fbpx
9.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σε κίνδυνο η τραχεία πεύκη της Θάσου έντομο απειλεί το σύνολο των δέντρων στα δάση

- Χορηγούμενη-

Μετά την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου Σεπτέμβρη ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα έχει ανακύψει το τελευταίο διάστημα και απειλεί τον δασικό πλούτο του νησιού της Θάσου.

Ένα μεγάλο μέρος της τραχείας Πεύκης έχει προσληφθεί από ένα έντομο που νεκρώνει στην αρχή τα κλαδιά και στη συνέχεια σύνολο του δέντρου στο οποίο έχει εισχωρήσει. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Ινστιτούτου δασικών ερευνών που εξέτασε δείγματα της τραχείας Πεύκης που έχει προσληφθεί, βρέθηκαν πολυάριθμες στοές κάτω από τον φλοιό, η μορφή των οποίων παρέπεμπε στο είδος tomicus piniperda που ανήκει στην υποοικογένεια των Scolytinac.

Μετά από ενδελεχή εξέταση κάτω από τον φλοιό εντοπίστηκαν αρκετές προνύμφες αλλά και ένα ενήλικο άτομο που επιβεβαίωσαν όντως, ότι η εν λόγω προσβολή οφείλεται στο είδος Tomicus piniperda. Σε αυτό συνηγορεί και το σύμπτωμα κατά το οποίο πλάγιοι κλάδοι εμφανίζουν νέκρωση, καθώς το συγκεκριμένο είδος διάγει φάγωμα ωρίμανσης σε κλαδιά μικρότερης διαμέτρου.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος από το ινστιτούτο δασικών ερευνών προτείνεται η άμεση απομάκρυνση των προσβεβλημένων ατόμων Πεύκης, καθώς η παραμονή τους κατά την περίοδο της άνοιξης, θα ευνοούσε την περαιτέρω εξάπλωση της ασθένειας σε γειτονικά, ακόμη και υγιή δέντρα. Σύμφωνα δηλαδή με τη διάγνωση του ινστιτούτου, τα δέντρα στα οποία εντοπίζεται το πρόβλημα, πρέπει όχι μόνο να κοπούν αλλά και να απομακρυνθούν από το δάσος.

Μετά την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου Σεπτέμβρη ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα έχει ανακύψει το τελευταίο διάστημα και απειλεί τον δασικό πλούτο του νησιού της Θάσου. Ένα μεγάλο μέρος της τραχείας Πεύκης έχει προσληφθεί από ένα έντομο που νεκρώνει στην αρχή τα κλαδιά και στη συνέχεια σύνολο του δέντρου στο οποίο έχει εισχωρήσει. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Ινστιτούτου δασικών ερευνών που εξέτασε δείγματα της τραχείας Πεύκης που έχει προσληφθεί, βρέθηκαν πολυάριθμες στοές κάτω από τον φλοιό, η μορφή των οποίων παρέπεμπε στο είδος tomicus piniperda που ανήκει στην υποοικογένεια των Scolytinac.

Μετά από ενδελεχή εξέταση κάτω από τον φλοιό εντοπίστηκαν αρκετές προνύμφες αλλά και ένα ενήλικο άτομο που επιβεβαίωσαν όντως, ότι η εν λόγω προσβολή οφείλεται στο είδος Tomicus piniperda. Σε αυτό συνηγορεί και το σύμπτωμα κατά το οποίο πλάγιοι κλάδοι εμφανίζουν νέκρωση, καθώς το συγκεκριμένο είδος διάγει φάγωμα ωρίμανσης σε κλαδιά μικρότερης διαμέτρου. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος από το ινστιτούτο δασικών ερευνών προτείνεται η άμεση απομάκρυνση των προσβεβλημένων ατόμων Πεύκης, καθώς η παραμονή τους κατά την περίοδο της άνοιξης, θα ευνοούσε την περαιτέρω εξάπλωση της ασθένειας σε γειτονικά, ακόμη και υγιή δέντρα.

Σύμφωνα δηλαδή με τη διάγνωση του ινστιτούτου, τα δέντρα στα οποία εντοπίζεται το πρόβλημα, πρέπει όχι μόνο να κοπούν αλλά και να απομακρυνθούν από το δάσος.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο