Σε ερωτήσεις θεσμικών απάντησε ο Γ. Σταθάκης (βίντεο)

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στις Φέρες ο Γιώργος Σταθάκης Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κλήθηκε να απαντήσει και σε ερωτήσεις εκπροσώπων φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε.

Την πρώτη ερώτηση τη δέχθηκε από τον Β. Παντελίδη πρόεδρο του ΤΟΕΒ Φερών Πέπλου και αφορούσε την άρδευση που όπως είπε πολλές φορές γίνεται με πρωτόγονες συνθήκες αφού τα αποστραγγιστικά κανάλια αναγκάζονται να τα χρησιμοποιήσουν για αρδευτικά. Επεσήμανε επίσης την προβληματική λειτουργία των αντλιοστασίων και το υψηλό κόστος του ρεύματος που απορροφά το 1/3 του προϋπολογισμού του ΤΟΕΒ. Αναφέρθηκε ακόμα και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της γης των αντλιοστασίων που δεν είναι ξεκάθαρο και δεν μπορεί ο Οργανισμός να το χρησιμοποιήσει για την εγκατάσταση και εκμετάλλευση φωτοβολταϊκών.

Επίσης ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Έβρου Λ. Κιτσικίδης, εξέφρασε τους προβληματισμούς του αναφέροντας ότι τα δίκτυα είναι μπλοκαρισμένα σε Αλεξανδρούπολη και Φέρες καθώς η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι δεν χωράει άλλα φωτοβολταϊκά το σύστημα, και χρειάζεται αναβάθμιση που θα γίνει μετά το 2023. Επίσης ζήτησε την επιδότηση 30% αφού το 10% είναι πολύ χαμηλό και ιδιαίτερη προσοχή για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά συστήματα, αφού θα μπορούσε να επιφέρει ένα καλό εισόδημα στους αγρότες.

Χορηγούμενη

Ο Κ. Αλεξανδρής Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης τόνισε ότι οι μεγάλες εταιρείες έχουν καταλάβει το δίκτυο και οι μικρομεσαίοι αγρότες δύσκολα μπορούν να προβούν τελικά σε επενδύσεις αγροτικών φωτοβολταϊκών. Ανέφερε ακόμα πως οι ΤΟΕΒ δεν έχουν εκσυγχρονιστεί και η λειτουργία τους αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα.

Ο Ν. Γρηγοριάδης Διευθυντής της ΕΑΣ Έβρου από την πλευρά του αναφέρθηκε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τα πάγια περιουσιακά στοιχεία των Ενώσεων, γήπεδα στα οποία θα μπορούσαν να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά συστήματα αλλά είναι υπό εκκαθάριση και δεν μπορούν να αξιοποιηθούν.

Ο Αντιδήμαρχος Φερών Ν. Γκότσης επεσήμανε πως όλοι όσοι προηγήθηκαν έθεσαν πολύ καλά τα προβλήματα στον υπουργό κι ο ίδιος αναφέρθηκε στα θέματα που αντιμετωπίζουν οι μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις με το κόστος της ενέργειας. Αναρωτήθηκε αν θα υπήρχε η δυνατότητα η κάθε επιχείρηση να έχει μια μικρή μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού που να καλύπτει τις δικές της ανάγκες για να μειώνει έτσι το κόστος παραγωγής της.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας απάντησε σε όλα τα παραπάνω. Επεσήμανε πως το ΕΤΜΕΑΡ ήταν ελλειμματικό αφού η περικοπή των τιμών έγινε από 2014. Ωστόσο τα φωτοβολταϊκά εξακολούθησαν να είναι κερδοφόρα τουλάχιστον για όσους είχαν χαμηλό δανεισμό και να αντιμετωπίζουν προβλήματα όσοι είχαν υψηλό. Ωστόσο υποστήριξε πως σήμερα έχει επέλθει μια ισορροπία. Οι ΑΠΕ είναι πλέον αποδοτικές αλλά πράγματι απαιτείται διευκόλυνση των επενδύσεων.

Όσο για τις σχέσεις του ΤΟΕΒ με τη ΔΕΗ, είπε πως θα πρέπει να γίνει ρύθμιση των χρεών τους και σε συνδυασμό με τη δυνατότητα αποπληρωμής.

Χαρακτήρισε σοβαρό το θέμα των υπερφορτωμένων δικτύων και είπε πως οι σχεδιασμοί μπορούν να αλλάξουν και να επιταχυνθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης των απαιτούμενων έργων.

Υπαρκτό πρόβλημα, χαρακτήρισε και τη δέσμευση των δικτύων από τις μεγάλες εταιρείες και επεσήμανε πως είναι  ένα θέμα που θα πρέπει να εξετασθεί και να αποδεσμευτεί μέρος τους, από επενδύσεις που δεν έχουν γίνει.

Όσο για τις μεταποιητικές δραστηριότητες, απάντησε πως υπάρχουν προγράμματα ειδικά για τις κτηνοτροφικές μονάδες με παραγωγή ενέργειας από βιομάζα και είναι ένα ανοιχτό πεδίο δράσης, χωρίς να υπάρχουν θεσμικά προβλήματα.

Δείτε αναλυτικά: