fbpx
22.9 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024

Πρότυπος Πολυχώρος Εκπαιδευτικής, Κοινωνικής, Ιατρικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης για τα παιδιά και τις οικογένειες από το Δήμο Ορεστιάδας και «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

- Χορηγούμενη-

Αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και θέτοντας ως βασική προτεραιότητα τη διασφάλιση της ευημερίας των παιδιών και των οικογενειών τους, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Δήμαρχος Ορεστιάδας, κος Βασίλης Μαυρίδης και ο Πρόεδρος Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κος Κώστας Γιαννόπουλος, συμφώνησαν στη δημιουργία πολυχώρου για την εκπαίδευση, την κοινωνική-ψυχολογική και ιατρική υποστήριξη παιδιών και οικογενειών που ζουν εκτός του αστικού ιστού.

Στο πλαίσιο της διαρκούς ανάληψης ουσιαστικών πρωτοβουλιών και ενεργειών, που έχουν ως στόχο να καλύψουν τις ιδιαίτερες ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, την Παρασκευή 28 Απριλίου, οι δυο πλευρές πραγματοποίησαν επίσκεψη στο πρώην Δημοτικό Σχολείο Κομάρων, προκειμένου να αξιολογήσουν τις δυνατότητες αξιοποίησης του χώρου. Η συνάντηση αυτή αποτέλεσε την αφετηρία για την εκπόνηση ενός πρότυπου σχεδίου δράσης, με βασικό γνώμονα τις ανάγκες των παιδιών που διαβιούν στις ακριτικές περιοχές και με κύριο μέλημα την παροχή ίσων ευκαιριών σε όλους τους τομείς που ενισχύουν την ευημερία των παιδιών και την εξασφάλισης της κοινωνικής ισότητας.

Συγκεκριμένα, αξιοποιώντας τις παροχές που διαθέτει ο Δήμος, καθώς και την τεχνογνωσία και την πολυετή εμπειρία του Οργανισμού, ο πρότυπος χώρος θα παρέχει δράσεις πρόληψης, παρέμβασης και θεραπείας σε θέματα που αφορούν την εκπαίδευση, την κοινωνική-ψυχολογική και ιατρική υποστήριξη των παιδιών και των οικογενειών της ευρύτερης περιοχής. Βασικός παράγοντας για την υλοποίηση των δράσεων αποτελεί η συμβολή εθελοντών, η συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά και με εγχώριους και ευρωπαϊκούς φορείς και οργανισμούς.

Μεταξύ άλλων, ο πολυχώρος θα περιλαμβάνει:

Αυτοτελή υποστηρικτικά προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας στα σχολικά μαθήματα, με στόχο τη βελτίωση της απόδοσης του μαθητή, με τη συμβολή εθελοντών εκπαιδευτικών.
Ανάπτυξη δεξιοτήτων, ικανοτήτων, στάσεων ζωής και συνηθειών από μικρούς και μεγάλους, με απώτερο στόχο την ευημερία των παιδιών, μέσω της Ακαδημίας Εκπαίδευσης & Eπιμόρφωσης Smile Academy του Οργανισμού.
Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας για την υποστήριξη παιδιών και των οικογενειών τους με προβλήματα διαβίωσης, μέσω της υλικής ενίσχυσης, της ψυχολογικής και ιατρικής υποστήριξης.
Χώρος Ημερήσιας Φροντίδας με σκοπό την φροντίδα παιδιών, οι οικογένειες των οποίων αντιμετωπίζουν δυσκολίες, που μπορεί να οφείλονται είτε σε κοινωνικά, οικονομικά προβλήματα είτε σε σοβαρά προβλήματα υγείας των γονέων με συνέπεια να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες των παιδιών τους.
Εκπαιδευτικές δράσεις πρόληψης για παιδιά και γονείς, σε κρίσιμους τομείς που αφορούν τη ζωή και τα δικαιώματα των παιδιών από εξειδικευμένη ομάδα Ψυχολόγων του Οργανισμού.
Δράσεις Προληπτικής ιατρικής με τις Κινητές Μονάδες Προληπτικής Ιατρικής για Παιδιά και τα υπερσύγχρονα Κινητά Πολυϊατρεία «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» και «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ», καθώς και δράσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων Υγείας, που αντιμετωπίζουν τα παιδιά.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, κ. Βασίλης Μαυρίδης Δήμαρχος Ορεστιάδας, δήλωσε: «Με μεγάλη μας χαρά και τιμή υποδεχόμαστε τον Πρόεδρο του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κ. Κώστα Γιαννόπουλο, στα πλαίσια της ευρύτερης συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια, για να προσπαθήσουμε σε μία κοινή γραμμή να βρούμε λύσεις για να αντιμετωπίσουμε στα προβλήματα που έχουν τα παιδιά. Όλοι ξέρουμε ότι οι κοινωνίες μας αντιμετωπίζουν προβλήματα τα οποία δυστυχώς θα αυξάνονται και δεν θα μειώνονται. Στο πλαίσιο αυτό επισκεφθήκαμε το πρώην Δημοτικό Σχολείο Κομάρων, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε στους κατοίκους της περιοχής και κυρίως στα παιδιά και τις οικογένειες των 17 χωριών του Τριγώνου κάποιες διεξόδους, ώστε να μπορέσουμε να φανούμε χρήσιμοι. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την εμπειρία που έχει αποκτήσει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» όλα αυτά τα χρόνια που δεν μπορεί να συγκριθεί με κανενός άλλου. Εφόσον υπάρχει η βούληση να βοηθηθούν οι κοινωνίες και στην ακριτική Ελλάδα, θεωρούμε ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα μπορέσουμε να σχηματοποιήσουμε αυτό που σκεφτόμαστε, προχωρώντας σε νεότερες ανακοινώσεις και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κος Κώστας Γιαννόπουλος, ανέφερε: Δεν βρίσκομαι τυχαία εδώ, βρίσκομαι εδώ γιατί υπάρχει ένας φωτεινός άνθρωπος, ο Δήμαρχος αλλά και οι συνεργάτες του, που όλα αυτά τα χρόνια συνεργαζόμαστε και αποφέρουμε αποτελέσματα. Μέσα σ αυτά τα πλαίσια, συζητώντας και βλέποντας τα θέματα που απασχολούν την παραμεθόριο βλέπουμε ότι μπορούν να γίνουν πράξεις με διάφορους τρόπους, ελπίζοντας ότι θα αποτελέσουν παράδειγμα και για την υπόλοιπη Ελλάδα. Οι οικογένειες και τα παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε διάφορες δράσεις και παροχές. Οραματιστήκαμε μαζί με το Δήμαρχο έναν πολυχώρο που θα δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά και τις οικογένειες να ενισχύονται με εμπειρίες, γνώσεις και απόψεις, ενώ παράλληλα θα παρέχεται ολιστική κοινωνική υποστήριξη με απόλυτο σεβασμό. Το πρώην Δημοτικό Σχολείο Κομάρων θα αποτελέσει ένας πολύ αξιόλογο χώρο δημιουργικότητας, έμπνευσης και γνώσης που θα στελεχωθεί κυρίως από εθελοντές και θα ενισχυθεί από τη συνεργασία με πανεπιστήμια, την τοπική κοινωνία, διεθνείς και ευρωπαϊκούς φορείς»

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Ορεστιάδας και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συνυπέγραψαν Σύμφωνο Συνεργασίας την 21η Ιουνίου 2020, προκειμένου να επεκτείνουν την άριστη συνεργασία που προϋπήρχε, ενώ η ανωτέρω πρωτοβουλία αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου συνόλου συντονισμένων ενεργειών που πραγματοποιούνται στην περιοχή από με στόχο την προστασία των παιδιών και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

13η Πανθρακική Οδοντιατρική Σύνοδο

Την 13η ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟ συνδιοργανώνουν  οι Οδοντιατρικοί Σύλλογοι της Θράκης Έβρου-Ροδόπης-Ξάνθης στις 14 και 15 Ιουνίου 2024 στην ΞΆΝΘΗ και είναι αφιερωμένη φέτος στην ΠΡΌΛΗΨΗ των ασθενειών...