Πέμπτη ημέρα «χωρίς σταγόνα νερό» για τις καλλιέργειες του νοτίου Έβρου, καθώς το τελευταίο πενθήμερο, με τον ποταμό Έβρο να έχει στερέψει εντελώς, δεν λειτουργούν τα αντλιοστάσια του ΤΟΕΒ Φερών-Πέπλου, με αποτέλεσμα να εκτυλίσσονται δραματικές εικόνες, με απεγνωσμένους αγρότες που «κυνηγούν να βρουν λίγο νερό μέσα στα αποστραγγιστικά κανάλια, να βάζουν αντλίες από τα τρακτέρ, να μεταγγίζουν το λίγο νερό που βρίσκουν και να το ρίχνουν στο χωράφι, χωρίς, όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Αλεξανδρούπολης και γραμματέας του ΤΟΕΒ Φερών-Πέπλου, Κώστας Αλεξανδρής.
Ο ίδιος τόνισε ότι «το μόνο αισιόδοξο είναι ότι τουλάχιστον ένα κομμάτι του νομού, έστω και μετ’ εμποδίων, μπορεί ακόμη να ποτίζει», την ίδια ώρα, όμως, «η κλεψύδρα έχει αδειάσει για τους υπόλοιπους, που περιμένουν ένα θαύμα ή μια έντονη βροχή». Η εικόνα που μετέφερε είναι ότι «ήδη τα φυτά διψούν», καθώς δεν ποτίζονται, και δεν υπάρχει άλλος χρόνος, ούτε μπορούν οι καλλιέργειες να περιμένουν 5 ή 10 μέρες. «Θα ακολουθήσει η ξήρανση και η απώλεια του καρπού», πρόσθεσε ο κ. Αλεξανδρής, υπογραμμίζοντας πως η κατάσταση που βιώνουν οι αγρότες είναι αποτέλεσμα μίας «διαχρονικής κατάντιας, που, πλέον, μας έχει οδηγήσει να γινόμαστε ζητιάνοι της Βουλγαρίας και της Τουρκίας».
Δεν παρέλειψε, πάντως, να σημειώσει πως προβλήματα εξαιτίας της λειψυδρίας αντιμετωπίζουν και οι Τούρκοι αγρότες, οι οποίοι, όπως μετέφεραν εκπρόσωποί τους σε Έλληνες συναδέλφους τους, ενημερώθηκαν εχθές για επικείμενη συμφωνία της Τουρκίας με τη Βουλγαρία, αναφορικά με τη διοχέτευση υδάτων. «Τα ίδια ακούγαμε κι εμείς, αλλά νερό δεν βλέπουμε», σχολίασε ο κ. Αλεξανδρής.
Συμπλήρωσε επίσης πως «το πρόβλημα είναι ότι οι δύο γειτονικές χώρες έχουν σχέδιο, δημιούργησαν και συνεχίζουν να δημιουργούν υποδομές για τη διαχείριση και αποθήκευση νερού, σε αντίθεση με μας, που δεν έχουμε τίποτα και καμία στρατηγική», ενώ πρόσθεσε πως «ακόμα κι αν χαθεί τελικά η φετινή παραγωγή μας, εκείνο που πρέπει σίγουρα να διεκδικήσουμε είναι να έχουμε κι εμείς ένα σχέδιο για τα νερά, διότι, διαφορετικά, σε πολύ λίγα χρόνια, θα βγούμε οριστικά εκτός παιχνιδιού σε ό,τι αφορά τον αγροτικό τομέα».
Όσον αφορά το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας, ανέφερε πως μάλλον αύριο (16/07) το βράδυ θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη, στην οποία θα εξεταστεί με ποιον τρόπο μπορούν να αντιδράσουν οι αγρότες, και τι είδους διαμαρτυρία μπορούν να κάνουν, ώστε να είναι δυναμική αλλά να μη δημιουργήσει προβλήματα και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους εν μέσω τουριστικής περιόδου.
Πήγη: ΕΡΤ Ορεστιάδας