fbpx
18.9 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Σ. Κελέτσης: «Προσωπικός μου στόχος να εκμεταλλευτούμε όλα τα Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα και να κρατήσουμε νέο κόσμο στην αγροτική δραστηριότητα» (βιντεο)

- Χορηγούμενη-

Στην εκπομπή «Εξελίξεις» της Δέλτα Τηλεόρασης Θράκης, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Σταύρος Κελέτσης, μίλησε στον Σάκη Σταυρίδη για θέματα της αρμοδιότητάς του, αλλά και της πολιτικής επικαιρότητας.

Αφορμή στάθηκε η πραγματοποίηση της ημερίδας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της αλιείας, με στόχο την ενημέρωση αλλά και τη συμμετοχή και κατάθεση θέσεων των αλιέων σε όλα όσα τους αφορούν.

Σύμφωνα με τον κ. Κελέτση οι αλιείς που συμμετείχαν μαζικά στην ημερίδα, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. «Η Κοινή Ευρωπαϊκή Αλιευτική Πολιτική έχει στόχο τη βιώσιμη αλιεία, με παράλληλη προστασία των ιχθυοαλλιευμάτων. Για να υπάρχει αυτή η ισορροπία πρέπει να υπάρχει παρακολούθηση και έλεγχος των αλιευμάτων. Αυτό επιτυγχάνεται και το ΟΣΠΑ κι αυτό παρουσιάσαμε στους αλιείς» εξήγησε, σημειώνοντας ότι οι ίδιοι έχουν καταλάβει πως πρέπει να ψαρεύουν για να καλύπτουν τις ανάγκες της αγοράς, αλλά να αφήνουν και αλιεύματα για το μέλλον.

Στο σχεδιασμό του Υπουργείου, υπάρχουν σχεδιασμοί για συνεχή ενημέρωση των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των μελισσοκόμων.

Ο Σάκης Σταυρίδης έθεσε το ερώτημα για τον Κέντρο εξωτικών νοσημάτων της Ορεστιάδας, που ουσιαστικά όπως παραδέχθηκε ο κ. Κελέτσης δεν λειτούργησε ποτέ και για τη στελέχωση των υπηρεσιών του νομού με κτηνιάτρους. «Είναι μια εκκρεμότητα, την οποία πρέπει να εξετάσουμε. Έχω αναθέσει σε μια επιτροπή να μελετήσει τη στελέχωση αυτού του κέντρου αλλά ακόμα δεν έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε» εξήγησε.

Σε ερώτηση για τους μελισσοκόμους του νομού που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, και που ακόμα δεν έχει προχωρήσει η αντικατάσταση αυτών που καταστράφηκαν και σύμφωνα με τον κ. Καλογιατζίδη και δηλώσεις του, ότι του χρόνου ίσως να μην υπάρχουν μελίσσια στον Έβρο, ο κ. Κελέτσης είπε πως «δεν συμμερίζεται την απαισιοδοξία του. Έχω συναντηθεί πολλές φορές μαζί του όπως και με τον κ. Χριστοδούλου. Έχω πάρει ένα υπόμνημα το οποίο εξετάζουμε. Στο κομμάτι των αποζημιώσεων ότι δόθηκε στη Θεσσαλία δόθηκε και στον Έβρο» σημείωσε τονίζοντας ότι είναι γνώστης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και εξετάζεται κάθε πρόσθετη βοήθεια από Ευρωπαϊκά προγράμματα στο μέλλον.

Επίσης τόνισε τη δημιουργία του Μελισσοκομικού Πάρκου, όπου ήδη έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του, για ανασύσταση στην περιοχή της Κοτρωνιάς και θα χρηματοδοτηθεί από δύο τομεακά προγράμματα για υποδομές και φύτευση.

Ο κ. Κελέτσης τόνισε πως η επικοινωνία με τους αγρότες και κτηνοτρόφους είναι άριστη, γιατί αναγνωρίζουν τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης, γίνεται ανταλλαγή απόψεων, γίνεται ένας άμεσος διάλογος και ουσιαστικός που τους λύνει απορίες.

Η συζήτηση με το Σάκη Σταυρίδη περιλάμβανε και τον ΟΠΕΚΕ και τα διάφορα προβλήματα πληρωμών που προέκυψαν. Ο Υφυπουργός παραδέχθηκε τις μειώσεις στη βασική ενίσχυση, όμως τόνισε πως στο επόμενο χρονικό διάστημα οι πληρωμές θα ομαλοποιηθούν, στα άλλα προγράμματα στήριξης.

Όσο για τις κινητοποιήσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει οι αγρότες ανά τη χώρα, ο κ. Κελέτσης είπε πως ποτέ δεν θα σταματήσει ο διάλογος μαζί τους. «Σε πολλές χώρες της Ευρώπης γίνονται διαμαρτυρίες γιατί υπάρχουν πολλά προβλήματα όπως η αύξηση του κόστους παραγωγής» επεσήμανε.

«Προσωπικό μου στοίχημα, βασικός στόχος είναι να εκμεταλλευτούμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μας δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κοινή Αγροτική Πολιτική στο έπακρο, έτσι ώστε και να εκσυγχρονίσουμε τη γεωργία μας, την κτηνοτροφία μας και ταυτόχρονα να κρατήσουμε κυρίως το νέο κόσμο στην αγροτική δραστηριότητα» τόνισε.

Δείτε όλα όσα συζητήθηκαν:

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο