fbpx
27.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου, 2024

Παύλος Α. Μιχαηλίδης: Οι Δήμοι Μαρωνείας-Σαπών και Αλεξανδρούπολης μπορούν να ενώσουν δυνάμεις για τον μετασχηματισμό της περιοχής σε τουριστικό, πολιτιστικό & αναπτυξιακό πόλο για όλη την Θράκη

- Χορηγούμενη-

Με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών  της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξης της Θράκης και την παράδοση του πορίσματος στον Πρόεδρο της Βουλής για συζήτηση του στην Ολομέλεια του σώματος, ο Δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών απέστειλε προ ημερών επιστολή στην κ. Ντόρα Μπακογάννη, Πρόεδρο της Επιτροπής. Μεταξύ άλλων ο κ.Χαριτόπουλος αναφέρεται και στην ανάγκη αξιοποίησης της παραλιακής ζώνης του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών και τον μετασχηματισμός της σε τουριστικό, πολιτιστικό και αναπτυξιακό πόλο της Περιφέρειας Αν.Μακεδονίας-Θράκης.   

Υπενθυμίζεται πως την ίδια ώρα οι εργασίες για την οδική σύνδεση Μαρώνειας-Δικέλλων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη αυτόν τον καιρό, συμπληρώνοντας ένα χρόνο από την έναρξής τους. Πρόκειται για το έργο με τίτλο: «Βελτίωση – διαμόρφωση οδού Μαρώνειας – παραλίας Πετρωτών – ορίων Ν. Έβρου» με προϋπολογισμό περί των 14εκ. ευρώ και σύμβαση περί των 7εκ. ευρώ. 

Αξιοσημείωτο πως από τη Μαρώνεια ξεκινούν μοναδικής ομορφιάς διαδρομές σε άγνωστους αρχαιολογικούς χώρους, ενδιαφέροντα τοπία και λίμνες με ιδιαίτερη περιβαλλοντική αξία. Μια περιοχή τριγυρισμένη από μεγάλους ελαιώνες που φτάνουν έως τη θάλασσα, μια σπουδαία ιστορική κωμόπολη, χτισμένη στο σημείο που υπήρχε η συνώνυμή της αρχαία πόλη, μια από τις ισχυρότερες πολιτείες του αρχαιοελληνικού κόσμου. Κορυφαίο αξιοθέατο το Αρχαίο Θέατρο με την εξαιρετική του ακουστική. Μάλιστα το καλοκαίρι του 2009 ολοκληρώθηκαν τα έργα αποκατάστασης και δόθηκαν οι πρώτες παραστάσεις έπειτα από χιλιάδες χρόνια σιωπής! Ξακουστοί και οι αμπελώνες της περιοχής, ξεκινώντας από την εποχή του Ομήρου και φτάνοντας στο σήμερα, με τον μύθο της συνάντησης του Οδυσσέα με τον Κύκλωπα Πολύφημο να αποτελούν την πηγή έμπνευσης για το brand KANENAS το οποίο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα best sellers της ελληνικής αγοράς χάρη στην υψηλή του ποιότητα. Εξάλλου από το 1994 η οικογένεια Τσάνταλη έχει ξεκινήσει την ενασχόλησή της με τον αμπελώνα της Μαρώνειας, και χάριν στη συστηματική της προσπάθεια το 1997 αναγνωρίστηκε η ονομασία «Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Ίσμαρος». 

Ο νέα αυτή παραλιακή οδική σύνδεση θα γεφυρώσει σε λίγο καιρό μια από τις ωραιότερες φυσικές διαδρομές της Θράκης γεμάτη από σημαντικές αρχαιότητες με ψηφιδωτά, πρόπυλα, κολόνες, βάσεις κιόνων και βυζαντινά φρούρια, όλα αυτά δίπλα από θεόρατους γρανιτένιους βράχους λείους σαν τα βότσαλα που θυμίζουν σεληνιακό τοπίο. Μια σηματοδοτημένη παράκαμψη οδηγεί στην ακτή της Σύναξης όπου ανάμεσα στα αγριόχορτα και τους ελαιώνες, βρίσκονται τα μάρμαρα μιας παλαιοχριστιανικής βασιλικής, που αργότερα έγινε μοναστήρι και υπήρξε έως τον 13ο αιώνα. Κατηφορίζοντας συναντάει κανείς τις πεδινές εκτάσεις και τον επίσης σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο Μεσημβρίας – Ζώνη και στην συνέχεια της παραλιακές περιοχές των Δικέλλων και της Μάκρης.

Πρέπει να γίνει άμεσα αντιληπτό πως μετά από αιώνες συνδέεται με εύκολη πλέον πρόσβαση η Μαρώνεια με την Αλεξανδρούπολη και τον Έβρο, δημιουργώντας ένα μεγάλο παραλιακό μέτωπο ικανό για τον μετασχηματισμό της περιοχής σε τουριστικό, πολιτιστικό & αναπτυξιακό πόλο για όλη την Θράκη. Οι «Δρόμοι του Κρασιού» και ο Οινοτουρισμός, οι σπάνιες αρχαιότητες, οι παραλίες, η σύνδεση με ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο και το αεροδρόμιο «Δημόκριτος», το «Δέλτα» του Έβρου, την Δαδιά, τον «δρόμο του μεταξιού» και την Σαμοθράκη, αποτελούν ένα σπάνιο συνδυασμό  και αυτό που απομένει είναι να το συνειδητοποιήσουν και να το αξιοποιήσουν σύσσωμες οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις του τόπου.

Είναι αναγκαίο μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, να συνεδριάσουν άμεσα τα δύο δημοτικά συμβούλια Μαρωνείας- Σαπών και Αλεξανδρούπολης, με αφορμή και την πρωτοβουλία του κ.Χαριτοπούλου, με σκοπό να συναποφασίσουν για κοινές προγραμματικές δράσεις.

Τέλος θα πρέπει να αλλάξει άμεσα η δυσάρεστη εικόνα αποσύνθεσης που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα ο Δήμος της Αλεξανδρούπολης με τις διαγραφές και τις αντιπαραγωγικές συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, όπως επίσης και να μπει ένα φρένο σε προγραμματικές συμβάσεις με περιφέρειες εκτός Θράκης με την σπάταλη χιλιάδων ευρώ που οδηγούν σε προσλήψεις επιστημόνων από περιοχές του λεκανοπεδίου, τακτική που έχει προσφάτως υιοθετήσει η σημερινή δημοτική αρχή.  

Παύλος Α. Μιχαηλίδης

Δημοτικός Σύμβουλος

Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης

«ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ – Ο ΔΗΜΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ»

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο