Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου, 2025
9.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΕλλαδαΣκρέκας: Με τον αγωγό Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς εδραιώνουμε την Ελλάδα και τη...

Σκρέκας: Με τον αγωγό Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς εδραιώνουμε την Ελλάδα και τη Βουλγαρία ως πόλους σταθερότητας

Ο οδικός χάρτης για τη βιωσιμότητα και την πορεία υλοποίησης του σχεδίου για τον νέο ελληνοβουλγαρικό αγωγό πετρελαίου Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας κι ο Βούλγαρος ομόλογος του, Ρόσεν Χριστόφ, με τα επιτελεία τους. Η σύσταση της ομάδας εργασίας είχε προβλεφθεί στο Μνημόνιο Κατανόησης που υπεγράφη ανάμεσα στους δύο υπουργούς στο Μέγαρο Μαξίμου στις 16 Φεβρουαρίου 2023, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του του Προέδρου της Βουλγαρίας, Ρούμπεν Ράντεφ.

Οι δυο υπουργοί συμφώνησαν ότι ο αγωγός έχει μεγάλη γεωστρατηγική σημασία και για τις δύο χώρες, καθώς τις εδραιώνει ως πόλους σταθερότητας και ασφάλειας σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Πρόκειται για ένα έργο που θα συμβάλλει στην απεξάρτηση της Βουλγαρίας από το ρωσικό πετρέλαιο, αλλά και στη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε ενεργειακό κέντρο. Παράλληλα, στη συνάντηση αναφέρθηκε και το ζήτημα της σύστασης μιας εταιρείας ειδικού σκοπού, που πρόκειται να αναλάβει τη σχετική με το έργο προμελέτη σκοπιμότητας.

Τέλος, οι δύο υπουργοί υπογράμμισαν το άριστο επίπεδο σχέσεων των δύο χωρών σε ενεργειακό επίπεδο, ειδικά σε μια περίοδο όπως αυτή που διανύουμε με τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης να έχουν επηρεάσει τους πολίτες τόσο της Ελλάδας, όσο και της Βουλγαρίας. Μετά τη συνάντηση ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Στη σημερινή αβεβαιότητα, απαντούμε με μια ενισχυμένη και πολυδιάστατη ενεργειακή συνεργασία σε δύο άξονες. Με κοινό όραμα την ευημερία των πολιτών μας, εδραιώνουμε την Ελλάδα και τη Βουλγαρία ως πόλους σταθερότητας και ασφάλειας σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, εμβαθύνοντας διαρκώς τη στρατηγική μας συνεργασία στον τομέα της ενέργειας».

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης: Πρόταση για διάσωση και νέα χρήση της «Βίλας Πατσούκα»

Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, με αφορμή δημοσίευμα στην εφημερίδα Η Γνώμη το οποίο αφορά...

Επίσκεψη της Αλεξάνδρας Σδούκου στα γραφεία της ΔΕΕΠ Έβρου στην Αλεξανδρούπολη

Στην Αλεξανδρούπολη και στα γραφεία της ΔΕΕΠ Έβρου βρέθηκε η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας...

Περιορίζονται οι αναβολές στράτευσης – Στο χακί θα ντύνονται οι φοιτητές υποχρεωτικά στα 25 τους, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο

Συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες...

Μήνυμα Μητσοτάκη στους αγρότες: «Ναι» στον διάλογο, αλλά δεν θα ενδώσουμε σε μαξιμαλιστικά αιτήματα

Αυστηρό μήνυμα προς τους αγρότες έστειλε τα ξημερώματα της Παρασκευής ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς...

Παρόμοια