fbpx
26 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 4 Αυγούστου, 2021

Στα «σκαριά» δημιουργία χώρου δωρεάν στάθμευσης πίσω από τον ΟΣΕ

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης θα μισθώσει την έκταση από την ΓΑΙΑΟΣΕ, προκειμένου να αποσυμφορηθεί, μερικώς, το κυκλοφοριακό πρόβλημα στο κέντρο Οι προβληματισμοί και οι προτάσεις της αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο

- Χορηγούμενη-

Μία έκταση 1.832 τετραγωνικών μέτρων, ακριβώς πίσω από τον εκδοτήριο του ΟΣΕ θα μισθώσει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, έναντι 1.000 ευρώ το μήνα, προκειμένου κάτοικοι και επισκέπτες να έχουν ακόμη έναν ελεύθερο χώρο για την στάθμευση των οχημάτων τους.

- Χορηγούμενη-1

Η συμφωνία με τη ΓΑΙΑΟΣΕ προβλέπει, σε πρώτη φάση, την εκμίσθωση της έκτασης για διάστημα 12 μηνών. Οι θέσεις δωρεάν στάθμευσης που θα προκύψουν, αφού γίνει κάποια διαμόρφωση στο χώρο και ληφθούν υπόψη οι ανάγκες του στρατού, υπολογίζονται σε 80.

Το θέμα συζητήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά την οποία οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν προβληματισμούς και αντιπροτάσεις.

Αρχικά, ο σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργος Κουκουράβας, ρώτησε την εισηγήτρια του θέματος κα Ψαλτοπούλου, αν έχει προβλεφθεί η δημιουργία εισόδου-εξόδου στο χώρο, με τις αντίστοιχες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Η κα Ψαλτοπούλου σημείωσε πως θα υπάρχει ειδική μνεία για το θέμα στο συμφωνητικό που θα υπογραφεί, σε συνεργασία με το νομικό τμήμα της ΓΑΙΑΟΣΕ. Στο ζήτημα της εισόδου-εξόδου επέμεινε και ο επικεφαλής της παράταξης Βαγγέλης Λαμπάκης, τονίζοντας πως θα πρέπει να υπάρξει προεργασία για το αν είναι εφικτό να υπάρξει είσοδος-έξοδος, προτού προχωρήσει η διαδικασία.

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Κυριάκος Αραμπατζής τόνισε πως στην έκταση έχει γίνει αποτύπωση και χωροθέτηση, με σχεδιάγραμμα που καθόρισαν οι συγκοινωνιολόγοι του δήμου, στο οποίο προβλέπεται η οριοθέτηση του χώρου, με το προβλεπόμενο εμβαδό ανά αυτοκίνητο κτλ. Όπως είπε, ο χώρος θα χρησιμοποιηθεί από δημότες, δεν θα λειτουργήσει ως επαγγελματικός χώρος στάθμευσης, επομένως, για αυτή τη χρήση, έχει γίνει η απαραίτητη προεργασία.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αδέσμευτη Νέα Αυτοδιοίκηση» Βαγγέλης Μυτιληνός υπογράμμισε πως η παράταξή του είχε τη δημιουργία πάρκινγκ στη συγκεκριμένη έκταση στο πρόγραμμά της. Σημείωσε πως επειδή το πάρκινγκ θα λειτουργεί άνευ αντιτίμου για τους δημότες, δεν χρειάζονται μελέτες που απαιτούνται σε άλλες περιπτώσεις, ωστόσο, τόνισε πως θα πρέπει σίγουρα να υπάρξει πρόβλεψη για είσοδο και έξοδο. Ο ίδιος στάθηκε ακόμη στη συμβολή του δημοτικού συμβούλου Αντώνη Βαμβακερού για την επίτευξη της συμφωνίας Δήμου-ΓΑΙΑΟΣΕ.

Από την πλευρά του, ο κ. Βαμβακερός αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν και κατά τη θητεία της δημοτικής αρχής Λαμπάκη και του ιδίου ως αντιδημάρχου προγραμματισμού, και σε όσα έγιναν τους τελευταίους μήνες, που οδήγησαν στην συμφωνία των δύο πλευρών, κάνοντας λόγο για μία πολύ θετική εξέλιξη για την πόλη.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σάββας Δευτεραίος αναφέρθηκε στην πάγια θέση της παράταξής του, ότι θα πρέπει η δημοτική αρχή να φροντίσει και για δημιουργία θέσεων στάθμευσης περιφερειακά του κέντρου, αφού στόχος είναι να μην μπαίνει καν το αυτοκίνητο στο κέντρο της πόλης, με παράλληλη πύκνωση του δικτύου της αστικής συγκοινωνίας. Εκτίμησε ακόμη ότι το μίσθωμα των 1.000 ευρώ είναι υψηλό.

Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Θέμης Κυριακίδης στάθηκε στο γεγονός ότι το θέμα είναι ημιτελές, αφού δεν συνοδεύεται από τοπογραφικό, το οποίο είναι αναπόσπαστο κομμάτι όταν η συζήτηση αφορά προσδιορισμό χώρου. Διερωτήθηκε αν ο χώρος θα υπάρχει άτυπα ως πάρκινγκ, αναφέρθηκε στη χρήση του και από τον στρατό και σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση που θα αναφέρει με λεπτομέρειες τη χωροθέτηση, το σημείο εισόδου – εξόδου, αλλά και το κόστος των εργασιών που θα χρειαστεί να γίνουν.

Αναφορικά με τις εργασίες, ο κ. Αραμπατζής επισήμανε πως θα γίνουν επεμβάσεις εξυγίανσης του εδάφους και κατασκευές που θα βοηθάνε τη διέλευση των οχημάτων. Οι εργασίες θα γίνουν από συνεργεία του Δήμου, με στόχο να εξασφαλιστούν οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις ασφαλείας. Για τη χρήση του από τον στρατό, σημείωσε πως υπάρχει έγκριση από τον στρατηγό και θα υπάρχει συνεννόηση για τις μέρες που θα χρειάζεται μέρος της έκτασης.

Σε νέα του τοποθέτηση, ο επικεφαλής της παράταξης «Πόλη & Πολίτες» Βαγγέλης Λαμπάκης, σημείωσε πως «κάναμε αγώνα για να πάρουμε την λωρίδα αυτή, αλλά αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα, με πρώτο το θέμα του στρατού. Όταν λοιπόν χρειάζεται το χώρο ο στρατός, θα παίρνετε τηλέφωνα σε όσους έχουν παρκάρει να τα απομακρύνουν; Αφού δεν θα υπάρχει φύλακας για να καθοδηγεί, το πρόβλημα θα είναι τεράστιο. Δίπλα υπάρχει πιάτσα ταξί, χώρος στάθμευσης αστικών, γραμμή τρένου, εκδοτήριο, είναι και η είσοδος-έξοδος της χερσαίας ζώνης, θα υπάρξει κομφούζιο … Αν γίνει ένα ατύχημα που είναι πολύ πιθανό και ενδεχομένως θανατηφόρο, ποιος μαζεύει αυτό που θα συμβεί; Τι θα πούμε;», ενώ παράλληλα κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για προχειρότητα, ζητώντας να αποσυρθεί το θέμα και να επανέλθει με τα εχέγγυα του συγκοινωνιολόγου του Δήμου κ. Πορτοκαλίδη. Τέλος, τόνισε πως η παράταξή του θα υπερψηφίσει το θέμα, με τη σημείωση ότι η λειτουργία του χώρου θα γίνει με νόμιμο τρόπο.

Απαντώντας, ο Δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης, σημείωσε πως «κάποιοι το παλεύαν 9 χρόνια, εμείς το παλέψαμε 1 χρόνο ακριβώς», επισημαίνοντας πως ο ίδιος συμμετείχε σε διαπραγματεύσεις με τη ΓΑΙΑΟΣΕ έχοντας λάβει τη συναίνεση του κ. Πορτοκαλίδη, αλλά και του δ/ντή της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Μαστορόπουλου. Τελικώς, εξασφαλίστηκε η σύμφωνη γνώμη της ΓΑΙΑΟΣΕ για λειτουργία ενός άτυπου χώρου στάθμευσης, με τη συναίνεση και του στρατού, ώστε να υπάρξει η κατάλληλη διαχείριση του χώρου. Ο κ. Ζαμπούκης ευχαρίστησε για τη βοήθειά του τον κ. Βαμβακερό, ενώ υπογράμμισε: «Διερωτώμαι, δεν θέλουμε πάρκινγκ στην πόλη; Όλοι τα έχουμε στα προγράμματα μας, δεν θέλουμε, λοιπόν, μια λύση; Όσοι μιλάτε για κομφούζιο και προχειρότητα και επικινδυνότητα, γιατί δεν τακτοποιήσατε το πάρκινγκ της ιχθυαγοράς;»

Παρεμβαίνοντας, ο τέως Δήμαρχος σημείωσε πως «σας αφήσαμε μελέτη για την ιχθυαγορά με υπεσχεμένη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια και ούτε καν την καταθέσατε».

Τέλος, ο δ/ντής της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου σημείωσε πως ξεκινά η διαδικασία της δημιουργίας ελεύθερου χώρου στάθμευσης, κάτι που χρειάζεται η πόλη, και αν, στην πορεία, χρειαστεί να γίνει είσοδος-έξοδος, ή ο,τιδήποτε άλλο, θα γίνει με τη μέριμνα του Δήμου.

Της Κικής Ηπειρώτου

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ