Πολλοί άνθρωποι στοκάρουν τρόφιμα για να περιορίσουν τις επισκέψεις σε φρουταγορές και σούπερ μάρκετ τώρα με την επιδημία του Covid-19.
Σύμφωνα μάλιστα με τους διατροφολόγους, η κατάψυξη μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμος φίλος στους καιρούς που διανύουμε.
Η κατάψυξη μπορεί άνετα να φιλοξενήσει φρούτα και λαχανικά, κρέατα και ψάρια, ακόμα και βότανα, χυμούς, γαλακτοκομικά και αυγά.
Η κατάψυξη αυξάνει τον χρόνο ζωής των διατροφικών αγαθών. «Υπάρχουν τόσα πολλά φρέσκα τρόφιμα που ζουν μακρά ζωή στο ψυγείο», λέει η διατροφολόγος Kajsa Ernestam, «αν σκεφτείς όλα αυτά τα πράγματα που βρίσκεις στους διαδρόμους των σούπερ μάρκετ με τα κατεψυγμένα, μπορείς να τα αγοράσεις φρέσκα όλα αυτά και να τα καταψύξεις μόνος σου». Ή να τα αγοράσεις ήδη κατεψυγμένα, αλίμονο, προσθέτει.
Τι; Φρούτα, όπως κεράσια, μάνγκο, ροδάκινα, ακόμα και μπανάνες και αβοκάντο. Λαχανικά όπως το καλαμπόκι, τα φασόλια, το σπανάκι, οι πιπεριές και τα κρεμμύδια.
Το κλειδί, μας λέει η Ernestam, είναι να τα καταψύξουμε πριν ωριμάσουν πολύ. Το ίδιο ισχύει και για τα φρέσκα μυρωδικά. Όλα αυτά τα αγαθά διατηρούν την ίδια διατροφική αξία στην κατάψυξη.
Η διατροφολόγος Rachael Hartley μας λέει, από την άλλη, πως οι δύσκολοι καιροί που ζούμε χρειάζονται ανατρεπτικές λύσεις. «Όπως λέω στους πελάτες μου, είναι εντάξει να μη θέτεις την υψηλή διατροφική αξία ως πρώτη προτεραιότητα τώρα, υπάρχουν σημαντικότερα πράγματα να σκεφτείς».
Αυτή προτείνει εύκολες συνταγές που μπορούν να γίνουν με πράγματα που έχουμε στην κατάψυξη. Ή να φτιάχνουμε μεγαλύτερες ποσότητες από το φαγητό της ημέρας και να το καταψύχουμε και για μια επόμενη φορά.