Πέμπτη, 3 Ιουλίου, 2025
26.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΓενικαΣτέγνωσε ο ποταμός Έβρος – Έντονη η ανησυχία των αγροτών

Στέγνωσε ο ποταμός Έβρος – Έντονη η ανησυχία των αγροτών

Σε τραγικά χαμηλό επίπεδο βρίσκεται τις τελευταίες μέρες η στάθμη των νερών του ποταμού Έβρου στο ύψος του Πετάλου Φερών, μετά από επισημάνσεις των αγροτών της περιοχής.

Την διαπίστωση αυτή έκανε μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο πρώην αντιδήμαρχος Φερών –Πρωτογενούς Τομέα, Νίκος Γκότσης, ο οποίος παράλληλα κρούει τον κώδωνα του κίνδυνου, εάν αυτό συνεχισθεί στους επομένους μήνες.

«Αν και διανύουμε την Άνοιξη, τονίζει, αν και υπήρχαν πλημμυρικά φαινόμενα μέσα στο μήνα Μάιο η στάθμη του νερού βρίσκεται στα 50 εκατοστά, ενώ σε ιδανικές συνθήκες τέτοια εποχή θα έπρεπε να είναι στα 2 με 2,5 μέτρα. Είναι σαν να βρισκόμαστε στον Αύγουστο δηλώνει ο κ. Γκότσης που ήδη οι αρδεύσεις βρίσκονται στο τέλος τους και οι αγροτικές ανάγκες λιγοστεύουν».

Το φαινόμενο αυτό παραπέμπει στην άσχημη περίοδο της δεκαετίας του ’80 όπου η έντονη λειψυδρία οδήγησε σε ολική καταστροφή στις παραγωγές του νομού. Από τη μια η ανομβρία και από την άλλη η γειτονική Βουλγαρία τα φράγματα της οποίας έχουν καιρό να δώσουν νερό.

Οι ανάγκες αυτή την περίοδο πάντα ήταν αυξημένες λόγω των ορυζώνων της Τουρκίας, αλλά και περιοχών στο νότιο Έβρο, με την ίδια καλλιέργεια που απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού.

«Ακόμη δεν έχει πλημμυρίσει το σύνολο των ορυζώνων γι’ αυτό και οι ποσότητες άρδευσης είναι πολύ μεγάλες. Αυτό δημιουργεί μια απογοητευτική εικόνα με τις κοίτες των ποταμών να έχουν κρεμάσει».

Εντωμεταξύ σε δυο χρόνια, το 2024, λήγει η διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας διάρκειας 60 χρόνων, σύμφωνα με την οποία η Βουλγαρία παρέχει ετησίως 186 εκατομμύρια κυβικά νερού, για τις ανάγκες άρδευσης 500.000 στρεμμάτων σ’ ολόκληρο τον Έβρο μέσω των φραγμάτων του Άρδα, θέμα που τέθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ορεστιάδα από τον προϊστάμενο του ΓΟΕΒ της περιοχής.

Υπάρχει η πληροφορία σύμφωνα με τον κ. Γκότση, ότι η γειτονική Βουλγαρία πρόκειται να ανοίξει τα φράγματα στο Ιβαήλοβγκραντ .

Κι είναι οξύμωρο το φαινόμενο να βλέπεις το χειμώνα τα νερά να είναι ασυγκράτητα, αλλά να μην μπορεί κανείς να τα αποθηκεύσει, ενώ το καλοκαίρι ο στεγνός Έβρος να αποτελεί καταστροφή στα σπαρτά, αλλά και εύκολο πέρασμα για τους παράτυπους μετανάστες που έχουν κατακλύσει την περιοχή.

Σύνταξη Μαρία Μανάκα
ΕΡΤ Ορεστιάδας

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Διακοπή υδροδότησης αύριο σε περιοχές της Ανατολικής Αλεξανδρούπολης

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Δήμου Αλεξανδρούπολης ενημερώνει τους δημότες ότι στα πλαίσια...

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης παρουσίασε τα πεπραγμένα και τον σχεδιασμό για την Π.Ε. Ροδόπης

«Ο άνθρωπος είναι το επίκεντρο των προσπαθειών μας. Αυτό είναι και το όραμά μας...

Οι αλλαγές στις επιδοτήσεις που φέρνει η κυβέρνηση λόγω ΟΠΕΚΕΠΕ – Εκτός πραγματικότητας οι αριθμοί για μέλι και βιολογική κτηνοτροφία

Στις αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση λόγω της υπόθεσης ΟΠΕΚΕΠΕ, χαρακτηρίζοντας πρώτη προτεραιότητα την...

Με 42 αθλητές συμμετείχε η “Ελληνική Πολεμική Αγωγή” στο Πρωτάθλημα Παγκρατίου Αθλήματος Βορείου Ελλάδος

Η ομάδα της Αλεξανδρούπολης "Ελληνική Πολεμική Αγωγή" συμμετείχε στο Πρωτάθλημα Παγκρατίου Αθλήματος Βορείου Ελλάδος...

Παρόμοια