fbpx
14.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στη Βουλή από Γκαρά – Χαρίτση το ζήτημα της ακρίβειας που σαρώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις στον Έβρο

- Χορηγούμενη-

Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι αγρότες και οι παραγωγοί στον Έβρο λόγω της ακρίβειας, κατέθεσε η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νατάσα Γκαρά, μαζί με τον Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Χαρίτση.

«Οι εξωφρενικές αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος αγγίζουν και ξεπερνούν ακόμη και το 100% ενώ η ακρίβεια σαρώνει όλα τα βασικά αγαθά: τα τρόφιμα, τα καύσιμα, την ενέργεια, τις πρώτες ύλες, το αγροτικό πετρέλαιο και ρεύμα, με την κυβέρνηση να επιλέγει τον ρόλο του παρατηρητή των ανατιμήσεων, διευκολύνοντας τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και φτωχοποίησης της κοινωνίας», σημειώνουν οι Βουλευτές συμπληρώνοντας πως «την ίδια στιγμή στα εμπορικά μαγαζιά η πτώση του τζίρου φτάνει στο 40% – 50% όπως σημειώνει και ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης».

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τονίζουν πως εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης η Ελλάδα πληρώνει την ακριβότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος και την 4η υψηλότερη τιμή στη βενζίνη σε όλη την Ευρώπη: «προμηθευόμαστε 30% ακριβότερο φυσικό αέριο από ό,τι η Βουλγαρία και αυτό είναι επίτευγμα της ΝΔ».

Επιπρόσθετα, στέκονται και στο ζήτημα του «αθέμιτου ανταγωνισμού» που προκύπτει καθημερινά για τις επιχειρήσεις και την τοπική οικονομία του Έβρου, λόγω της γειτνίασης με τη Βουλγαρία και την Τουρκία, υπενθυμίζοντας τη διάταξη που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 (ν. 4608/2019), για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε παραμεθόριες περιοχές όπως ο Έβρος, και που η κυβέρνηση της ΝΔ μέχρι σήμερα αρνείται να εφαρμόσει.

Επισημαίνουν σειρά κοστολογημένων και ρεαλιστικών προτάσεων που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ  για την ανάταση της εγχώριας οικονομίας και τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών όπως η ρύθμιση του χρέους που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας,  η μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση,  η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα και προϊόντα, με την παράλληλη αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, ενώ αναφέρονται και στην πρόταση που κατέθεσε το Επιμελητήριο Έβρου και άλλοι φορείς, για την επιδότηση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων, με το κράτος να καλύπτει μέρος της αύξησης του ρεύματος σε κάθε επιχείρηση για όσο διάστημα ισχύει η αύξηση.

Κλείνοντας, απευθύνουν στην κυβέρνηση και στον αρμόδιο Υπουργό τα παρακάτω ερωτήματα:

Ποιο είναι το σχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων για την τόνωση της ρευστότητας και την ενίσχυση των επιχειρήσεων,  του εμπορικού και αγροτικού κόσμου, στον Έβρο αλλά και σε όλη τη χώρα, που σήμερα πλήττονται βαρύτατα με ευθύνη της κυβέρνησης, και αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα, αντιμετωπίζοντας κατάματα το φάσμα του λουκέτου και της χρεωκοπίας;

Γιατί η κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός αρνούνται να υιοθετήσουν τις τεκμηριωμένες και ρεαλιστικές προτάσεις, όπως η επιδότηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων (νόμος ΣΥΡΙΖΑ 4608/2019), η ρύθμιση του χρέους της πανδημίας, η μείωση του Ειδικού Φόρου στα καύσιμα κλπ, που έχει καταθέσει τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ  όσο και φορείς όπως το Επιμελητήριο Έβρου, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ);

Θα προχωρήσει η κυβέρνηση στις απαραίτητες αλλαγές στο σχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης ώστε να έχουν ουσιαστική δυνατότητα πρόσβασης στις χρηματοδοτήσεις οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:

Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων

Θέμα: «Δραματική η κατάσταση, λόγω ακρίβειας, σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά στον Έβρο»

Δραματική είναι η κατάσταση που βιώνουν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στον Έβρο, με την κυβέρνηση να συνεχίζει να αδιαφορεί απέναντι στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, το λιανεμπόριο, οι αγρότες και οι παραγωγοί.

Την ώρα που η μείωση του τζίρου σε πολλές περιπτώσεις φτάνει το 40% – 50%, όπως σημειώνει και ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης, λόγω και των περιοριστικών –  και πολλές φορές άστοχων –  μέτρων που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση για την πανδημία, την ίδια στιγμή οι επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν υπέρογκες, εξωφρενικές αυξήσεις στο ρεύμα, που πολλές φορές αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 100%.

Ταυτόχρονα, το τεράστιο κύμα ακρίβειας που σαρώνει στην κυριολεξία όλα τα βασικά αγαθά, τα τρόφιμα, τα καύσιμα, την ενέργεια, τις πρώτες ύλες, το αγροτικό πετρέλαιο και ρεύμα κλπ με την κυβέρνηση της ΝΔ να έχει επιλέξει τον ρόλο του παρατηρητή των ανατιμήσεων, διευκολύνοντας έτσι φαινόμενα αισχροκέρδειας και φτωχοποίησης της κοινωνίας, οδηγεί τα νοικοκυριά να βιώνουν το λεγόμενο «σύνδρομο της 3ης εβδομάδας»: την 3η εβδομάδα κάθε μήνα να τελειώνουν τα χρήματα που έχει στη διάθεσή της η μέση οικογένεια για να τα βγάλει πέρα.

Η χώρα πληρώνει την ακριβότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος πανευρωπαϊκά και την 4η υψηλότερη τιμή στη βενζίνη. Προμηθευόμαστε 30% ακριβότερο φυσικό αέριο από ό,τι η Βουλγαρία και αυτό είναι ένα ακόμη «επίτευγμα» της Νέας Δημοκρατίας. Σε νησιωτικές, ακριτικές περιοχές όπως ο Έβρος η βενζίνη αυτή τη στιγμή αγγίζει και πολλές φορές ξεπερνάει την τιμή του 1,90 ευρώ/λίτρο.

Επιπλέον, στον Έβρο η τοπική οικονομία και οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να βάλλονται καθημερινά από τον «αθέμιτο ανταγωνισμό» που προκαλεί η γειτνίαση με τη Βουλγαρία και Τουρκία. Με την κυβέρνηση της ΝΔ να μην έχει καν αγγίξει, 2,5 χρόνια τώρα που κυβερνά, αυτό το τόσο ευαίσθητο και κρίσιμο ζήτημα για τον ακριτικό Νομό. Υπενθυμίζεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει με τον ν. 4608/2019 συγκεκριμένη διάταξη για την επιδότηση των λειτουργικών δαπανών μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε παραμεθόριες και μειονεκτικές περιοχές. Διάταξη που μέχρι και σήμερα, με αποκλειστική ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης, παρότι ψηφισμένη, παραμένει ανενεργή.

Υπό αυτές τις συνθήκες, γίνεται κατανοητό, πως οι πολίτες αδυνατούν να βρουν χρήματα για να αγοράσουν ακόμη και βασικά εμπορεύματα και προϊόντα: διστάζουν και φοβούνται λόγω της ανέχειας, της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας που γενικεύονται στην ελληνική κοινωνία. Αν δεν υπάρξει άμεσα στήριξη από την οργανωμένη πολιτεία, οι μικρές επιχειρήσεις, οι έμποροι, το λιανεμπόριο, ο αγροτικός κόσμος και οι παραγωγοί του πρωτογενή τομέα, είναι δεδομένο πως θα οδηγηθούν στην οικονομική ασφυξία, στο λουκέτο, στη χρεοκοπία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει καταθέσει επανειλημμένα πληθώρα προτάσεων, ρεαλιστικών και βιώσιμων, που αποτελούν μονόδρομο για την ανάταση της εγχώριας οικονομίας και τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών, ώστε να αναστραφεί και η μαζική φυγή νέων επιστημόνων και εργαζομένων προς το εξωτερικό από την περιοχή του Έβρου, όπως:

  • Ρύθμιση του χρέους που συσσώρευσαν οι επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με πλήρη διαγραφή των τόκων και των προσαυξήσεων και διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής, με βάση το ποσοστό μείωσης του τζίρου – Η αποπληρωμή της οφειλής να γίνει με ρύθμιση σε έως και 120 δόσεις
  • Μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση
  • Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα
  • Μείωση του ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα και καταναλωτικά προϊόντα
  • Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ

Ταυτόχρονα, φορείς όπως το Επιμελητήριο Έβρου, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στην κυβέρνηση για την επιδότηση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων, ζητώντας από το κράτος να καλύπτει μέρος του κόστους της αύξησης του ρεύματος σε κάθε επιχείρηση, και για όσο διάστημα ισχύει αυτή η αύξηση.

Τέλος, θα πρέπει η κυβέρνηση Μητσοτάκη να ξεπεράσει τις ιδεοληψίες και τις εμμονές της, προχωρώντας στις απαραίτητες τροποποιήσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και στον Αναπτυξιακό Νόμο, ώστε να συμπεριλαμβάνονται – επί της ουσίας – και να μην αποκλείονται από τις χρηματοδοτήσεις και δανειοδοτήσεις οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, και οι ατομικές αντίστοιχα.

Κατόπιν όλων των παραπάνω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Ποιο είναι το σχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων για την τόνωση της ρευστότητας και την ενίσχυση των επιχειρήσεων,  του εμπορικού και αγροτικού κόσμου, στον Έβρο αλλά και σε όλη τη χώρα, που σήμερα πλήττονται βαρύτατα με ευθύνη της κυβέρνησης, και αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα, αντιμετωπίζοντας κατάματα το φάσμα του λουκέτου και της χρεωκοπίας;
  • Γιατί η κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός αρνούνται να υιοθετήσουν τις τεκμηριωμένες και ρεαλιστικές προτάσεις, όπως η επιδότηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων (νόμος ΣΥΡΙΖΑ 4608/2019 για επιδότηση σε παραμεθόριες περιοχές), η ρύθμιση του χρέους της πανδημίας, η μείωση του Ειδικού Φόρου στα καύσιμα κλπ, προτάσεις που έχει καταθέσει τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ  όσο και φορείς όπως το Επιμελητήριο Έβρου, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ);
  • Θα προχωρήσει η κυβέρνηση στις απαραίτητες αλλαγές στο σχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης ώστε να έχουν ουσιαστική δυνατότητα πρόσβασης στις χρηματοδοτήσεις οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Γκαρά ΑναστασίαΧαρίτσης Αλέξης

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο