Η σωστή οργάνωση και κατανομή για τις δουλειές του σπιτιού, είναι αυτά που θα συμβάλλουν στο να αποκτήσεις το καθαρό και τακτοποιημένο σπίτι. Μπορείς λοιπόν από την αρχή της εβδομάδας να προγραμματίζεις ορισμένες καθημερινές δουλειές σπιτιού.
Καλύτερα να αφήνεις τις πιο απαιτητικές και χρονοβόρες για μία φορά την εβδομάδα. Είναι καλύτερο αναφέρει το realsimple.com , να επιλέξεις να τις κάνεις μέσα σε μία μέρα για παράδειγμα το Σάββατο ή την Κυριακή που θα έχεις περισσότερο χρόνο. Αυτό είναι και το νόημα της γενικής καθαριότητας, όπου θα έχεις την ευκαιρία να καθαρίσεις σε βάθος όσα δεν πρόλαβες τις προηγούμενες μέρες.
Πρόσφατη έρευνα μάλιστα δείχνει, ότι οι δουλειές του σπιτιού δεν είναι μόνο αγγαρεία. Είναι και ένας τρόπος να παραμείνεις σε καλύτερη νοητική κατάσταση.
Ποιες δουλειές σπιτιού πρέπει να κάνεις σε εβδομαδιαία, μηνιαία και ετήσια βάση
Καθημερινή καθαριότητα σπιτιού
Ας ξεκινήσουμε με μια σειρά από δουλειές που μπορείτε να κάνετε γρήγορα κάθε μέρα. Τα περισσότερα από αυτά είναι απλές δουλειές που δεν θα σας πάρουν πολλή ώρα:
Σκούπισμα του πατώματος
Καθάρισμα των επιφανειών
Πλύσιμο πιάτων
Στρώσιμο κρεβατιού
Τακτοποίηση άπλυτων ρούχων στα καλάθια για τα άπλυτα
Καθάρισμα της εστίας της κουζίνας εάν έχει χρησιμοποιηθεί
Άδειασμα κάδου σκουπιδιών
Τακτοποίηση ρούχων. Αυτή ειδικά είναι μια από τις δουλειές που μπορεί να αφορά όλα τα μέλη του σπιτιού. Όταν ο καθένας αναλάβει την ευθύνη για το δωμάτιό του, όλοι θα συμμετέχουν στη διατήρηση της καθαριότητας του σπιτιού.
Εβδομαδιαίο πρόγραμμα καθαριότητας σπιτιού
Τα καλά νέα είναι ότι οι μικρότερες καθημερινές δουλειές θα σας διευκολύνουν να αντιμετωπίσετε όλα τα υπόλοιπα στη λίστα καθαριότητας σπιτιού. Παράλληλα, θα σας εξοικονομήσουν χρόνο για να ασχοληθείτε με μερικές από τις μεγαλύτερες δουλειές σε εβδομαδιαία βάση — όπως η ηλεκτρική σκούπα, το ξεσκόνισμα, το καθάρισμα κουζίνας και μπάνιου κλπ. Θυμηθείτε ότι μπορείτε να μοιράσετε τις δουλειές για τον γενικό καθαρισμό σπιτιού μεταξύ των μελών της οικογένειάς σας για να μοιραστείτε το φορτίο και να βοηθήσετε τα μικρά σας να αναπτύξουν μερικές καλές συνήθειες!
Ξεσκόνισμα
Η σκόνη συσσωρεύεται γρήγορα, ειδικά σε μέρη όπως η τηλεόραση, τα σοβατεπί και τα κουφώματα. Το ξεσκόνισμα πρέπει να είναι πάντα η πρώτη σας δουλειά τις ημέρες καθαρισμού, καθώς σίγουρα θα λερώσετε με σκόνη το πάτωμα.
Σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα
Ο καλύτερος τρόπος για να ρυθμίσετε το πρόγραμμα καθαρισμού με την ηλεκτρική σκούπα είναι να εργάζεστε συστηματικά από δωμάτιο σε δωμάτιο.
Καθάρισμα κουζίνας
Φροντίστε μεν να διατηρείτε την κουζίνα σας καθαρή μετά τη χρήση σε καθημερινή βάση, αλλά είναι καλό να αφιερώσετε χρόνο για να κάνετε ένα βαθύτερο καθάρισμα μία φορά την εβδομάδα. Αυτό σημαίνει να μετακινείτε τα πράγματα από τις επιφάνειες και να σκουπίζετε καλά όλες τις περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του σφουγγαρίσματος του δαπέδου. Όταν χρησιμοποιείτε ένα αντιβακτηριδιακό καθαριστικό, να διαβάζετε πάντα την ετικέτα, να ελέγχετε ότι είναι κατάλληλο για τη συγκεκριμένη επιφάνεια και να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες.
Καθάρισμα μπάνιου
Και εδώ, μετακινήστε τα πάντα από τις επιφάνειες και ξεκινήστε τις δουλειές καθαρίζοντας τον νιπτήρα, τις βρύσες, την μπανιέρα, τα πλακάκια, το τηλέφωνο του ντους κλπ. Χρησιμοποιήστε ειδικό καθαριστικό για το μπάνιο και ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες. Όταν το πρόγραμμα καθαριότητας σπιτιού περιλαμβάνει το μπάνιο, το καθάρισμα περιλαμβάνει τη λεκάνη της τουαλέτας και όποιας άλλης τουαλέτας μπορεί να έχετε στο σπίτι. Η χλωρίνη είναι εξαιρετική στο να σκοτώνει τα βακτήρια και θα κάνει την τουαλέτα σας να φαίνεται λαμπερή και καινούργια. Και σε αυτή τη περίπτωση, φροντίστε να φοράτε γάντια και να ακολουθείτε τις οδηγίες για το τι πρέπει να κάνετε και τι όχι όταν καθαρίζετε με χλωρίνη.
Οι παραπάνω δουλειές είναι οι κύριες προτεραιότητες για την εβδομαδιαία οργάνωση καθαριότητας σπιτιού, αλλά ίσως χρειαστεί να τις κάνετε πιο συχνά. Και μην ξεχνάτε να καθαρίζετε τους καθρέφτες, να καθαρίζετε το χερούλι της πόρτας, να πλένετε τα κλινοσκεπάσματα, καθώς και όλες τις μικρές επιφάνειες.
Γενικός καθαρισμός σπιτιού σε μηνιαία βάση
Ακριβώς όπως το τακτικό καθημερινό καθάρισμα και συμμάζεμα διευκολύνουν τις εβδομαδιαίες εργασίες καθαριότητας, το να τηρείτε το εβδομαδιαίο πρόγραμμα καθαριότητας σπιτιού θα σας αφήσει χρόνο να φέρετε εις πέρας τις μηνιαίες εργασίες καθαριότητας πιο εύκολα. Μερικές από τις δουλειές που μπορεί να θέλετε να προσθέσετε στο μηνιαίο πλάνο καθαριότητας σπιτιού περιλαμβάνουν:
Πλύσιμο λευκών ειδών, όπως κουρτίνες, καλύμματα μαξιλαριών κλπ.
Βαθύ καθαρισμό των κάδων σας
Καθάρισμα κουφωμάτων
Καθάρισμα φωτιστικών και πορτατίφ
Καθαρισμό του πλυντηρίου πιάτων και του πλυντηρίου ρούχων σας (ειδικότερα τα λάστιχα της πόρτας)
Καλό καθάρισμα του ψυγείου και του καταψύκτη
Καθάρισμα του φούρνου
Το κλειδί για ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα γενικής καθαριότητας σπιτιού είναι να δημιουργήσετε μια σαφή λίστα καθαριότητας σπιτιού και να σημειώνετε τις δουλειές όταν τις ολοκληρώνετε. Ξεκινήστε κάνοντας έναν έλεγχο του σπιτιού και σημειώστε ποιες δουλειές πρέπει να κάνετε και πότε — τότε θα έχετε ένα πλάνο καθαριότητας σπιτιού. Και, όπου είναι δυνατόν, ζητήστε από όλους στο σπίτι να συμμετέχουν. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε τώρα είναι να φτιάξετε το δικό σας πρόγραμμα γενικής καθαριότητας σπιτιού.
Δουλειές σπιτιού σε ετήσια βάση
Καθαρίστε το εσωτερικό του φούρνου
Πλύνετε ή στεγνώστε τα καλύμματα
Πλύνετε ή στεγνώστε τα μαξιλάρια
Πλύνετε ή στεγνώστε τα παπλώματα
Πλύνετε και στεγνώστε το φίλτρο του απορροφητήρα
Καθαρίστε τα χαλιά σας
Τραβήξτε έξω μεγάλες συσκευές και έπιπλα για να καθαρίσετε από πίσω και από κάτω
Σκουπίστε τους τοίχους
Καθαρίστε τον αγωγό στεγνωτηρίου
Να καθαρίζετε επαγγελματικά ταπετσαρίες και κουρτίνες
Κάντε επαγγελματικό καθαρισμό των υδρορροών.