fbpx
14.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι παρεμβάσεις του Τέρενς Κουίκ στην Υπουργική Σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Βιέννη

- Χορηγούμενη-

Ολοκληρώθηκε η Υπουργική συνάντηση του ΟΑΣΕ για θέματα τρομοκρατίας, πρόληψης του βίαιου εξτρεμισμού και της ριζοσπαστικοποίησης που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη με το συντονισμό των Αυστριακών, που έχουν την προεδρία του Οργανισμού για το 2017.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ Τέρενς Κουίκ.

Τα κυριότερα σημεία της παρέμβασής του, και στην Ολομέλεια και στο στρογγυλό τραπέζι, έχουν ως εξής:

  • «Η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε μια πολύ ευαίσθητη γεωπολιτικά περιοχή, δίνει μεγάλη έμφαση στα θέματα που αφορούν τρομοκρατία, εξτρεμισμό και ριζοσπαστικοποίηση. Με πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά πραγματοποιήθηκαν στην Ρόδο δύο Υπουργικές Διασκέψεις με θέματα τη Σταθερότητα και την Ασφάλεια. Η πρώτη Διάσκεψη τον Σεπτέμβριο του 2016 και η δεύτερη τον Μάιο του 2017. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση και σε πρωτοβουλίες που αφορούν τους νέους ανθρώπους, οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι στα συγκεκριμένα θέματα, και γι αυτό ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών πρότεινε την δημιουργία ενός δικτύου Πανεπιστημίων για την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα τοίχος ασφαλείας απέναντι στην τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό, στις νεότερες γενιές».

  • «Η Ελλάδα δίνει πολύ μεγάλη σημασία στο φαινόμενο της ριζοσπαστικοποίησης που οδηγεί στην τρομοκρατία. Με τις κρατικές Αρχές Ασφαλείας και την συνεχή εκπαίδευση των συγκεκριμένων κλάδων της Ελληνικής Αστυνομίας, έχει δημιουργήσει μία ασπίδα ασφαλείας, και για την ίδια τη χώρα μας αλλά και για την Ευρώπη, καθώς η Ελλάδα είναι τα σύνορά της».

  • «Η συνεργασία για θέματα Ασφαλείας θα πρέπει να διέπεται και από την ευρωπαϊκή πολιτική κουλτούρα. Και ένα από τα βασικά στοιχεία της ευρωπαϊκής πολιτικής κουλτούρας έχει ονομασία που προέρχεται από το Ελληνικό λεξιλόγιο. Η ονομασία είναι Δημοκρατία. Και Δημοκρατία σημαίνει ισότητα, διάλογος, αλληλεγγύη, ανθρωπισμός και γέφυρες από όλα τα κράτη προς όλα τα κράτη, από όλους τους ανθρώπους προς όλους τους ανθρώπους, που είναι πολύ πιο χρήσιμες αντί να υψώνονται τοίχοι και συρματοπλέγματα».

  • «Το Διαδίκτυο είναι ένα από τα σύγχρονα μέσα με το οποίο, κυρίως οι νέοι, προσεγγίζονται από εκείνους που ενθαρρύνουν την τρομοκρατία, τον βίαιο εξτρεμισμό και τη ριζοσπαστικοποίηση. Πλην όμως υπάρχουν και μερικές χώρες, που είναι και μέλη του ΟΑΣΕ, οι οποίες προτιμούν ως αντίμετρο να κατεβάζουν τους διακόπτες στο ιντερνέτ απαγορεύοντας τη χρήση συγκεκριμένων λογαριασμών (google κλπ). Αυτό δεν είναι απλή λογοκρισία. Αυτή δεν είναι απλά μια λύση. Απεναντίας είναι μία επιθετική πολιτική η οποία δημιουργεί αρνητικές και επικίνδυνες αντιδράσεις. Αυτού του είδους οι πολιτικές, αυξάνουν τον βίαιο εξτρεμισμό και τη ριζοσπαστικοποίηση».

  • «Το Υπουργικό σκέλος του ΟΑΣΕ δεν θα πρέπει να παραβλέπει και να παραμερίζει τον Κοινοβουλευτικό της βραχίονα. Έχοντας υπάρξει μέλος – από Ελληνικής πλευράς – της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΟΑΣΕ, μπορώ να διαβεβαιώσω ότι οι βουλευτές όλων των χωρών έχουν πολύ μεγάλη δυνατότητα συζήτησης, προσέγγισης , λείανσης ακόμα και επίλυσης πολιτικών διαφορών που είναι ορατές στις τελικές ψηφοφορίες.

Εξάλλου οι βουλευτές, όταν μαζεύονται στα συνέδριά τους δύο φορές τον χρόνο, μένουν στο ίδιο ξενοδοχείο, πίνουν και τρώνε μαζί, είναι σχεδόν μία παρέα. Και εκτός των άλλων, είναι εκείνοι που έχουν άμεση πρόσβαση με τους λαούς των πατρίδων τους, άρα πολύ χρήσιμα «εργαλεία» στα θέματα που απασχολούν τον Οργανισμό μας».

  • «Επειδή η Ελλάδα είναι η κοιτίδα του πολιτισμού, θα ήθελα να επισημάνω ότι στο πακέτο τρομοκρατίας, εξτρεμισμού και ριζοσπαστικοποίησης, έχουμε το φαινόμενο του βανδαλισμού αρχαιοτήτων και στη συνέχεια της παράνομης εμπορίας σημαντικών κειμηλίων. Ο ΟΑΣΕ θα πρέπει να κοιτάξει με πολύ μεγαλύτερη προσοχή τα θέματα της προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο