fbpx
10.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Παιδί και θάλασσα: Τι πρέπει να γνωρίζετε…

- Χορηγούμενη-

Το καλοκαίρι είναι εδώ, η θερμοκρασία υψηλή και οι γονείς ξεχνιούνται ξαπλωμένοι στην αμμουδιά, πόσο μάλλον τα παιδιά, που τους αρέσει να βουτούν και να χαίρονται με τις ώρες τη θάλασσα. Η παραλία είναι ένας τόπος γεμάτος νέες εμπειρίες για το παιδί και συνήθως το σημείο όπου αυτό συναντά άλλα παιδιά και παίζει μαζί τους.

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται, όμως, πως θα δεχθεί τη θάλασσα το μικρό τους. Θα σας φανεί ίσως απίστευτο, όμως κανένα ανθρώπινο ον δεν γεννιέται με φόβο για το νερό. Αυτό συμβαίνει, γιατί έχουμε περάσει όλοι αρκετούς μήνες ευτυχισμένοι και ασφαλείς μέσα στο αμνιακό υγρό. Αποβάλετε, λοιπόν, τους δισταγμούς σας και βάλτε το μικρό σας στη θάλασσα. Η επαφή του παιδιού με το υγρό στοιχείο πρέπει να γίνεται σταδιακά. Καθίστε στην άκρη της θάλασσας και αγγίξτε το νερό, βρέξτε του τη μύτη και τα ποδαράκια. Όταν βρεθεί μέσα στη θάλασσα, δοκιμάζει, αρχίζει αμέσως να κλοτσά σιγά-σιγά νιώθοντας το νερό αλλά και τα χέρια των γονιών του να το προστατεύουν. Όταν συνηθίσει το νερό, πάρτε το στην αγκαλιά σας και κολυμπήστε για λίγα λεπτά. Έπειτα από λίγες φορές, αν η θάλασσα είναι ήσυχη, κυρίως όμως αν εσείς μιλάτε με ήρεμη φωνή, εκείνο θα είναι ικανοποιημένο χωρίς φόβο για το υγρό στοιχείο. Ενθαρρύνετέ το να σας δείξει την ικανότητά του να σπάει το νερό με τις μικρές γροθιές του, κάτι που το κάνει περήφανο, ιδιαίτερα αν το επαινείτε.

Αν το παιδί έχει αρχίσει να περπατά, θα ακολουθήσετε την ίδια τακτική. Πάντα η επαφή με το νερό θα γίνεται σταδιακά. Το παιδί τώρα κινείται πιο άνετα. Αστειευτείτε μαζί του, παίξτε μπάλα κλπ.

Τι πρέπει να γνωρίζετε…
-Οι καταλληλότερες ώρες για τη θάλασσα είναι νωρίς το πρωί ή το απόγευμα (αποφύγετε τις ώρες ανάμεσα στις 11:30 και 16:30).
-Η πολλή φασαρία ενοχλεί το παιδί στην πρώτη γνωριμία του με το νερό.
-Μην το πιέσετε να κάνει κάτι που δεν θέλει τη συγκεκριμένη στιγμή.
-Αντίθετα, να έχετε υπομονή μαζί του και να το ενθαρρύνετε συνεχώς.
-Επίσης, να έχετε πάντα την προσοχή σας στραμμένη πάνω του.
-Στις περιπτώσεις που το παιδί αρνείται να μπει στο νερό, πρέπει να σκεφθείτε ότι ίσως δεν είναι ακόμη έτοιμο ή ότι εσείς δεν είστε ήρεμοι. Το νερό πρέπει να είναι για το παιδί κάτι ξεχωριστό, άμεσα συνδεδεμένο με το παιχνίδι, την ευχαρίστηση, τη συντροφικότητα.
-Ξεκινήστε από την αρχή την προσπάθειά σας οπλισμένοι με υπομονή, παίζοντας αρχικά στην παραλία, εκεί όπου παφλάζει το κύμα. Μόλις εξοικειωθεί, δεν θα θέλει να βγει από τη θάλασσα.
-Από την ηλικία των 5 ετών, το παιδί μπορεί να μάθει να κολυμπά.
-Εξάλλου, όπως είναι γνωστό, η κολύμβηση είναι η καλύτερη άσκηση, γιατί κινούνται όλοι οι μύες του σώματος, αναπτύσσονται οι πνεύμονες και θωρακίζεται η υγεία του παιδιού.

Να μην ξεχνάτε ότι…

-Το βρέφος είναι ιδιαίτερα επιρρεπές στις αδιαθεσίες και στην ηλίαση, όταν μένει ακίνητο μέσα στη ζέστη.
-Πρέπει να το προφυλάσσετε από την αντανάκλαση του ήλιου, να του φοράτε πάντα ένα καπελάκι και να το αλείφετε συνέχεια με μια αντηλιακή κρέμα.
-Το παιδί που είναι 2-3 χρονών δεν πρέπει να το αφήνετε να παίζει μόνο του, γιατί η θάλασσα είναι πολύ επικίνδυνη γι’ αυτό μπορεί να πνιγεί και σε 10 εκ. βάθος.
-Πάντα πρέπει να φορά μπρατσάκια ή – σωστότερα – ειδικό σωσίβιο όταν κολυμπά.
-Χρειάζεται να μένετε κοντά του, ακόμη και όταν αυτό πλατσουρίζει έξω έξω. Ακόμη και ένα μικρό κύμα μπορεί να το ρίξει κάτω.
– Κάθε παιδί, ανεξάρτητα από την ηλικία του, πρέπει να φορά οπωσδήποτε καπέλο.
-Τις πρώτες μέρες στην παραλία πρέπει να κάθεται ελάχιστα στον ήλιο και πάντα με προστατευτική κρέμα και με ένα φανελάκι.
-Πρέπει να φορά παπούτσια για την καυτή άμμο και να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι ή μπιμπερό με νερό.
-Τα στρωματάκια και οι λαστιχένιες βαρκούλες πρέπει να χρησιμοποιούνται πάντα υπό την επίβλεψή σας.
– Αν το παιδί βρίσκεται στη φάση που όλα τα αντικείμενα καταλήγουν στο στόμα του, καλά θα κάνετε να το επιβλέπετε, γιατί τα βότσαλα φαντάζουν ιδιαίτερα ελκυστικά.
-Η θάλασσα είναι ευεργετική κυρίως για τα παιδιά που υποφέρουν από φαρυγγοαμυγδαλίτιδες ή που μολύνονται συχνά στις άνω αναπνευστικές οδούς, στους βρόγχους, και στην τραχεία.
-Η θάλασσα κάνει, επίσης, καλό στα νωθρά και παχουλά παιδιά, αφού το παιχνίδι με το νερό και το κολύμπι τα τονώνει.
-Με την ηλιακή ακτινοβολία τα παιδιά παίρνουν βιταμίνες Α και D, που βοηθούν ιδιαίτερα στην ανάπτυξή τους.
-Μην ταΐζετε το παιδί πριν μπει στη θάλασσα ή στη διάρκεια που κάνει μπάνιο γιατί κινδυνεύει ακόμα και να πάθει εισρόφηση. Μπορείτε να το ταΐσετε αφού τελειώσει το μπάνιο του, θα έχει ανοίξει και η όρεξή του.

Αλεξάνδρα Καππάτου, ψυχολόγο – παιδοψυχολόγο – συγγραφέα

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο