fbpx
14.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σεισμός στην Τουρκία: Σκηνές αποκάλυψης και φωνές αγωνίας στα συντρίμμια – 4.300 οι νεκροί μέχρι στιγμής

- Χορηγούμενη-

Οι δύσκολες συνθήκες και οι χαμηλές θερμοκρασίες εμπόδισαν τις ολονύχτιες προσπάθειες διάσωσης, μία ημέρα μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 4.300 ανθρώπους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί οτι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να ξεπεράσει τις 20.000.

Την ώρα που το μέγεθος της καταστροφής από τον σεισμό των 7,8 βαθμών συνεχίζει να ξεδιπλώνεται, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να ξεπεράσει τις 20.000.

Διεθνείς αποστολές διάσωσης έσπευσαν και στις δύο πληγείσες χώρες και εργάστηκαν όλη νύχτα για να βρουν επιζώντες. Η Κωνσταντινούπολη έστειλε περίπου 13.000 άτομα διάσωσης στην περιοχή του σεισμού νωρίς το πρωί της Τρίτης, δήλωσε ο κυβερνήτης Ali Yerlikaya. Η ομάδα αποτελείται από προσωπικό και εθελοντές και στάλθηκαν κυρίως στην επαρχία Χατάι. Το Χατάι υπέστη καταστροφικές ζημιές από τον σεισμό της Δευτέρας – ο οποίος χώρισε επίσης τον διάδρομο προσγείωσης στο αεροδρόμιο Χατάι στα δύο.

Ο σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών τα ξημερώματα της Δευτέρας (6/2) και οι μετασεισμοί που ακολούθησαν, συμπεριλαμβανομένου ενός σεισμού 7,5 Ρίχτερ, εξαφάνισαν ολόκληρες πολυκατοικίες στην Τουρκία και προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές στις συριακές κοινότητες που είχαν ήδη καταστραφεί από πάνω από μια δεκαετία πολέμου.

Την Τρίτη (7/2), κάτω από ένα σωρό ερείπια στη νότια τουρκική επαρχία Χατάι, ακούστηκε η φωνή μιας γυναίκας που καλούσε σε βοήθεια. Κλαίγοντας στη βροχή, ένας κάτοικος της περιοχής ονόματι Ντενίζ έσφιξε τα χέρια του από απόγνωση. «Κάνουν θορύβους, αλλά κανείς δεν έρχεται», είπε. «Είμαστε συντετριμμένοι, Θεέ μου… Φωνάζουν. Λένε «Σώστε μας», αλλά δεν μπορούμε να τους σώσουμε. Πώς θα τους σώσουμε; Δεν υπάρχει κανείς από το πρωί».

Στην πόλη Καχραμανμάρας στη νοτιοανατολική Τουρκία, μάρτυρες προσπάθησαν να κατανοήσουν την έκταση της καταστροφής. «Πιστεύαμε ότι ήρθε η αποκάλυψη», είπε η Μελίσα Σαλμάν, μια 23χρονη δημοσιογράφος. «Ήταν η πρώτη φορά που βιώσαμε κάτι τέτοιο».

Άγνωστος αριθμός εγκλωβισμένων
Άγνωστος αριθμός ανθρώπων παραμένει εγκλωβισμένος κάτω από τα ερείπια και οι προσπάθειες ανεύρεσης επιζώντων έχουν ματαιωθεί από τις παγερές συνθήκες. Οι κακές συνδέσεις στο Διαδίκτυο και οι κατεστραμμένοι δρόμοι μεταξύ των περιοχών που έχουν πληγεί περισσότερο στο νότο της Τουρκίας, όπου κατοικούν εκατομμύρια άνθρωποι, δυσκολεύουν επίσης τις ομάδες διάσωσης.

«Είναι ένας αγώνας με τον χρόνο, λέει ο ειδικός γιατρών και καταστροφών, δρ Ρίτσαρντ Μουν από το Πανεπιστημίου Duke. Η έλλειψη νερού και οξυγόνου είναι κρίσιμοι παράγοντες για την επιβίωση δήλωσε. Κάθε ενήλικας χάνει έως και 1,2 λίτρα νερού καθημερινά, ούρα, εκπνοή, υδρατμοί και εφίδρωση εάν υπάρχουν. Στο σημείο που έχει χάσει περίπου οκτώ λίτρα, τότε ένα άτομο αρρωσταίνει βαριά» είπε ο Δρ Μουν, ο οποίος μίλησε στο BBC Newsday.

Επιπλέον, τώρα είναι χειμώνας στην Τουρκία και τη Συρία. Ένας μέσος ενήλικας μπορεί να ανεχθεί θερμοκρασίες τόσο χαμηλές όσο περίπου 21 βαθμούς Κελσίου επ’αόριστον. Όταν όμως κάνει περισσότερο κρύο, το σώμα χάνει την ικανότητά του να διατηρεί τη θερμότητα.

«Σε εκείνο το σημείο, η θερμοκρασία του σώματος ακολουθεί ουσιαστικά τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Και ο ρυθμός με τον οποίο μπορεί να συμβεί αυτό θα εξαρτηθεί από τη μόνωση που μπορεί να έχει το άτομο ή ποιο είναι το καταφύγιο που μπορεί να έχει υπόγεια. Αλλά τελικά, πολλοί άτυχοι άνθρωποι μπορεί να υποκύψουν στην υποθερμία», είπε ο Δρ Μουν.

Ο νέος «εφιάλτης» της Συρίας
Στη Συρία, οι επιπτώσεις του σεισμού επιδεινώθηκαν από την καταστροφή των 11 και πλέον ετών εμφυλίου πολέμου. Ανώτατος αξιωματούχος ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ είπε ότι οι ελλείψεις καυσίμων στη Συρία και ο σκληρός χειμώνας εμποδίζουν επίσης τις προσπάθειες αρωγής.

«Οι υποδομές είναι κατεστραμμένες, οι δρόμοι που χρησιμοποιούσαμε για ανθρωπιστική εργασία έχουν υποστεί ζημιά, πρέπει να είμαστε δημιουργικοί στο πώς θα φτάσουμε στους ανθρώπους… αλλά εργαζόμαστε σκληρά», δήλωσε στο Reuters ο συντονιστής του ΟΗΕ Ελ-Μοστάφα Μπενλαμλίχ. Την Τρίτη, η τουρκική υπηρεσία παροχής βοήθειας AFAD ανέφερε ότι υπήρχαν 2.921 θάνατοι σε αυτή τη χώρα. Ο αριθμός των νεκρών στη Συρία ανήλθε σε 1.444, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων θανάτων μέχρι στιγμής σε 4.365.

Τη Δευτέρα, η Κάθριν Σμόλγουντ, ανώτερη αξιωματικός έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ για την Ευρώπη, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να «οκταπλασιαστεί» σε σχέση με τους αρχικούς αριθμούς. «Πάντα βλέπουμε το ίδιο πράγμα με τους σεισμούς, δυστυχώς οι αρχικές αναφορές για τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν πεθάνει ή που έχουν τραυματιστεί θα αυξηθούν αρκετά σημαντικά την εβδομάδα που ακολουθεί».

Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα
Η σεισμική δραστηριότητα συνέχισε στην περιοχή την Τρίτη, με ένα νέο σεισμό 5,6 Ρίχτερ να πλήττει την κεντρική Τουρκία, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC).

Πολλές κυβερνήσεις έσπευσαν να αποστείλουν βοήθεια, προσωπικό και εξοπλισμό για να βοηθήσουν τις προσπάθειες διάσωσης. Υποσχέσεις για βοήθεια ήρθαν τη Δευτέρα από χώρες σε όλη την Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή, καθώς και τη Βόρεια Αμερική. Η Τουρκία είπε ότι έλαβε προσφορές βοήθειας από 45 κυβερνήσεις, από το Κουβέιτ μέχρι την Ινδία και τη Ρωσία.

Η Συρία δήλωσε τη Δευτέρα ότι η βοήθεια που στάλθηκε μετά τον σεισμό θα φτάσει σε όλο τον πληθυσμό της, παρόλο που η Δαμασκός δεν ελέγχει όλη την επικράτειά της. «Διαβεβαιώνουμε τον ΟΗΕ ότι είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε και να συντονιστούμε για την παροχή βοήθειας σε όλους τους Σύρους σε όλη την επικράτεια της Συρίας», δήλωσε ο απεσταλμένος της Συρίας στον ΟΗΕ Μπασάμ Σαμπάγκ μετά τη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για να διαβιβάσει το αίτημα της συριακής κυβέρνησης για βοήθεια.

Το συριακό υπουργείο Υγείας ανέφερε ζημιές στις επαρχίες Χαλέπι, Λατάκια, Χάμα και Ταρτούς, στις ακτές της Μεσογείου. Στο ελεγχόμενο από την κυβέρνηση Χαλέπι, πλάνα στο Twitter έδειξαν δύο γειτονικά κτήρια να καταρρέουν το ένα μετά το άλλο, γεμίζοντας τους δρόμους με σκόνη. Δύο κάτοικοι της πόλης, η οποία έχει υποστεί μεγάλες ζημιές στον πόλεμο, είπαν ότι τα κτήρια έπεσαν τις ώρες μετά τον σεισμό, ο οποίος έγινε αισθητός μέχρι την Κύπρο και τον Λίβανο.

Ο Ραέντ αλ Σαλέχ από τα Συριακά «Λευκά Κρανη», μία υπηρεσίας διάσωσης σε εδάφη που ελέγχονται από τους αντάρτες, γνωστή για την ανάσυρση ανθρώπων από τα ερείπια κτιρίων που καταστράφηκαν από αεροπορικές επιδρομές, είπε ότι βρίσκονταν σε «έναν αγώνα ενάντια στον χρόνο για να σώσουν τις ζωές όσων βρίσκονται κάτω από τα ερείπια»

Η τουρκική τηλεόραση έδειξε διασώστες να σκάβουν στα ερείπια ισοπεδωμένων κτηρίων στην πόλη Kαχραμανμαρμαράς και στη γειτονικό Γκαζιάντεπ, όπου καταστράφηκαν ολόκληρα πολυώροφα τετράγωνα. Κτήρια κατέρρευσαν επίσης στις πόλεις Aντιγιαμάν, Mαλάτια και Ντιγιάρμπακιρ όπου οι άνθρωποι βγήκαν στο δρόμο πανικόβλητοι.

Παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες έξω, τρομοκρατημένοι κάτοικοι πέρασαν τη νύχτα στους δρόμους, όπου μαζεύτηκαν γύρω από τις φωτιές για ζεστασιά. Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βρίσκεται υπό πίεση να προσφέρει μία αποτελεσματική απάντηση στην καταστροφή, εν όψει των εκλογών της 14ης Μαΐου.

«Όλοι δίνουν την καρδιά και την ψυχή τους στις προσπάθειες, αν και η χειμερινή περίοδος, ο κρύος καιρός και ο σεισμός κατά τη διάρκεια της νύχτας έκαναν τα πράγματα πιο δύσκολα», είπε.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο