fbpx
6.9 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

Προετοιμασία ενόψει Τσίπρα για τους επαγγελματίες της Περιφέρειας ΑΜ-Θ

Συνάντηση των ΟΕΒΕΣ ΑΜ-Θ στην Κομοτηνή με σκοπό τον καθορισμό των προτάσεων ενόψει της επίσκεψης Αλέξη Τσίπρα στις 13-14 Νοεμβρίου

- Χορηγούμενη-

Λιγότερο από ένας μήνας απομένει για τη διήμερη “απόβαση” της κυβέρνησης στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, φυσικά και στη Ροδόπη, και οι έμποροι, επαγγελματίες και βιοτέχνες της περιοχής, συναντήθηκαν στην Κομοτηνή, προκειμένου να κάνουν ένα …pregame ενόψει Τσίπρα.

Τα ζητήματα που τέθηκαν επί τάπητος ήταν πολλά, τα περισσότερα εκ των οποίων παραμένουν άλυτα ή αναπάντητα εδώ και χρόνια. Έτσι, το βράδυ της Τετάρτης 18 Οκτωβρίου στη αίθουσα της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης πραγματοποιήθηκε εξαμελής συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν οι: Θανάσης Μπέλας – αντιπρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επιχειρηματικότητας Έβρου, Ανέστης Βαφειάδης – πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΟΕΒΕΣ) νομού Ροδόπης, μαζί με τον γραμματέα της εν λόγω Ομοσπονδίας Θανάση Δεμίρη, Όθων Μουρμούρης – πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επιχειρηματικότητας Δράμας, μαζί με τον γραμματέα της εν λόγω Ομοσπονδίας Μιχάλη Δραγούτη, Γιάννης Παναγιωτίδης – πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων νομού Καβάλας.

Υπενθυμίζουμε ότι ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης που θα επισκεφθεί τον νομό Έβρου, θα είναι ο πρώτος μεταξύ 16 υπουργών, υφυπουργών, αξιωματούχων και υπερεσιακών παραγόντων που θα επισκεφθούν την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στα πλαίσια του συνεδρίου παραγωγικής ανασυγκρότησης με την παρουσία του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα στις 13-14 Νοέμβριου.

“Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντιόμαστε οι ομοσπονδίες σε περιφερειακό επίπεδο ως άτυπο θεσμικό όργανο, αντιθέτως κάνουμε τακτικές συναντήσεις. Τον προηγούμενο μήνα είχαμε συνάντηση στην Καβάλα και τώρα βρισκόμαστε στη Ροδόπη”, μας ενημερώνει για το πλαίσιο της συνάντησης ο κος Βαφειάδης, ο οποίος εξηγεί ότι “για μια ακόμη φορά συζητάμε για τα προβλήματα της περιφέρειας, ενόψει και της επίσκεψης του πρωθυπουργού στα μέσα Νοεμβρίου, ώστε να είμαστε σε θέση να καταθέσουμε συνολικές και συγκεντρωτικές προτάσεις για τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο μας, μιας που αποτελούμε το μεγαλύτερο κοινωνικό εταίρο και παραγωγικό φορέα της περιοχής και ευρύτερα της Ελλάδας”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ;
“Εδώ και αρκετά χρόνια οι ομοσπονδίες που ανήκουμε στη ΓΣΕΒΕΕ συνεργαζόμαστε σε όλα τα επίπεδα και υλοποιούμε τακτικές συναντήσεις”, μας λέει ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κος Μπέλας για τις συναντήσεις, κι εξηγεί ότι μόνο συλλογικά και όλοι μαζί, μπορούν να ελπίζουν έμποροι, βιοτέχνες κι επαγγελματίες της περιφέρειας.

Η συνάντηση των παραγωγικών φορέων με τον Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργάτες τους, πρόκειται για μια …τελευταία ευκαιρία στην παρούσα κυβέρνηση, ώστε να αντιληφθεί τα ιδιάζοντα χαρακτηριστικά της περιφέρειας και να προωθήσει πολιτικές προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, όπως και οι επισκέψεις προηγούμενων κυβερνήσεων, ή και της ίδιας, προμηνύεται ότι η επίσκεψη θα αποδειχθεί εν κενώ. “Πρέπει να είμαστε συντονισμένοι, ώστε να καταθέτουμε στοχευμένες προτάσεις, για να είμαστε ουσιαστικοί και συγκεκριμένοι, όταν θα συναντήσουμε τους συνεργάτες του πρωθυπουργού”, αναδεικνύει ο κος Μπέλας για τον σχεδιασμό που γίνεται.

Ο ίδιος μας εξηγεί ότι στη συνάντηση στην Κομοτηνή αποφασίστηκε ένας “σκελετός” αιτημάτων, που θα κατατεθούν στην κυβέρνηση. “Αυτά τα αιτήματα δεν είναι καινούργια, αλλά υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια. Εκπροσωπούμε το 87% των εργαζομένων στην περιοχή και πάνω από το 82% του παραγόμενου πλούτου στην Περιφέρειά μας, σε όλες τις φάσεις, δηλαδή μεταποίηση, εμπόριο, παροχή υπηρεσιών. Επομένως, μας ακούν αλλά δεν έχουν κάνει τίποτα για τα αιτήματά μας, γι’ αυτό κι έχουμε τεράστιο πρόβλημα”, είπε.

Ως μείζον πρόβλημα ανέδειξε τον αθέμιτο ανταγωνισμό, προερχόμενο από Τουρκία και Βουλγαρία. Πιο αναλυτικά, δήλωσε ότι “η ουσία είναι πως βρισκόμαστε μακριά από τον ανταγωνισμό, γιατί δεχόμαστε αθέμιτο ανταγωνισμό από τις όμορες χώρες. Η ελεύθερη αγορά είναι κάτι θετικό, όμως η αγορά είναι πολύ σκληρή κι εμείς είμαστε πολύ μακριά από τον γειτονικό μας ανταγωνισμό. Αν η εκάστοτε κυβέρνηση δε λάβει γρήγορα υπόψη της τις θέσεις μας, τότε η επιχειρηματικότητα και η ανάπτυξη θα καταντήσουν …μουσειακό είδος. Εκτός της ανάπτυξης, και το εργατικό δυναμικό σιγά-σιγά απαξιώνεται και φεύγει από την χώρα, όπου δημιουργεί τεράστια προβλήματα σχετικά με την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας”.

Αυτό που ζητούν οι επιχειρηματίες από την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα είναι -επιτέλους- ένα σχέδιο για την περιοχή. “Ζητάμε επίσημα από την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα της βουλής, να κάτσουν όλα μαζί κάτω, μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους, και να χαράξουν έναν σχεδιασμό παραγωγικής ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας σε όλες τις φάσεις της, και μετά να έρθουν στην περιοχή μας και στους τοπικούς κοινωνικούς εταίρους. Πρώτα πρέπει να έχει γίνει σχεδιασμός, ώστε η συνάντησή μας τον Νοέμβριο να μην είναι στο κενό, αλλά αντίθετα να προσθέσουμε τις προτάσεις μας πάνω στον σχεδιασμό που θα έχει ήδη γίνει”, προσθέτει ο κος Μπέλας, ο οποίος στη συνέχεια διευκρινίζει πως “δεν αντέχουμε άλλο στο θεωρητικό επίπεδο και στις προτάσεις των πολιτικών.

Θέλουμε έστω κι ένα βήμα μετρήσιμο προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως συνήθως γίνεται κάθε φορά ένα βήμα πίσω. Χρειαζόμαστε ένα βήμα μπροστά, ακόμη και για ψυχολογικούς λόγους, γιατί η οικονομία σχετίζεται και με την ψυχολογία. Δεν είμαι απαισιόδοξος, γιατί η απαισιοδοξία στην επιχειρηματικότητα δεν συγχωρείται, όμως δεν παύω να επισυνάπτω τα προβλήματα της περιοχής. Όσα κράτη έλυσαν τα οικονομικά τους προβλήματα, τα έλυσαν συντονισμένα και με έναν παραγωγικό σχεδιασμό, που προήλθε πρώτα από την κεντρική διοίκηση”.

Συμπέρασμα του αντιπροέδρου της ΓΣΕΒΕΕ είναι πως “η Πολιτεία έχει βάλει το άλογο πίσω από το κάρο. Επίσημη θέση της ΓΣΕΒΕΕ είναι ότι η οικονομία είναι σε επίπεδο χειρότερο από αυτό της Συρίας! Η Συρία σε τόσα χρόνια πολέμου έχει χάσει το 23% του ΑΕΠ της, ενώ εμείς έχουμε χάσει το 27%”.

ΤΟ ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΦΤΩΧΟΤΕΡΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Να ακουστούν για πρώτη φορά, ουσιαστικά, οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, ζητά ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Καβάλας Γιάννης Παναγιωτίδης. “Η κυβέρνηση πρέπει να ακούσει τις προτάσεις των παραγωγικών φορέων όσον αφορά στο τι ανάγκες έχει η Περιφέρειά μας και πως μπορούμε να στοχεύσουμε στην ανάπτυξη. Οι συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή μας είναι ιδιαίτερες, κι ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή το αθηναϊκό κράτος θα τις κατανοήσει”, επισημαίνει ο κος Παναγιωτίδης, ο οποίος υπογραμμίζει πως “η Περιφέρειά μας είναι από τις φτωχότερες στην Ευρώπη, δέχεται αθέμιτο ανταγωνισμό από τις όμορες χώρες με χαμηλό συντελεστή φορολόγησης και υπάρχει έξαρση του παρεμπορίου”.

Ο ίδιος πιστεύει ότι “πλέον η κυβέρνηση ασπάζεται το μοντέλο ότι, αν δεν υπάρχει ιδιωτική οικονομία, δεν υπάρχει ανάπτυξη και κέρδος. Αλλιώς δεν θα καταφέρουμε να παράξουμε πλούτο, ο οποίος θα συντελέσει στη μείωση της ανεργίας και στην καλυτέρευση των συνθηκών ζωής για όλους”.

Πρότασή του είναι να αποκτήσουν μεγαλύτερο και πιο ουσιαστικό ρόλο οι Περιφέρειες, στη διακυβέρνηση, καθώς οι άνθρωποι που πολιτεύονται στον τόπο είναι αυτοί που γνωρίζουν και καλύτερα τις ανάγκες του. “Χρειαζόμαστε αποκέντρωση της διοίκησης και ισχυρές Περιφέρειες, γιατί οι Περιφέρειες γνωρίζουν πολύ καλύτερα τι συμβαίνει σε κάθε περιοχή και ποιες οι πραγματικές της ανάγκες, κι όχι κάποιοι υπάλληλοι των υπουργείων που δε γνωρίζουν καν που πέφτουν τα χωριά της Ροδόπης.

Στόχος είναι να διευκολύνεται η διαδικασία της επιχειρηματικότητας, πχ η έκδοση αδειοδοτήσεων για μεγάλες επενδύσεις. Μπορεί αυτές οι επενδύσεις να θεωρούνται μια ουτοπία, όμως όταν κάποια συμβαίνει, τότε δεν πρέπει να μπαίνουν εμπόδια από το κράτος.

Πρόκειται για ένα γενικό θεσμικό πλαίσιο για το οποίο ευθύνονται οι κυβερνήσεις, όμως ευθύνεται και η Περιφέρεια που παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό, θα πρέπει να δράσει προς αυτή την κατεύθυνση”, σημειώνει αναλυτικά.
Το κατά πόσο η επίσκεψη Τσίπρα και συνεργατών θα έχει το οποιοδήποτε αντίκτυπο στην περιοχή, μόνο η ιστορία θα δείξει.

- Χορηγούμενη-
πηγηxronos.gr

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο