fbpx
25.9 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021

Ψήφισμα και επιστολή για την Αναβάθμιση και Αυτονόμηση του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου

- Χορηγούμενη-

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

- Χορηγούμενη-1

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Αξιότιμοι κύριοι Πρόεδροι,

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Οι φορείς της Θράκης είπαν «ΟΧΙ» στα διόδια στη Μέστη

Οι Σύλλογοι του κεντρικού και βορείου τμήματος του Ν. Έβρου , Πολιτιστικοί, Γυναικών, Αθλητικοί, Αιμοδοτών υλοποιήσαμε τρείς Γενικές Συνελεύσεις στη Ν. Βύσσα Ορεστιάδος, στο Διδυμότειχο και στο Σουφλί με καθολική συμμετοχή όλων των Συλλόγων και Φορέων της περιοχής. Συναποφασίσαμε σε ένα κοινό ψήφισμα το οποίο και υπογράφεται από 250 Συλλόγους και Φορείς, οι οποίοι δραστηριοποιούνται είτε στο Νομό Έβρου είτε στην υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη κι όπου υπάρχουν Εβρίτες άνα τον κόσμο.

Καταλήξαμε σε προτάσεις και λύσεις ως προς την Αναβαθμισμένη Αυτονομία του Νοσοκομείου μας, τις οποίες και σας κοινοποιούμε και σας δηλώσουμε ξεκάθαρα την βούληση της τοπικής κοινωνίας για την αναβαθμισμένη αυτόνομη λειτουργία του Νος.Διδυμοτείχου, όταν θα τεθεί αυτό το θέμα προς ψήφιση στη Βουλή.

Όλοι οι ανωτέρω εκφράζουν αμέριστη συμπαράσταση προς το Νοσοκομείο της περιοχής μας, το Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου (ΓΝ Διδ/χου, για συντομία), ενόψει της διαβούλευσης για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Υγεία στην χώρα μας (και συγκεκριμένα, για τα Διασυνδεόμενα Νοσοκομεία). Στο πλαίσιο αυτό εκδόθηκε στις 03 Μαίου 2017 Ομόφωνο Ψήφισμα Συλλόγων και Θεσμικών Φορέων Έβρου (το οποίο και σας αποστέλλουμε συνημμένα).

Ειδικότερα, στο ανωτέρω Ψήφισμα των συλλόγων και στην παρούσα επιστολή εκφράζουμε την αγωνία και διαμαρτυρία των συμπολιτών μας σχετικά με την λειτουργία του ΓΝ Διδ/χου. Στόχος μας είναι να αγωνιστούμε για την Αναβαθμισμένη Αυτονομία του Νοσοκομείου μας και να απομακρύνουμε την παραμικρή έστω πιθανότητα για την υποβάθμισή, τώρα ή και μελλοντικά.

 

Η Αναβαθμισμένη και Αυτόνομη λειτουργία του ΓΝ Διδ/χου αποτελεί για εμάς αδιαπραγμάτευτο αίτημα και επιπλέον, εκ των ων ουκ άνευ συνθήκη εγγύησης παροχής υπηρεσιών Υγείας που αρμόζουν στους πολίτες ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους (περισσότερο δε, ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Το ανωτέρω αίτημά μας είναι ομόθυμο, ομόψυχο και υπερκομματικό. Οι μαζικές κινητοποιήσεις των Πολιτών, Συλλόγων, Φορέων και Σωματείων φαίνεται να είναι πλέον μονόδρομος για αυτό. Υπογραμμίζουμε ότι ο Νομός μας παρουσιάζει ιδιόμορφες γεωγραφικές συνθήκες, όντας παραμεθόριος και επιπλέον, με μεγάλη έκταση και μακρές χιλιομετρικές αποστάσεις, ιδίως στον άξονα Βορρά – Νότου. Υπενθυμίζουμε ότι το ΓΝ Διδ/χου αποτελεί το ΜΟΝΑΔΙΚΟ δευτεροβάθμιο νοσηλευτικό ίδρυμα στην ευρύτερη περιοχή του Βορείου Έβρου. Τα γεγονότα αυτά δεν επιτρέπουν την υποβάθμιση του Νοσοκομείου μας, απλά και μόνο, λόγω των κακώς εννοουμένων μνημονιακών δεσμεύσεων.

Οι πολίτες μας έδειξαν με την στάση και την συμπαράστασή τους, ότι έχουν κουραστεί από υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και είναι πλέον έτοιμοι να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, την αγωνιστική διεκδίκηση του αιτήματος τους. Αναγκαζόμαστε λοιπόν, να πάρουμε την κατάσταση στα δικά μας χέρια και να προχωρήσουμε σε περαιτέρω κινητοποιήσεις, αξιοποιώντας και τον κοινωνικό ρόλο των ΜΜΕ, ώστε να ανατρέψουμε την υφιστάμενη και διαιωνιζόμενη υποβάθμιση του ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ Νοσοκομείου της περιοχής μας.

Η Υγεία μας δε είναι δυνατόν και δεν πρέπει να είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Όλοι δικαιούμαστε πάνω απ’ όλα άριστες συνθήκες περίθαλψης, τόσο εμείς όσο και τα παιδιά μας. Και σε αυτό δεν πρέπει και δεν θα υποχωρήσουμε!

Προς τούτο, ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ και ΕΝΩΜΕΝΟΙ τη δίκαιη Αναβαθμισμένη Αυτονομία του ΓΝ Διδυμοτείχου: του Νοσοκομείου μας!

Εκ της Συντονιστικής Επιτροπής

Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ

Το Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου είναι το ανατολικότερο νοσοκομείο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λειτουργεί από το 1946. Βρίσκεται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την Τουρκία και 70 χιλιομέτρων από τη Βουλγαρία. Εξυπηρετεί, μαζί με τα Κέντρα Υγείας , Σουφλίου, Ορεστιάδας και Δικαίων, τα 2/3 του νομού σε έκταση και περισσότερο από 80.000 κατοίκους της περιοχής του Β. Έβρου, την 50η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού και την μεγαλύτερη μεραρχία στρατού της πατρίδος μας, την 16η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού. Επίσης προσφέρει υγειονομική κάλυψη στους φοιτητές της Σχολής Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου, της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του ΔΠΘ της Ορεστιάδας, αλλά και του Τμήματος Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου του Τ.Ε.Ι Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Επιπροσθέτως, είναι η μοναδική μόνιμη υγειονομική δομή για την προληπτική εξέταση και περίθαλψη των φιλοξενουμένων, του λειτουργούντος εδώ και αρκετά χρόνια ΚΕ.Π.Υ. (Κέντρου Πρώτης Υποδοχής) και του παρακείμενου Κέντρου προσωρινής κράτησης, προσφύγων και μεταναστών Φυλακίου Έβρου.

Ανήκει στα 10 καλύτερα νοσοκομεία της χώρας, με κριτήρια, το επίπεδο διαχείρισης και επίτευξης στόχων, την ποιότητα παροχής υγείας και ιατρικής φροντίδας αλλά και τα οικονομικά μεγέθη. Διαπίστωση που έγινε πρόσφατα από την εγκυρότερη κυβερνητική πηγή: το Υπουργείο Υγείας.

Κάθε κλινική και τμήμα του, είναι υποχρεωμένο να βρίσκεται σε ενεργό εφημερία, κάθε μέρα, 365 ημέρες τον χρόνο και για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις αυξημένες και ιδιόμορφες αυτές συνθήκες λειτουργίας και διότι δεν υπάρχει εναλλακτική ιατρική δομή δευτεροβάθμιας περίθαλψης στην ευρύτερη περιοχή. Το κοντινότερο τριτοβάθμιο νοσοκομείο στην περιοχή είναι το παρακείμενο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αδριανούπολης-Τουρκίας που βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων.!!

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης απέχει υπερτριπλάσια απόσταση, 180 χιλιόμετρα από το βορειότερο άκρο του νομού και 100 χιλιόμετρα από το Διδυμότειχο. Αν στις αποστάσεις αυτές προστεθεί το κακό και επικίνδυνο επαρχιακό οδικό δίκτυο σε συνδυασμό με το υποστελεχωμένο Ε.Κ.Α.Β. καθίσταται πασιφανής η δυσχερής και επικίνδυνη συχνή διακομιδή και μεταφορά των ασθενών στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης .

Τα 4 χρόνια της ενοποίησης, σε εφαρμογή του νόμου 4052/2012, των δυο απομεμακρυσμένων, ανομοιογενών Νοσοκομείων, ενός Πανεπιστημιακού και ενός Κρατικού, με διαφορετικές προϊστάμενες αρχές ,από την μία το υπουργείο Παιδείας και από την άλλη το υπουργείο Υγείας και τα διαφορετικά πληροφοριακά συστήματα εφαρμογές που χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν, είχαν ως αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου.

Η δε ύπαρξη και λειτουργία ενός μόνο, μη αντιπροσωπευτικού και ανισομερούς Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και ενός Υπηρεσιακού Συμβουλίου και ενός Επιστημονικού Συμβουλίου δυσχέραιναν τα μέγιστα την λειτουργία του και συνέβαλαν στην υποβάθμισή του.

Οι σύλλογοι και φορείς της περιοχής του Β. Έβρου και όχι μόνο, σε συνεργασία με τους Εκπροσώπους του Γενικού Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στον Δήμο Ορεστιάδας στις 23 Μαρτίου 2017, στον Δήμο Διδυμοτείχου στις 5 Απριλίου 2017 και στον Δήμο Σουφλίου στις 10 Απριλίου 2017, συναποφάσισαν ότι στην προσπάθεια τους, για μια καλύτερη παροχή υπηρεσιών Υγείας ενόψει της διαβούλευσης για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Υγεία στην χώρα μας και συνεπικουρώντας στο Ομόφωνο Ψήφισμα Θεσμικών Φορέων Κεντρικού και Βορείου Έβρου που εκδόθηκε στις 18 Μαρτίου 2017, αιτούνται, από την ηγεσία ,τα κάτωθι :

1. Την πλήρη αυτονόμηση του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, με δικό του Α.Φ.Μ. και δικό του διοικητικό συμβούλιο.

2. Την έγκριση του παλαιού οργανισμού 150 κλινών +10 της Μονάδος Τεχνητού Νεφρού ( σύνολο 160 ) όπως προέβλεπε ο παλιός οργανισμός ο οποίος ψηφίσθηκε από την Βουλή των Ελλήνων και δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. 935/16-12-1994 έναντι των120+10, σύνολο 130 κλινών που υπάρχουν (συμπεριλαμβανομένης και της μονάδας τεχνητού νεφρού) ώστε να αναπτυχθούν και άλλες απαραίτητες κλινικές (ουρολογική, οφθαλμολογική, ΩΡΛ, κλπ.)

3. Την πρόσληψη αναγκαίου αριθμού εργαζομένων (ιατρικού – νοσηλευτικού – διοικητικού – λοιπού προσωπικού), με την αναλογία λειτουργίας των 150 κλινών αλλά και την υποχρεωτική παραμονή και εργασίας τους στο νοσοκομείο.

4. Την ορθολογικότερη και δικαιότερη , με βάση τις επιδόσεις , κατανομή πόρων, για την προμήθεια υλικών και αμοιβή εφημεριών , ιατρικού και λοιπού προσωπικού.

5. Την επαναφορά αποσπασμένου προσωπικού (ιατρικού – νοσηλευτικού – διοικητικού) στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου.

6. Την επανένταξη των Κέντρων Υγείας Ορεστιάδας και Δικαίων, με την ταυτόχρονη νέα ένταξη και του Κέντρου Υγείας Σουφλίου, στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, λόγω της μικρότερης απόστασης μεταξύ των δύο πόλεων, 28 χιλιόμετρα, έναντι των 70 χιλιομέτρων , από το Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, όπου τώρα υπάγεται διοικητικά .

7. Την πλήρη στελέχωση με Ιατρικό και λοιπό προσωπικό των ως άνω Κ.Υ. για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής του Βορείου Έβρου.

8. Την ίδρυση και λειτουργία σταθμού Ε.Κ.Α.Β στα Δίκαια , στο βορειότερο Κέντρο Υγείας , διότι ο πλησιέστερος σταθμός του Ε.Κ.Α.Β βρίσκεται στην Ορεστιάδα , η οποία απέχει από τα Δίκαια 50 χιλιόμετρα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την έγκαιρη παροχή Ά βοηθειών και διακομιδής ασθενών στα Κέντρα Υγείας και στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου.

9. Την μόνιμη και πλήρη στελέχωση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό , του ΚΕ.Π.Υ. Φυλακίου, με στόχο την άμεση εξυπηρέτηση των φιλοξενουμένων και την αποσυμφόρηση των Κ.Υ και του νοσοκομείου Διδυμοτείχου.

 

Οι Σύλλογοι, τα Σωματεία και οι κοινωνικοί φορείς, εκπροσωπώντας το σύνολο της κοινωνίας και αφουγκραζόμενοι την αβεβαιότητα και την αγωνία της, για την συνεχόμενη υποβάθμιση του Βορείου Έβρου αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο. Η δυσλειτουργία του νοσοκομείου, και η καταβαράθρωση της υγείας και γενικά της ποιότητας της ζωής των κατοίκων του Βορείου Έβρου, θα επιφέρει την πλήρη πληθυσμιακή συρρίκνωση της ακριτικής αυτής περιοχής και κατά επέκταση της Θράκης, ένα θέμα μείζονος εθνικής σημασίας.

Σύσσωμοι λοιπόν και με μια φωνή, είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν για να διασφαλίσουν τα αυτονόητα και να διεκδικήσουν με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο και αγώνα την ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

Συνελήφθησαν 3 διακινητές σε Έβρο και Ροδόπη με συνολικά 30 μη...

Συνελήφθησαν χθες (19-6-2021), στους νομούς Έβρου και Ροδόπης, από αστυνομικούς των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης και Ροδόπης τρείς (3) αλλοδαποί διακινητές, οι οποίοι προωθούσαν στο...

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ