“Τα σχολεία είναι υποχρεωμένα να δεχτούν ακόμα και τα ανεμβολίαστα παιδιά” (video)

Σε θολό τοπίο γίνονται για μια ακόμη χρονιά οι εγγραφές των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία της χώρας σε ό,τι αφορά το εξαιρετικά κρίσιμο θέμα του εμβολιασμού για λοιμώδη μεταδοτικά νοσήματα.

Πιο συγκεκριμένα, εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για την εγγραφή των μαθητών στο νηπιαγωγείο και στην Α’ τάξη του δημοτικού σχολείου ορίζει πως είναι απαραίτητη η επίδειξη του Βιβλιαρίου Υγείας του Παιδιού ή η προσκόμιση άλλου στοιχείου από το οποίο να προκύπτει ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια.

Από την άλλη , διευκρινίζεται πως «οι γονείς που για οποιουσδήποτε άλλους λόγους, δεν επιθυμούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους, οφείλουν να προσκομίζουν βεβαίωςεις ιατρικής αντένδειξης».

Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί να δοθεί από τον γιατρό, κατά παραγγελία των γονιών και των υποστηρικτών του αντιεμβολιαστικού κινήματος, εξηγεί και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου, Παναγιώτης Βάρναλης, άρα όπως προσθέτει η εγκύκλιος αυτή δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Όμως, η υποχρέωση εκπαίδευσης των παιδιών, είναι υπέρτερη της οποιασδήποτε απόφασης του να μη γραφτεί ένα παιδί στο σχολείο, με λίγα λόγια, ακόμα και εάν το παιδί δεν είναι εμβολιασμένο είναι υποχρεωμένο το σχολείο να το εγγράψει, και εδώ ακριβώς είναι το κενό στη νομοθεσία,

“Επί της ουσίας, μπορεί ένα παιδί να γραφτεί στο σχολείο, ακόμα και εάν δεν είναι εμβολιασμένο, και δεν μπορεί κανένας δάσκαλος να το απαγορεύσει, με όλους τους κινδύνους που αυτό εγκυμονεί για τα άλλα παιδιά.” υπογραμμίζει ο Παναγιώτης Βάρναλης.