fbpx
9.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σαρώνει η γρίπη των πτηνών στη Βουλγαρία

- Χορηγούμενη-

Θανατώθηκαν 110.000 πουλερικά στη γειτονική χώρα – Μικρή η ανησυχία στην ΑΜ-Θ, αλλά υπαρκτή

Διαστάσεις επιδημίας τείνει να λάβει στη γειτονική Βουλγαρία, η γρίπη που προσβάλει τα πουλερικά και εξ αιτίας της οποίας, οι αρχές της χώρας έχουν θανατώσει περίπου 110.000 πτηνά – κατά κύριο λόγο πάπιες.
Πρόκειται για τον ιό Η5Ν8, ο οποίος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, ωστόσο μπορεί να προκαλέσει έως και θάνατο στα πτηνά.
Ο ιός Η5Ν8 βρίσκεται σε έξαρση αυτή την περίοδο στη βόρεια Ευρώπη και θεωρείται δεδομένο ότι θα περάσει και στην Ελλάδα. Ούτως ή άλλως ήδη ένα κρούσμα του έχει καταγραφεί στο Δέλτα του Έβρου, όταν πριν από μερικές ημέρες εντοπίστηκε εκεί ένας ασθενής κύκνος.
Τα περιστατικά θα αυξηθούν, λέει στον «Χ» ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ΑΜ-Θ Αχιλλέας Σαχαπατζίδης σπεύδοντας όμως να διευκρινίσει ότι η ανησυχία είναι μικρής κλίμακας καθότι ο ιός δεν προσβάλλει τον άνθρωπο, οπότε ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία δεν είναι μεγάλος. Η «βεβαιότητα» περί της έλευσης της νόσου και στην Ελλάδα οφείλεται στο γεγονός ότι ο ιός μεταφέρεται από τα αποδημητικά πτηνά που διαχειμάζουν στους υγροβιότοπους της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και τα οποία κατά κύριο λόγο δεν φέρουν εμφανή τα σημάδια της νόσου. Αντίθετα με τα άγρια αποδημητικά, τα οικόσιτα πτηνά γίνονται πολύ εύκολα αντιληπτά σε περίπτωση που προσβληθούν από τον ιό καθώς εμφανίζουν έντονα συμπτώματα της νόσου όπως: βήχα, έκκριμα από τα μάτια ή/και το στόμα, κατάπτωση, ταχεία θνησιμότητα, ενώ συνήθως η προσβολή του κοπαδιού είναι μαζική.
Σε περίπτωση που προσβληθεί ένα μέλος του κοπαδιού, θανατώνονται όλα τα πτηνά που το απαρτίζουν και φυσικά είναι ακατάλληλα για κατανάλωση, ενώ περισσότερο εκτεθειμένα στον κίνδυνο του ιού είναι τα οικόσιτα πτηνά, σύμφωνα με τον κο Σαχπατζίδη. Κι αυτό γιατί τα οικόσιτα πτηνά είναι περισσότερο πιθανό να έρθουν σε επαφή με κάποιο άγριο που φέρει τον ιό και άρα μπορεί να τους τον μεταδώσει.
Τα πτηνά των οργανωμένων εκτροφών έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τον ιό ακριβώς επειδή είναι έγκλειστα στις μονάδες όπου εκτρέφονται και δεν έρχονται σε επαφή με άλλα ζώα.
Ειρήσθω εν παρόδω, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης λειτουργούν τρεις οργανωμένες εκμεταλλεύσεις πτηνών, η μεγαλύτερη εκ των οποίων βρίσκεται στον Έβρο και δύο μικρότερες στην Ξάνθη και την Καβάλα.
xronos.gr

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο