αντιμέτωποι τόσο με πειθαρχικές διώξεις όσο και με την ποινική Δικαιοσύνη βρίσκονται δύο πρώην πρυτάνεις του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ο Αθανάσιος Καραμπίνης και ο Κωνσταντίνος Σιμόπουλος, 2,5 χρόνια μετά τις πρώτες αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» για την εμπλοκή των ιδίων και συγγενικών τους προσώπων σε εξωπανεπιστημιακές εταιρείες φωτοβολταϊκών μαζί με τον επί 10 χρόνια εργολάβο σίτισης των φοιτητών.

Επτά μήνες μετά την απομάκρυνση από τη θέση του πρύτανη του Αθ. Καραμπίνη ύστερα από το καταδικαστικό πόρισμα των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης του ΣΕΕΔΔ και μετά την απόφαση του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, ήρθε πριν από λίγες μέρες και η παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο για την ίδια υπόθεση του πρώην πρύτανη και καθηγητή Ιατρικής Κ. Σιμόπουλου από τον νυν πρύτανη στο Δημοκρίτειο, Σταύρο Τουλουπίδη.

Ο τελευταίος, ύστερα από δύο επιστολές του υπουργείου Παιδείας και κατόπιν θετικής γνωμοδότησης και της νομικής υπηρεσίας του ΔΠΘ, αποφάσισε την παραπομπή Σιμόπουλου, για να εισπράξει από τον τελευταίο ένα… εξώδικο.

Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που κάποιος από τους δύο πρώην πρυτάνεις – και στενούς συνεργάτες στο παρελθόν – επιλέγει να χρησιμοποιήσει ένδικα μέσα κατά οποιουδήποτε ασκεί κριτική και έλεγχο των πεπραγμένων των διοικήσεων Σιμόπουλου – Καραμπίνη.

Ο τελευταίος, μάλιστα, μετά την παραπομπή στο πειθαρχικό πέρσι, κατέθεσε μήνυση εναντίον του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου.

Δεκάδες είναι συνολικά τα εξώδικα, οι μηνύσεις, οι αγωγές αλλά και οι ΕΔΕ εναντίον ακαδημαϊκών, ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, υπουργών, δημοσιογράφων, τοπικών επιμελητηρίων που έχουν καταθέσει τα τελευταία χρόνια ο Αθ. Καραμπίνης (κυρίως) και δευτερευόντως ο Κ. Σιμόπουλος.

Σε σχετικό ερώτημα της «Εφ.Συν.», ο πρύτανης του ΔΠΘ Στ. Τουλουπίδης εξήγησε πως μέσα σε τρία χρόνια της θητείας Καραμπίνη στην πρυτανεία είχαν διαταχθεί 35 ένορκες διοικητικές εξετάσεις σε μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας (χωρίς να δίνεται συνήθως το δικαίωμα ακρόασης στους «κατηγορούμενους» καθηγητές), πολλές εκ των οποίων έβρισκαν σε χρόνο-ρεκόρ τον δρόμο για την τοπική Εισαγγελία.

Για το κλίμα τρομοκράτησης, που είχε αναδείξει η «Εφ.Συν.» στις 15/10/2016, με τη διακοπή ευρωπαϊκών προγραμμάτων και την αποχή από τα καθήκοντά τους («Αποφασίζομεν και διατάσσομεν» στο Δημοκρίτειο Θράκης), έκαναν λόγο πολλοί πανεπιστημιακοί και στην προχθεσινή εκπομπή «Ιστορίες» στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

«Αν η γυναίκα μου είχε εταιρεία με τον κ. Χούτο (σ.σ. εργολάβος σίτισης) και το ήξερα, βεβαίως δεν θα συμμετείχα στις διαδικασίες επιλογής του αναδόχου. Εγώ έμαθα ότι ο κ. Σιμόπουλος είχε εταιρεία και με τον Χούτο όταν το δημοσίευσε η «Εφ.Συν.». Η εταιρεία που είχε η σύζυγός μου είχε πουληθεί στις αρχές του 2012. Δεν έχω άμεση εμπλοκή», υποστήριξε ο Αθ. Καραμπίνης στην ίδια εκπομπή για το μείζον θέμα της σίτισης.

Ο κ. Καραμπίνης έκανε λόγο για «πολιτική δίωξη» λέγοντας: «Από πού προκύπτει ότι έπρεπε να τιμωρηθεί ο Καραμπίνης και δεν έπρεπε να τιμωρηθούν οι άμεσα εμπλεκόμενοι; Εγώ δεν είμαι άμεσα εμπλεκόμενος, η σύζυγός μου με τον κ. Σιμόπουλο (είναι). Και σε άλλη εταιρεία ο κ. Σιμόπουλος με τον κ. Χούτο».

Σε όλα τα παραπάνω βέβαια έχουν ήδη απαντήσει οι επιθεωρητές ελεγκτές του ΣΕΕΔΔ, ενώ παραπομπή στο πειθαρχικό υπάρχει πλέον και για τον Κ. Σιμόπουλο.

Ο Αθ. Καραμπίνης, ο οποίος υποστηρίζει σε «θερμές» συνομιλίες του με διάφορους ακαδημαϊκούς πως «θα δικαιωθεί και θα επιστρέψει στη θέση του», έχει να αντιμετωπίσει το ανώτατο πειθαρχικό συμβούλιο, το οποίο ακόμα δεν έχει συνεδριάσει, ενώ παράλληλα ο ίδιος αναμένει έπειτα από μερικούς μήνες και την απόφαση του ΣτΕ (συνεδρίασε πριν από λίγες μέρες), στο οποίο προσέφυγε κατά της απόφασης Γαβρόγλου.

Το ΣτΕ είχε απορρίψει τον περασμένο Οκτώβριο την αίτηση αναστολής ως προς την παύση των καθηκόντων του Καραμπίνη.

Ο τελευταίος όμως ίσως έχει ακόμα σοβαρότερες δικαστικές περιπέτειες καθώς ο προϊστάμενος του Εφετείου Θράκης, μετά την προκαταρκτική εξέταση, διέταξε τη διεξαγωγή προανάκρισης για το θέμα της σίτισης, με πιθανή πλέον την άσκηση ποινικών διώξεων εναντίον τουλάχιστον τεσσάρων ατόμων.

 

Κώστας Ζαφειρόπουλος

 

- Χορηγούμενη-
πηγηefsyn.gr

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

Δύο συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ορεστιάδας

Προσκαλούνται τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας σε Ειδική Συνεδρίαση σύμφωνα με το άρθρο 67 του Ν.3852/2010, όπως αυτό αντικαταστάθηκε από το άρθρο 74...