Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου, 2025
13.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΚοινωνιαΠέμπτη ημέρα χωρίς σταγόνα νερό για τις καλλιέργειες του νοτίου Έβρου

Πέμπτη ημέρα χωρίς σταγόνα νερό για τις καλλιέργειες του νοτίου Έβρου

Πέμπτη ημέρα «χωρίς σταγόνα νερό» για τις καλλιέργειες του νοτίου Έβρου, καθώς το τελευταίο πενθήμερο, με τον ποταμό Έβρο να έχει στερέψει εντελώς, δεν λειτουργούν τα αντλιοστάσια του ΤΟΕΒ Φερών-Πέπλου, με αποτέλεσμα να εκτυλίσσονται δραματικές εικόνες, με απεγνωσμένους αγρότες που «κυνηγούν να βρουν λίγο νερό μέσα στα αποστραγγιστικά κανάλια, να βάζουν αντλίες από τα τρακτέρ, να μεταγγίζουν το λίγο νερό που βρίσκουν και να το ρίχνουν στο χωράφι, χωρίς, όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Αλεξανδρούπολης και γραμματέας του ΤΟΕΒ Φερών-Πέπλου, Κώστας Αλεξανδρής.

Ο ίδιος τόνισε ότι «το μόνο αισιόδοξο είναι ότι τουλάχιστον ένα κομμάτι του νομού, έστω και μετ’ εμποδίων, μπορεί ακόμη να ποτίζει», την ίδια ώρα, όμως, «η κλεψύδρα έχει αδειάσει για τους υπόλοιπους, που περιμένουν ένα θαύμα ή μια έντονη βροχή». Η εικόνα που μετέφερε είναι ότι «ήδη τα φυτά διψούν», καθώς δεν ποτίζονται, και δεν υπάρχει άλλος χρόνος, ούτε μπορούν οι καλλιέργειες να περιμένουν 5 ή 10 μέρες. «Θα ακολουθήσει η ξήρανση και η απώλεια του καρπού», πρόσθεσε ο κ. Αλεξανδρής, υπογραμμίζοντας πως η κατάσταση που βιώνουν οι αγρότες είναι αποτέλεσμα μίας «διαχρονικής κατάντιας, που, πλέον, μας έχει οδηγήσει να γινόμαστε ζητιάνοι της Βουλγαρίας και της Τουρκίας».

Δεν παρέλειψε, πάντως, να σημειώσει πως προβλήματα εξαιτίας της λειψυδρίας αντιμετωπίζουν και οι Τούρκοι αγρότες, οι οποίοι, όπως μετέφεραν εκπρόσωποί τους σε Έλληνες συναδέλφους τους, ενημερώθηκαν εχθές για επικείμενη συμφωνία της Τουρκίας με τη Βουλγαρία, αναφορικά με τη διοχέτευση υδάτων. «Τα ίδια ακούγαμε κι εμείς, αλλά νερό δεν βλέπουμε», σχολίασε ο κ. Αλεξανδρής.

Συμπλήρωσε επίσης πως «το πρόβλημα είναι ότι οι δύο γειτονικές χώρες έχουν σχέδιο, δημιούργησαν και συνεχίζουν να δημιουργούν υποδομές για τη διαχείριση και αποθήκευση νερού, σε αντίθεση με μας, που δεν έχουμε τίποτα και καμία στρατηγική», ενώ πρόσθεσε πως «ακόμα κι αν χαθεί τελικά η φετινή παραγωγή μας, εκείνο που πρέπει σίγουρα να διεκδικήσουμε είναι να έχουμε κι εμείς ένα σχέδιο για τα νερά, διότι, διαφορετικά, σε πολύ λίγα χρόνια, θα βγούμε οριστικά εκτός παιχνιδιού σε ό,τι αφορά τον αγροτικό τομέα».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας, ανέφερε πως μάλλον αύριο (16/07) το βράδυ θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη, στην οποία θα εξεταστεί με ποιον τρόπο μπορούν να αντιδράσουν οι αγρότες, και τι είδους διαμαρτυρία μπορούν να κάνουν, ώστε να είναι δυναμική αλλά να μη δημιουργήσει προβλήματα και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους εν μέσω τουριστικής περιόδου.

Πήγη: ΕΡΤ Ορεστιάδας

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη στον «χάρτη» παρακολούθησης ραδιενεργών ουσιών στο πόσιμο νερό

Χειροπιαστή βελτίωση στην προστασία της υγείας των πολιτών από τη μακροχρόνια έκθεση σε ραδιολογικούς...

Φέρες Έβρου: 58χρονος βρέθηκε νεκρός μέσα στο αυτοκίνητό του – Εξετάζεται το ενδεχόμενο αυτοχειρίας

Θλίψη προκαλεί το τραγικό περιστατικό που σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής 26 Οκτωβρίου σε...

Αλεξανδρούπολη: Νέες μανόλιες στην οδό Αγίου Δημητρίου – Επέκταση των φυτεύσεων μετά την Κονδύλη

Μετά τις φυτεύσεις στην οδό Κονδύλη, η δράση πρασίνου συνεχίζεται στην Αλεξανδρούπολη, αυτή τη...

Κατέρρευσε στηθαίο ταράτσας στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης – Από θαύμα δεν υπήρξαν τραυματισμοί

Αναστάτωση προκλήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης, όταν κατέρρευσε τμήμα από...

Παρόμοια