Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου, 2026
10.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΠολιτικηΣταύρος Κελέτσης: «Απαιτείται ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για την αγροτική οικονομία – Ο...

Σταύρος Κελέτσης: «Απαιτείται ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για την αγροτική οικονομία – Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του»

Στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για τη σύσταση Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Αγροτική Πολιτική, ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ και πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Κελέτσης, τόνισε την ανάγκη κατάρτισης και εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου για τον πρωτογενή τομέα.

Όπως ανέφερε, οι πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών ανέδειξαν τόσο τα άμεσα αιτήματα όσο και τα δομικά προβλήματα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας. Παρά την καταβολή επιμέρους ενισχύσεων και την επίλυση κάποιων προβλημάτων, ο κ. Κελέτσης προειδοποίησε ότι χωρίς μακροπρόθεσμο σχέδιο, τα ίδια ζητήματα θα επαναλαμβάνονται.

Σύμφωνα με τον βουλευτή, η ελληνική αγροτική οικονομία παραμένει μη ανταγωνιστική, με χαμηλή παραγωγικότητα και προϊόντα χαμηλής προστιθέμενης αξίας, παρά τα 180 δισεκατομμύρια ευρώ που εισήλθαν στη χώρα από την Κοινή Αγροτική Πολιτική από το 1981. Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, όπως σημείωσε, θα πρέπει να είναι ρεαλιστικό, βιώσιμο και να στοχεύει σε ανταγωνιστικό αγροτικό τομέα με εξαγωγικό προσανατολισμό.

Ο κ. Κελέτσης επισήμανε ότι η διαμόρφωση του σχεδίου θα πρέπει να γίνεται ανά γεωγραφική περιφέρεια, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τα πλεονεκτήματα κάθε περιοχής, και να αντιμετωπίζει βασικά ζητήματα όπως η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων, το υψηλό κόστος παραγωγής, ο πολυτεμαχισμένος κλήρος και η διαχείριση των φυσικών πόρων, με αναφορά ιδιαίτερα στα νερά του Άρδα και του Νέστου.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη για υποδομές και έργα απαραίτητα για τη γεωργία, όπως αναδασμοί, φράγματα, αρδευτικά έργα, αγροτική οδοποιία και αξιοποίηση γεωθερμίας, καθώς και τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου που θα ενισχύει τις ομάδες παραγωγών και τα συλλογικά σχήματα. Τόνισε ότι οι αγρότες πρέπει να συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση καλλιεργειών, στη χρήση νέων τεχνολογιών και στην εκπαίδευσή τους, ώστε να καταστεί ο πρωτογενής τομέας ανταγωνιστικός και βιώσιμος.

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Πένθος στον Δήμο Αλεξανδρούπολης – Έφυγε από τη ζωή η εργαζόμενη Μαρία Σωτηρούδη

Τη θλίψη του για την απώλεια της Μαρίας Σωτηρούδη εκφράζει ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου...

Παρουσιάστηκε στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης βιβλίο για τις παροιμίες των Πομάκων της Θράκης

Η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Δρ Λαογραφίας Νικολάου Θ. Κόκκα με τίτλο «Dǽdavasa...

Τσικνοπέμπτη με DJ Party στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης – Δύο δρόμοι, ένα μεγάλο γλέντι

Με μουσική, ρυθμό και αποκριάτικο κλίμα θα γιορταστεί η Τσικνοπέμπτη στην Αλεξανδρούπολη την Πέμπτη...

Αλεξανδρούπολη: Μαθητική Καρναβαλική Παρέλαση την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου

Η πιο πολύχρωμη και ξεσηκωτική μαθητική καρναβαλική παρέλαση επιστρέφει στους δρόμους της Αλεξανδρούπολης την...

Παρόμοια